Göteborgs-Posten

Nu ska storväxte Torgersson ta guld – och en plats i NHL

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Han har kallats för ett fysmonster av Frölundas sportchef. Nu ska Daniel Torgersson, 20, visa att han håller på isen också. Först JVM-guld med Sverige – sedan NHL-spel med Winnipeg Jets? – Det hade varit fantastisk­t, säger den 101 kilo tunge talangen.

Efter ett par mörkare år så ljusnar det plötsligt för hockeytala­ngen Daniel Torgersson. Under ett juniorår i Frölunda ställdes hockeyn in på grund av pandemin, ett annat slet han av inre ledbandet i knät – bara ett par dagar efter att han draftats av Winnipeg Jets I NHL.

Lägg till det att han tagit studenten – inför bara två familjemed­lemmar på plats.

– Det kändes ju lite som förlorade år i skolan. Att bara sitta hemma och plugga var märkligt, erkänner han.

Inne i Frölundabo­rg svettas Daniel Torgersson tillsamman­s med sin gamle fystränare från juniorålde­rn. Coachen Erik Jansson har numera en ny grupp spelare – där Rasmus Dahlin (Buffalo), Karl Henriksson (New York Rangers) och John Nyberg (Brynäs) ingår. Och sedan en dryg vecka är även Simon Edvinsson, som ska till Detroit Red Wings, med och kör i samma grupp.

– Jag känner inte att jag behöver bli starkare i sommar – utan mest bibehålla det jag har. Jag vägde 101 kilo i morse, berättar Daniel Torgersson – som alltid varit högt uppe i Frölundas tester.

Sportchefe­n Fredrik Sjöström brukar ju vara sparsam med superlativ­en, men har kallat Daniel Torgersson för ett fysmonster.

Just Edvinsson och Torgerssso­n ska tillsamman­s med Theodor Niederbach spela JVM med Sverige i Edmonton, Kanada, i början av augusti.

Turneringe­n gör nämligen ett nytt försök.

Den hann ju starta alldeles innan årsskiftet, Sverige inledde strålande – men därefter ställdes allt hastigt in efter en ökad covid-spridning.

Frölundas coach Roger Rönnberg var rejält irriterad.

”Fan, det finns vuxna runtomkrin­g som måste tänka lite klokare! Det här är inte bra. Det är inte bra för vår verksamhet att skicka iväg killar till JVM och så har det funnits en sån här stor risk att bli smittade. Vi fick höra att de skulle leva i en bubbla – och så har det tydligen inte varit”, sa han till GP.

Men nu får de gamla, eller unga, Frölunda HC-spelarna en ny chans.

Flyget går till Edmonton redan i juli.

– Det är alltid roligt att represente­ra Sverige! Och det vill jag helst göra varje gång som jag får chansen. Vi har ett vasst lag – så det ska bli riktigt roligt att få köra det igen. Eller att få slutföra det, i alla fall!

Och ni vinner guld?

– Det ska vi försöka göra, lovar Daniel Torgersson.

Skärgården-killen kom tillbaka till Frölunda från AIK i allsvenska­n efter ett lån lagom till slutspelet. Han fick lira med J20-laget i SM, men någon match med A-laget blev det aldrig.

Och när Winnipeg Jets, som han samtidigt skrivit treårigt kontrakt med under april, hörde av sig var valet förstås enkelt.

Torgersson åkte direkt till Kanada – och hann debutera för AHL-laget Manitooba Moose. Fyra matcher blev det, två mål och ett assist.

– Jag har ju bara snackat om det innan – men nu blev det verkligt. Det är så här det är att vara där. Jag var där i fem veckor totalt – och hann också kolla lite på Stanley Cup-slutspelet innan jag åkte hem igen, berättar han.

Kände du att du närmat dig?

– Det är klart att man gör! Det var jävligt roligt. En resa, en upplevelse. Jag känner att det var skönt att komma över och få känna på organisati­onen, boende, staden och laget – innan jag åker över igen i höst. Då kommer jag inte dit helt ny, vet ingenting och plötsligt ska fokusera på hockeyn, berättar Daniel Torgersson.

NHL-laget Winnipeg Jets delar ju arena och träningsha­llar med AHL-laget Manitoba Moose – och det gillar den förre frölundait­en.

– Det är väldigt bra där – om du blir uppkallad eller nedskickad så är det på samma ställe. Jag behöver inte sätta mig i en bil och sträckköra eller kasta mig på ett flyg, liksom.

Och målet är NHL-spel i vinter?

– Ja, så är det alltid! Det hade varit fantastisk­t om jag fick chansen redan första året. Men det är bra spelare som finns där uppe, så det är inte bara att slå sig in. Du får se till att göra jobbet också. Det hoppas vi på!

 ?? ARKIVBILD: JOEL MARKLUND ?? I december avbröts JVM-turneringe­n för Sverige – och Daniel Torgersson fick åka hem. Men nu ska JVM spelas i Kanada – i augusti.
ARKIVBILD: JOEL MARKLUND I december avbröts JVM-turneringe­n för Sverige – och Daniel Torgersson fick åka hem. Men nu ska JVM spelas i Kanada – i augusti.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden