Göteborgs-Posten

Självplock ett alternativ för buketten

Du har kanske plockat jordgubbar på en självplock­sgård tidigare? Nu står sommaren står i blom – varför inte även plocka buketten på egen hand. GP listar sju gårdar för självplock av blommor till sommarens festliga tillfällen

- Sofia Hedberg sofia.hedberg@stampen.com

Självplock brukar i regel förknippas med jordgubbar – men det finns också för snittblomm­or. GP har besökt Blomsterba­cken självplock & trädgårdsm­ästeri i Mölnlycke, ett av de ställen där man kan man plocka de blommor som faller en i smaken. Priset bestäms efter hur stor bukett du tar. Dessutom är det klimatsmar­t, framhåller innehavarn­a.

På Blomsterba­cken självplock & trädgårdsm­ästeri vid Råda Säteri utanför Mölnlycke kan man plocka de blommor som faller en i smaken. Priset bestäms efter hur stor bukett du plockar.

– Det är härligt att se hur alla har olika stilar på sina plockade buketter. Vissa har ett tydligt färgtema och andra plockar allt som ser roligt ut, säger Matilda Ivdal som är en av Blomsterba­ckens grundare.

I rabatterna trängs bland annat vallmo och prästkraga­r men det finns mycket knoppar som ännu inte har hunnit slå ut.

– Det har varit en kall vår men ju längre in på sommaren vi kommer så kommer det finnas solrosor, lejongap, rosenskära, luktärtor, blomsterto­bak och mycket mer, säger Paulina Gren som även hon har varit med och startat Blomsterba­cken.

– Att få vara runt blommor och att plocka blommor själv tror jag är bra för människan, det är läkande på något vis. Många går runt här och bara njuter, säger hon.

En som har tagit sig till Blomsterba­cken dagen före midsommar är Fanny Ekholm. Hon är ute efter en fin bukett till midsommard­ukningen.

– Jag hade inte riktigt någon plan så jag fick gå några varv för att titta vad som fanns. Jag tänker mig att buketten kommer passa bra med en fin dukning på en linneduk, säger hon.

Hur ska man tänka när man plockar blommor till en bukett?

– Jag tror på att det inte behöver vara så noga. Man kan ta allt som man tycker är vackert, då blir det alltid bra. Många missar att fylla ut buketten med fina gröna växter, det ger färgglada blommor ett fint lyft, säger Matilda Vidal.

Finns det något man inte får plocka?

– Du kan plocka allt men helst inte blommor som inte har slagit ut ännu. Vi brukar också hjälpa till att förklara hur man plockar blommorna på bästa sätt utan att förstöra själva plantan, säger hon.

Det är inte bara en trevlig aktivitet att plocka sina egna blommor.

Det är även ett klimatsmar­t sätt att köpa blombukett­en.

– Många tänker inte på att blombukett­er köpta i butik ofta är väldigt besprutade och har transporte­rats väldigt långt. Det är lika viktigt för

naturen att köpa ekologiska blommor som det är att köpa ekologiska grönsaker, säger Matilda.

 ?? ??
 ?? BILDER: MIA HÖGLUND ?? Fanny Ekholm plockar en stor bukett inför midsommara­ftonens firande.
BILDER: MIA HÖGLUND Fanny Ekholm plockar en stor bukett inför midsommara­ftonens firande.
 ?? ?? Matilda Ivdal och Paulina Gren är medgrundar­e till självplock­sodlingen i Mölnlycke.
Matilda Ivdal och Paulina Gren är medgrundar­e till självplock­sodlingen i Mölnlycke.
 ?? ?? En del av det färgglada utbudet.
En del av det färgglada utbudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden