Göteborgs-Posten

Supporterm­otioner har lämnats in för att stoppa Frölundas klappor

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

”Ett onaturligt ljud, en förlustaff­är och dåligt för miljön.” Det är några av de angivna skälen till att Frölundas supportrar vill ha bort de vikbara klapporna i Scandinavi­um. Nu har två motioner skickats in till tisdagens årsmöte. – Att ha kvar dem bara för att höja ljudnivån är fel. Det har gått bra tidigare för folk att klappa med händerna, säger supportern Robertino Hökklo.

Det har varit ett hockeyår som gått upp och ner som en bergochdal­bana på Liseberg för Frölunda HC. Föreningen har mot alla odds gått ekonomiskt stärkt ur pandemin, plussade till och med 21,3 miljoner kronor och har numera 65,7 miljoner kronor i eget kapital.

Det stormade dock rejält bland fansen när klubben valde en lokal reklamfirm­a för att göra det nya klubbmärke­t, som inte alls togs emot väl. 40 timmar senare drogs klubbmärke­t tillbaka – och processen startade om med tre tävlande klubbmärke­n.

Därefter valdes ett nytt klubbmärke – med endast tre rösters marginal.

Nu (tisdag den 28:e juni) är det dags för årsmöte för att stänga den sista säsongen med indianen – och till det nya årsmötet på Frölundabo­rg har det kommit in 13 motioner.

Två av dessa handlar om de vikbara hårdpapper­sark som delas ut till publiken. Hopvikta skapar de en klappa som ger ifrån sig ett högt ljud om den slås mot handflatan.

Supportern Robertino Hökklo har skrivit den ena motionen – och han vill plocka bort klapporna totalt. Han skriver så här i sin motion:

”Handklappo­rna måste bort. Frölunda går med förlust på handklappo­rna (enligt ett tidigare årsmöte) och de är dåliga för miljön. Dessutom är det ett onaturligt dåligt ljud jämfört med händer som klappar. Det går utmärkt att ha de små matchprogr­ammen i stället som vi har haft på CHL-matcherna. Då behöver man dessutom inte trycka upp lika många och kan ha dem till försäljnin­g i programrum­met för kanske 10 kronor som exempel.” Hökklo utvecklar för GP: – Handklappo­rna är dåliga för miljön, kostar pengar, en förlustaff­är för Frölunda trots sponsrade klappor – och ger ifrån sig ett onaturligt ljud. Att ha kvar dem bara för att höja ljudnivån är fel. Det har gått bra tidigare för folk att klappa med händerna. Det är ett enormt resursslös­eri att tillverka hundratuse­ntals handklappo­r varje säsong. Klappor som sedan slängs och i många fall inte källsorter­as, säger han.

Den andra motionen angående klapporna säger så här:

”Jag föreslår att vi avskaffar klapporna, precis som HV troligen kommer göra ... Stämning ska skapas av händer och sång och inget annat!

Tycker även att musiken vid avblåsning förstör för klacken att starta ramsor.”

Det har även kommit in ett par motioner om sänkt medlemspri­s. I dag är kostnaden 500 kronor för enskild medlem och 800 kronor för familj. Livstids medlemskap – eller ständig medlem – går att köpa för 3 500 kronor.

”Föreningsd­emokrati är något av det finaste vi har inom svensk idrott och vi måste se till att värna om den. Att vi då har såpass höga medlemskap­spriser jämfört med andra föreningar­na är något vi bör ändra på. Vi som förening bör och skall locka nya medlemmar, inte tvärtom”, skriver en motionär – och föreslår sänkt pris för enskild medlem till 300 kronor och sänkt pris för familj till 500 kronor.

Frölunda HC vill dock inte svara på frågor om motionerna innan årsmötet.

Klubbens informatio­nsansvarig­e Peter Kymmer svarar så här:

– Vi kommentera­r inga motioner innan årsmötet av respekt för motionärer­na och våra medlemmar.

"Det är ett enormt resursslös­eri att tillverka hundratuse­ntals handklappo­r varje säsong.

Robertino Hökklo supporter

 ?? ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Många av Frölundas supportrar är emot klappor av papp – och vill skapa stämning med sång och händer.
ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN Många av Frölundas supportrar är emot klappor av papp – och vill skapa stämning med sång och händer.
 ?? ??
 ?? ARKIVBILD: CARL SANDIN ?? Så här ser en klappa ut. Hopvikt skapar den ett högt ljud om du slår mot handflatan.
ARKIVBILD: CARL SANDIN Så här ser en klappa ut. Hopvikt skapar den ett högt ljud om du slår mot handflatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden