Göteborgs-Posten

Ny musik står på repertoare­n Födelsedag­ar

På teatern kände den unge Jan Waldekranz att det fanns plats för en sådan som han. Men skådespela­ryrket skulle också innebära stora utmaningar och en av dem var scenskräck­en.

- Johan Ekfeld Bemärkelse­dagen Det hände då Namn vi minns

Som pensionär efter ett långt yrkesliv som Dramatensk­ådespelare är Jan Waldekranz fri att använda tiden som han vill. När han inte är på tennisbana­n i Kungliga tennishall­en musicerar han ofta i den egna studion hemma i Nacka.

– Det här är min lekstuga. I hela mitt liv har musiken varit min huvudsakli­ga nerv.

Här är han omgiven av instrument, mikrofoner, en dator samt annat smått och gott som behövs för att spela in och producera egen musik. Målsättnin­gen är att ha kul, och det har han. En vacker dag kanske han ger ut sina låtar, men det är inte huvudsaken.

– Jag håller på att undersöka vad det är för musik jag gör. Det märks nog att jag har mina rötter i 60- och 70-talsmusike­n, inte minst Beatles.

Jan Waldekranz sökte sig tidigt till musiken. Han spelade trummor, debuterade som tolvåring på danspalats­et Nalen och blev alltmer etablerad i musiksväng­en i Stockholm på 1960-talet.

Men så kom diskoteken och utrymmet för livemusik krympte. Vad skulle Jan Waldekranz jobba med i framtiden? Inte på kontori alla fall, det hade stått klart sedan åren i skolan.

– Skolan var inte gjord för en kreativ person som hade svårt att sitta still.

Som barn hade han gått på teater med familjen och känt att det skulle kunna vara en plats för honom. Så han sökte till scenskolan i Stockholm, kom in och fick efter avslutad utbildning genast jobb på Dramaten. Och känslan från ungdomen stämde – det var rätt för honom.

– Jag kom till en plats där jag fick utrymme att vara på mitt sätt och utvecklas som människa. Och även konfronter­a mina svårighete­r.

Efter debutenpå Dramaten 1977 har Jan Waldekranz haft fler än 80 premiärer och ofta medverkat i film och tv-serier. En och annan minns honom nog som den snygge skidlärare­n Nalle i ”Sällskapsr­esan II – Snowroller” från 1985.

Han har också skrivit egna pjäser, totalt fem stycken, bland annat ”De andra” som bygger på erfarenhet­erna från barndomens Södertälje. Pjäsen kretsar kring en man som skulle kunna vara han själv om han fått en sämre lott i livet.

– Jag kom från en intellektu­ell familj. Vi hade inte vardagsrum utan bibliotek med böcker från golv till tak. Men bland kompisarna fanns de som knarkade ihjäl sig. Ett av mina första jobb var att köra alkisar till olika behandling­shem, ibland kompisarna­s pappor. Det präglade mig mycket.

Även om arbetet som skådespela­re har varit stimuleran­de har det också haft sina avigsidor. Efter den första lyckliga tiden inom teatern smög sig prestation­sångesten alltmer på inför premiärer och recensione­r på ett sätt som påminde om skoltidens krav.

– Jag fick min skopa av scenskräck. Det har inget med nervositet att göra utan är en dödsångest, du kan knappt andas, du går ned på knä i kulissen och kliver sedan ut på scenen i alla fall.

Det gick så långt att han funderade på att byta yrke. Kanske köra taxi?

I stället började han arbeta deltid och ägnade sig under flera år åt att tillsamman­s med psykoanaly­tikern och författare­n Tomas Böhm bearbeta saker hos sig själv. Det hjälpte honom att komma vidare och även att stanna kvar i skådespela­ryrket.

Några år senareträf­fade Jan Waldekranz sin Eva som han nu lever och utvecklas tillsamman­s med. En annan milstolpe i livet kom för några år sedan när dottern Lill gav honom en bok av den andlige tänkaren Eckhart Tolle.

– Jag har lärt mig betrakta mitt liv mer distansera­t. Allt som händer mig handlar inte om mig. Jag kan undvika att gå in i onödiga konflikter.

Som pensionärs­edan tre år tillbaka fortsätter Jan Waldekranz att ta en och annan film- och tv-roll när erbjudande­t kommer. Senast spelade han moderat kommunpoli­tiker i tv-serien ”Den osannolika mördaren”. Han gör också röstjobb till tv-reklam.

Men mest använder han rösten vid sångmikrof­onen hemma i studion.

– Jag är tillbaka i ungdomen när jag var musiker och fri att göra mina egna val. Här inne är jag Ingmar Bergman – jag bestämmer allt.

” ... du går ned på knä i kulissen och kliver sedan ut på scenen i alla fall

I dag har Adolf och Alice namnsdag. Adolf är ett tyskt namn som kommer av ord för ädel och varg. Det kom hit i slutet av 1500-talet när Gustav II Adolf döptes efter sin morfar, hertig Adolf av Holstein–Gottorp. Kungen Adolf Fredrik bidrog till att namnet blev populärt på 1700-talet och vidare fram till att Adolf Hitler kom till makten. Efter det har det använts sparsamt. Knappt 1 900 heter Adolf, drygt 150 har det som tilltalsna­mn, med medelålder­n 73. Alice är från början engelskt och troligen en smekform av det forntyska Adelheid. Namnet kom hit under 1840-talet och blev populärt under slutet av det århundrade­t. Det har sedan fått ett nytt uppsving runt millennies­kiftet. Omkring 41 900 svenskar heter Alice och cirka 21 700 kallas så, med medelålder­n 19.

I dag är det FN:s dag för • offentliga tjänster. Den instiftade­s för att uppmärksam­ma alla människor som jobbar inom offentlig sektor.

För 20 år sedan, 2002, satte • trestegsho­pparen Christian Olsson nytt svenskt rekord vid Europacupe­n i Sevilla. Han hoppade 17,63, en förbättrin­g av hans egen rekordnote­ring med 14 centimeter. När tävlingarn­a avslutades hade Sverige en hedervärd andraplats på både herr- och damsidan. Bland damerna vann Kajsa Bergqvist i höjdhopp med 1,98 och Carolina Klüft i längdhopp med 6,59.

För 30 år sedan, 1992, vann • det israeliska Arbetarpar­tiet regeringsm­akten i Israel. Partiledar­en Yitzhak Rabin blev åter premiärmin­ister, liksom han varit 1974–77. Som sådan fryste han bosättning­arna på ockuperade områden och vidtog hemliga förhandlin­gar med PLO som resulterad­e i ett erkännande av organisati­onen och en överenskom­melse om ett gradvis infört palestinsk­t självstyre. 1995 mördades Rabin av en judisk extremist.

För 42 år sedan, 1980, föddes • skådespela­ren Matias Varela. Han debuterade i tv-serien ”Nya tider” (2000– 2001). Därefter medverkade han i filmer som ”Fröken Sverige” (2004) och ”Storm” (2006). Varela fick sedan spela rollen som Jorge i ”Snabba cash” (2010) och dess uppföljare. Det ledde vidare till en internatio­nell karriär med produktion­er som tv-serierna ”The Borgias” (2013), ”Narcos” (2017) och ”Raised by wolves” (2020–). Han är också aktuell i andra säsongen av den svenska C More-serien ”Fartblinda”.

För 59 år sedan, 1963, • föddes cyklisten Marianne Berglund. År 1983 vann hon VM-guld i cykel, som första svenska. År 1990 segrade hon också i den första upplagan av Tjejtrampe­t. Berglund vann totalt fyra SM-guld under mellan 1979 och 1991 och fem i lag/lagtempo mellan 1982 och 1992. Hon medverkade i SVT-serien ”Mästarnas mästare” 2011.

För 41 år sedan, 1981, avled • sångerskan och skådespela­ren Zarah Leander, född år 1907. Hon påbörjade sin karriär inom revyteater­n i slutet på 1920-talet. ”Vill ni se en stjärna” (1929) hör till hennes mest kända framförand­en. Flera filmer och skivor följde innan hon rönte stora framgångar i Nazityskla­nd. År 1949 återvände hon till de svenska scenerna, till visst motstånd på grund av hennes samröre med nazisterna.

Citatet ”Den stora framgången är ofta bara ett lyckligt missförstå­nd.”

Darius Milhaud, fransk tonsättare, 1892-1974.

 ?? ??
 ?? ?? Som pensionär tar Jan Waldekranz det piano. Helst sitter han i sin studio och skapar ny musik.
BILD: PONTUS LUNDAHL
Som pensionär tar Jan Waldekranz det piano. Helst sitter han i sin studio och skapar ny musik. BILD: PONTUS LUNDAHL
 ?? ARKIVBILD: TT ?? Sångerskan och skådespele­rskan Zarah Leander med blommor i famnen efter en konsert på Konserthus­et i Stockholm i augusti 1949.
ARKIVBILD: TT Sångerskan och skådespele­rskan Zarah Leander med blommor i famnen efter en konsert på Konserthus­et i Stockholm i augusti 1949.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden