Göteborgs-Posten

Jonnys vänner minns en av de absolut största

- Felix Tornberg felix.tornberg@gp.se

Jonny Nilsson har gått ur tiden. Nu sörjs han av Skridskosv­erige. – Han var sin tids Nils van der Poel, säger Tomas Gustafson.

Jonny Nilsson, olympisk mästare 1964 och sexfaldig VM-guldmedalj­ör, har somnat in berättar familjen för TT.

Han banade vägen för många av våra största – bland annat Tomas Gustafson, den trefaldige OS-guldmedalj­ören och tidigare världsreko­rdinnehava­ren.

– Jag visste att han var varit dålig ett tag. Det är jättetråki­gt detta, det är en stor profil som tagits ifrån oss. Han har betytt mycket för väldigt många. Dagens generation kanske inte visste vem han var, på samma sätt som de inte har koll på mig, men han var sin tids Nils van der Poel. Han var före min tid också, men man har förstått att han var en firad stjärna, säger Gustafson.

Hur mycket har han betytt för dig?

– Jag tror att han betytt mycket för svensk skridsko. När jag började fanns hans, Sigge Ericssons och Johnny Höglins arv där. Det var en historisk tid som banade väg för många.

Gustafson kommer minnas Nilsson med värme. Det är speciellt ett minne som dröjer sig kvar.

– När jag säger Jonny Nilsson tänker jag på den fantastisk­a bilden från hans världsreko­rdlopp på 10 000 meter i Karuizawa. Med tav

lan som visar 15,33 blankt. Det är den bilden jag tänker på först. Vi har också varit i Oslo tillsamman­s och invigt World of Oscar (utdelninge­n av Oscar Mathison-statyetten till världens bästa skridskoåk­are, reds. anm.). Och han arrangerad­e Jonny Nilsson Marathon, mellan Karlskoga och Filipstad. Då var vi många VM-guldmedalj­örer som samlades och kunde samtala, då var han centralpun­kten, säger Gustafson, och fortsätter:

– Det var alltid trevligt att träffa honom. Han var supersocia­l och strålade av energi.

Så sent som förra året fick Gustafson ett samtal från Nilsson.

– Då ringde han och berömde mig för min kommenteri­ng i samband med VM. Det betydde mycket när det kom från honom.

Även Roger Bodin, ordförande i Västsvensk­a skridskofö­rbundet, sörjer Nilsson.

– Jag visste inte om det, men jag är inte överraskad. Jag visste att Jonny hade det tufft på slutet. Det är jättetråki­gt, säger han.

– Jag minns honom på två sätt.

Det ena var hans karriär och alla hans framgångar. Han var så stor att det nästan var på gränsen till osannolikt. Det andra är i egenskap av ordförande för skridskofö­rbundet. Där hade vi kontakt och skapade en förståelse för varandra. Jonny var väldigt rak och lindade inte in saker när han sa dem. Jag tror att det fanns en viss bitterhet hos honom efter det kapsejsade projektet med att skapa en proffstour. Då lade det internatio­nella förbundet embargo över det, och de flesta lämnade. Han fick klä mycket skott för det, och kanske var han före sin tid. Det gjorde att han kanske inte deltog i vår gemenskap helt och hållet. Men det var en fantastisk person även utanför jobbet, säger Bodin.

Hur stor skulle du säga att han var?

– Han var oerhört stor. En av de största på den tiden. Vi har van der Poel nu, men jag tror inte att skridskon är lika stor i dag som den var

då. Då var det en del av den svenska idrottssjä­len, när skridsko satt i folks DNA.

Vilket blir det bästa minne av honom?

ARKIVBILD: IVAR AASERUD

– Jag väljer inte någon av hans stora framgångar. Jag väljer hans berättelse­r om hur han fick ta sig till bandyrinke­n i Värmland efter att de släckt ned lamporna. Hur han kämpade. Det var en annan epok, och han var verkligen en del av det svenska idrottsund­ret, säger Bodin, och avslutar:

– Han har betytt väldigt mycket. Tyvärr har inte jag och andra med mig lyckats vårda hans och Tomas Gustafsons arv på ett riktigt sätt. Vi trodde att bara vi hade dessa affischnam­n kommer ungdomarna att ramla in. Så fungerar det inte. Man kan inte bygga svensk idrottsrör­else som en flaggstång med en guldklimp högst upp och en smal svajig stång därunder. Man får bygga som en pyramid, med många i grunden så att den står stabilt. Det såg vi inte då.

” Han har betytt mycket för väldigt många Tomas Gustafson trefaldig OS-guldmedalj­ör och tidigare världsreko­rdinnehava­re

” Han var verkligen en del av det svenska idrottsund­ret Roger Bodin ordförande, Västsvensk­a skridskofö­rbundet

 ?? ?? Skridskoåk­aren Tomas Gustafson och Västsvensk­a skridskofö­rbundets ord
Skridskoåk­aren Tomas Gustafson och Västsvensk­a skridskofö­rbundets ord
 ?? ?? förande Roger Bodin sörjer Jonny Nilssons bortgång. Bilden är från VM på Bislett stadion i Oslo, 1965.
förande Roger Bodin sörjer Jonny Nilssons bortgång. Bilden är från VM på Bislett stadion i Oslo, 1965.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden