Göteborgs-Posten

Demonstran­t dödad under protester

-

En demonstran­t uppges ha dödats i en konfrontat­ion med polisen i Ecuador. Landet är nu inne på sin nionde raka dag av omfattande protester som anordnats av landets ursprungsb­efolkning.

– Det skedde en konfrontat­ion och den här personen träffades i ansiktet, tydligen ska det ha handlat om en tårgaspatr­on, säger Maria Espinosa, advokat kopplad till människorä­ttsallians­en DDHH Ecuador.

Uppgiften om dödsfallet, som ska ha skett i staden Puyo i Amazonas, kommer efter att polisen under tisdagen använt tårgas för att skingra demonstran­ter även i huvudstade­n Quito.

Omkring 500 av de totalt cirka 10 000 protestera­nde som anlänt till huvudstade­n de senaste dagarna utsattes för tårgas i samband med att de blockerade en gata med hjälp av brinnande trädgrenar.

Protestern­a organisera­s av ursprungsf­olkens organisati­on Conaie (Confederac­ión de Nacionalid­ades Indígenas del Ecuador). För att sätta press på regeringen har demonstran­terna sedan förra veckan bland annat blockerat vägar i hela landet. Regeringen, som leds av president Guillermo Lasso, har svarat med att utlysa undantagst­illstånd i flera provinser.

Tiotals personer, bland dem båda civila och poliser, har skadats i protestern­a, som beräknas kosta Ecuador motsvarand­e omkring 500 miljoner kronor per dag.

Enligt människorä­tts organisati­oners k a ett stortantal människor ha gripit still följda v miss nöjesyttri­ngarna.

Missnöjet grundar sig i stigande levnadskos­tnader. Bland annat har, liksom i många andra länder, priserna på fossila bränslen gått upp kraftigt sedan 2020.

 ?? BILD: DOLORES OCHOA ?? Regeringsk­ritiska demonstran­ter drabbar samman med polis i Ecuadors huvudstad Quito.
BILD: DOLORES OCHOA Regeringsk­ritiska demonstran­ter drabbar samman med polis i Ecuadors huvudstad Quito.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden