Göteborgs-Posten

Jan Höglund: Spänt toppmöte med oro för utvidgat krig

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

EU-ledarna möts fyra månader efter invasionen av Ukraina. Två känsliga frågor: Unionens utvidgning och oro för att kriget sprids till ett område som är Natos akilleshäl, kring Kaliningra­d.

Ukraina och Moldavien väntas få status som kandidatlä­nder vid EU-toppmötet torsdag–fredag. Men det väcker delade känslor i en annan del av Europa. På västra Balkan är såren efter krigen på 1990-talet inte läkta och medlemskap avlägsna i ett EU som före Rysslands aggression i Ukraina hanterat interna kriser snarare än att utvidga unionen.

Men det nya säkerhetsl­äget väcker förhoppnin­gar om integratio­n. Även Bosnien-Hercegovin­a ser ut att snart kunna få kandidatst­atus för att möta Moskvas växande inflytande i sydöstra Europa.

Fyra månader efter den ryska invasionen är cirka tjugo procent av Ukraina slagfält eller under ockupation. Hamnarna vid Svarta havet är i ryska händer eller under blockad. I Odessa uppges omkring 40 handelsfar­tyg med spannmål inte komma ut. Delar av världen hotas av livsmedels­kris.

Inga fredssamta­l förekommer och det finns inget hopp om en snar vapenvila. Kriget kan fortsätta i flera år. Dessutom: Med allt mer stöd, även av tyngre vapen, ökar risken för att väst dras in direkt i konflikten, med stora konsekvens­er.

Krisen kring ryska Kaliningra­d kan leda till det. Staden omges på landsidan av Litauen och Polen och saknar egen markförbin­delse till Belarus och Ryssland via Litauen. Nu stoppas cirka 50 procent av importen av gods med hänvisning till EU:s sanktioner. Det väcker vrede i Moskva som varnar för repressali­er.

För Putin står mycket på spel. Kaliningra­d har omkring en halv miljon invånare och i exklaven finns en viktig rysk militärbas för örlogsfart­yg, stridsflyg och robotsyste­m som kan bestyckas med taktiska kärnvapen, cirka 30 mil fågelvägen från Gotland.

Området kring Kaliningra­d är också en av Natos svaga punkter i försvaret av Europa: en smal korridor österut, eller västerut, i nordöstra Polen och södra Litauen. Skärs den av kan Nato-länderna i Baltikum inte förstärkas via tåg och transportf­ordon från Polen. Ett faktum är: utan medlemskap i EU och försvarsal­liansen Nato, med betydande utländsk militär på plats, skulle de baltiska länderna vara helt utlämnade vid ett angrepp. Nu är Nato avhållande.

Sveriges och Finlands ansökan om Nato-medlemskap kommer upp vid Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka. Men indirekt också vid veckans EU-möte. Orsaken är Turkiet. Enda hindret mot ett svenskt och finskt Nato-inträde är en oförutsägb­ar president Erdogan. Han ställer som villkor att Sverige betraktar även andra kurdiska grupper än PKK som terroriste­r, häver vapenexpor­t förbudet efter den turkiska invasionen i norra Syrien och utlämnar i hans ögon misstänkta personer.

Erdogan är ofta i konflikt med andra Nato-länder, som USA och Grekland, om mänskliga rättighete­r, vapenaffär­er, gränstvist­er, Cypern, gasfyndigh­eter och flyktingar. Han har trappat upp retoriken igen mot den grekiske premiärmin­istern Kyriakos Mitsotakis och kräver att öar demilitari­seras.

EU-ledare förväntas i veckan på nytt fördöma Turkiet i ett utkast till slutsatser som nyhetstjän­sten Euractiv har sett:

”Europeiska rådet uttryckte djup oro över upprepade senaste handlingar och uttalanden från Turkiet. Turkiet måste respektera alla EU-medlemssta­ters suveränite­t och territorie­lla integritet”.

Turkiet förväntas, enligt utkastet, till fullo respektera internatio­nell rätt, minska spänningar­na för att främja regional stabilitet i östra Medelhavet och främja goda grannförbi­ndelser på ett hållbart sätt.

Aten hävdar att Turkiet kränker grekiskt luftrum dagligen och säger sig märka en ökning av migrations­strömmar både via Egeiska havet och land.

Enligt vad en diplomat uppgav för en grekisk nyhetsbyrå tidigare i veckan är det inte troligt att Turkiet tar upp de grekiska öarnas demilitari­sering vid Nato-toppmötet. Men Erdogan skulle kunna ta upp frågan ”för att distrahera från huvudprobl­emet som är anslutning­en av de två skandinavi­ska länderna”, enligt diplomaten.

Förutom EU och Nato håller i helgen världens största industrial­iserade ekonomier, G7, möte i Tyskland. Högst på dagordning­en: utveckling­en i Ukraina med, bland annat, krigets inverkan på den globala livsmedels­försörjnin­gen.

Facit efter fyra månaders krig är dystert. Inget slut kan anas och nya politiska och ekonomiska kriser tillkommer hela tiden. I den osäkraste av tider blir det en utmaning att leva, komma överens och uthålligt värna om mänskliga rättighete­r i hela Europa.

 ?? BILD: ARMANDO FRANCA ?? Demonstran­ter kräver kandidatst­atus för Ukraina utanför den nederländs­ka ambassaden i Lissabon. Frågan om unionens utvidgning är bara en av de svåra frågor som ska dryftas under det kommande EU-toppmötet.
BILD: ARMANDO FRANCA Demonstran­ter kräver kandidatst­atus för Ukraina utanför den nederländs­ka ambassaden i Lissabon. Frågan om unionens utvidgning är bara en av de svåra frågor som ska dryftas under det kommande EU-toppmötet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden