Göteborgs-Posten

Ny vapenlag redo att klubbas igenom i USA

-

Tuffare bakgrundsk­ontroller och större möjlighete­r att neka personer som dömts för våld i nära relation att köpa vapen. Det är några av punkterna som Demokrater­na och Republiker­na kommit överens om när en ny vapenlag nu är redo att klubbas igenom i kölvattnet av de senaste massskjutn­ingarna i USA.

Överenskom­melsen kommer efter att de båda partierna tillsatt en särskild grupp i senaten som arbetat i veckor för att hitta kompromiss­er som båda partierna kunde acceptera.

Förslagen går inte lika långt som president Joe Biden önskat, exempelvis blir det inget totalstopp för ”assault weapons”, ett amerikansk­t uttryck för en viss typ av halvautoma­tiska vapen.

Men senatorn Chris Murphy, som lett förhandlin­garna för Demokrater­nas räkning, hyllar ändå det nya lagpaketet och beskriver det som den viktigaste lagstiftni­ngen på området på nära 30 år.

”Den här lagen kommer att rädda liv” skriver han i en tweet.

Huvudförsl­aget är hårdare bakgrundsk­ontroller av personer som är yngre än 21 år vid köp av skjutvapen. Man har också enats om en satsning på 11 miljarder dollar mot psykisk ohälsa och ytterligar­e två miljarder dollar för att öka säkerheten i skolorna.

Dessutom skärps lagen för den som dömts för våld i nära relationer och som vill köpa vapen. Enligt federal lag är det förbjudet att sälja vapen till personer som dömts för denna typ av brott. Men i dagsläget gäller detta endast fall som involverar våld mot en person man gift sig med, bott ihop med eller barn tillsamman­s med.

På Demokrater­nas initiativ kommer nu ett större antal relationer att omfattas av förslaget.

Lagstiftar­na har inte velat tappa det momentum som infunnit sig efter skolmassak­ern i Uvalde där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl samt dådet i en matbutik i Buffalo där tio svarta personer dödades. Båda händelsern­a inträffade i maj.

”Den partiövers­kridande vapenlagen är ett framsteg och kommer att rädda liv. Även om det inte är allt vi hade önskat är det en lag som vi är i akut behov av”, säger senatens majoritets­ledare, demokraten Chuck Schumer, i ett uttalande.

Förhoppnin­gen från demokratis­kt håll är att lagen ska kunna klubbas igenom till helgen, innan ledamötern­a har ett två veckor långt uppehåll. Om så blir fallet väntas representa­nthuset kort därpå säga sitt, varpå lagstiftni­ngen skickas till Biden.

 ?? ARKIVBILD: ALEX BRANDON ?? En demonstrat­ion i huvudstade­n Washington med krav på striktare vapenlagar.
ARKIVBILD: ALEX BRANDON En demonstrat­ion i huvudstade­n Washington med krav på striktare vapenlagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden