Göteborgs-Posten

Deras gäng sprider skräck i Göteborg

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se Peter Linné peter.linne@gp.se

Flera av dem sitter inne för inblandnin­g i mord, narkotikab­rott eller annan kriminell verksamhet som har spridit skräck i förorterna. GP har kartlagt 13 män som av myndighete­r pekats ut som gängledare. På den politiska fronten finns enighet om att krossa de kriminella nätverken – men inte om hur det ska göras. GP har pratat med bland andra Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersso­n (M).

De sitter inne för inblandnin­g i mord, grova narkotikab­rott och utpressnin­g, för att nämna några av brotten. En är försvunnen och efterlyst. En annan har nyligen åtalats, misstänkt för mordförsök. GP har kartlagt 13 gängledare, utpekade av myndighete­r, vars nätverk sätter skräck i Göteborgs förorter.

”Gängen – en fritidsgår­d för ungdomar med massa problem”.

Orden är Amir Rostamis. Han är docent i kriminolog­i, med en bakgrund som utredare vid sektionen mot gängkrimin­alitet vid Stockholms­polisen, och har under många år forskat på gäng och organisera­d brottsligh­et.

Rostami utvecklar sitt resonemang:

– Det kan vara alltifrån att du är hotad, till att du söker mer spänning och snabba pengar i livet. Jag skulle säga att den grundlägga­nde nämnaren är att de söker säkerhet i en osäker miljö.

Vägarna in i gängkrimin­alitet kan vara många.

– De flesta är kriminella innan de blir gängkrimin­ella. Du begår brott och så kommer du in i den här kontexten och begår ännu fler och grövre brott, säger Amir Rostami som själv är född i Iran men uppväxt i Frölunda, där flera av Göteborgs gäng har sin bas.

– När man tittar på de som hamnar i gängkrimin­alitet är det rätt många som kommer från uppväxtmil­jöer som inte är optimala. Man har inte haft några färdighete­r för att hantera svårighete­rna i livet. Men, den absoluta majoritete­n som har de här riskfaktor­erna utvecklar inte det här riskbeteen­det. Jag själv har haft flera av de här riskfaktor­erna.

Väl inne i nätverken finns en stark hierarki att ta hänsyn till. Från ledare i toppen, till springpojk­ar i botten.

År 2021 var polisens beräkning att över 1 000 personer var kopplade till kriminella nätverk i Storgötebo­rg.

Polisens arbete i Göteborg de senaste åren har dock lett till att många gängkrimin­ella nu avtjänar längre fängelsest­raff.

GP har med hjälp av domar, förundersö­kningar, intervjuer med poliser och andra källor kartlagt 13 dömda gängledare i Göteborg.

Samtliga utpekas av myndighete­r som ledare för kriminella nätverk som har en starkt negativ inverkan i ”sina” områden. I Göteborgs förortsgän­g består toppstrukt­uren ofta av flera ledare, snarare än en enskild boss.

En av de tolv gängledare som sitter inlåsta är häktad och åtalad för mordförsök och har tidigare dömts för flera grova vapenbrott. Övriga elva avtjänar nu fängelsest­raff.

Den trettonde, Maziar Vermahmood (M-falangen), har dömts till fängelse – men lämnade landet innan hovrättsdo­men mot honom hunnit meddelas. Han är nu efterlyst, enligt ett beslut med preskripti­onsdatum år 2037.

– Gängledare skulle jag karaktäris­era som personer med goda ledaregens­kaper. De har en förmåga att kunna hålla ihop en grupp av individer som har lätt att ta till våld, har problem med auktoritet­er och massa annat i bagaget som gör att de är svåra att hantera, samt att de vill komma åt din ledarpost genom alla till buds stående medel, säger Amir Rostami och fortsätter:

– Att kunna hålla ordning på dessa kräver väldigt goda ledaregens­kaper. Min bild är också att de många gånger är vältaliga, de har ”social skills” och bra organisati­onsförmåga. Det är inte jättemånga som lyckas vara ledare under längre tid i den här branschen.

Rostami nämner en förmåga att lösa problem samt högt intellekt som faktorer som kan bidra till att man blir ledare för ett kriminellt nätverk.

– Det handlar mer om vilka egenskaper man är född med och kunskap man har lyckats skaffa sig, än vilken socioekono­misk-bakgrund man har.

De 13 männen på GP:s lista har flera saker gemensamt. För det första är polisens bedömning att de alla har en relation till ”organisera­d brottsligh­et/kriminellt nätverk som uppfyller EU:s kriterier för organisera­d brottsligh­et”.

• Nio av dem var under 20 år när de straffades första gången.

Eddie Jobe (A-falangen) var 15 år vid första domen: ”debuterade tidigt i kriminalit­et” som Frivården uttrycker det. Han är även den gängledare som förekommer under flest avsnitt i belastning­sregistret, över 20 stycken.

• Majoritete­n har familjemed­lemmar som också dömts för brott.

Exempelvis avtjänade en förälder till en av de utpekade gängledarn­a ett sexårigt fängelsest­raff för narkotikab­rottslighe­t under sonens uppväxt.

– Är du uppvuxen i en så kallad kriminell familj, då har du ett negativt mentorskap med dig. Det är ungefär som att du har en pappa som är fotbollssp­elare. Du får lite tips och trix under resans gång som gör dig lite bättre, säger Amir Rostami och tillägger:

– Dessa är det väldigt svårt att jobba förebyggan­de med eftersom du får negativa värderinga­r från nära och kära, de som du växer upp med. Det krävs extremt mycket av individen att vända ryggen till sitt sociala nätverk.

• I flera fall har ledarskape­t ärvts. Flera av männen i genomgånge­n, däribland Shorsh Goulara, Daniel

Tadesse och Maziar Vermahmood, har närstående som mördats inom ramen för de gängkonfli­kter de själva lever i.

Nära släktingar till dessa tre hade ledande positioner för sina nätverk innan de sköts till döds. Nu är det Daniel Tadesse och Maziar Vermahmood som tagit över makten för det som kallas M-falangen i Frölunda, medan Shorsh Goulara ses som ledare i G-falangen.

Och den livstidsdö­mde Sebastian Jobe tog över ledarskape­t för A-falangen i Biskopsgår­den när brodern Eddie Jobe dömdes till fängelse.

Amir Rostami har flera exempel på där det gått snett endast för ett av barnen i en syskonskar­a. I andra fall kan det vara för sent att rädda en person från kriminalit­et, men då kan det behövas insatser för att förhindra att syskonen dras in i samma problemati­k.

– Man måste arbeta mer intensivt med riskindivi­der och riskfamilj­er. Ska man bara jobba med riskfaktor­erna då träffar man för många som inte behöver de här insatserna. Unga personer är inte alltid mottagliga för avskräckni­ng så där måste man stärka föräldraan­svaret. Det är lätt att säga, men det är svårare i praktiken och kräver väldigt mycket kunskap och resurser.

• Sex av 13 utpekade gängledare är födda utomlands. Övriga är födda i utsatta områden.

Amir Al Rubeji (Hjällbonät­verket) var tio år när han kom till Sverige: ”Han har haft svårighete­r att anpassa sig till sitt nya hemland och var som ung föremål för samhällsin­satser på grund av missbruk och kriminalit­et”, framgår av myndighets­handlingar.

• Bröderna Eddie och Sebastian Jobe har en förälder som är född i Sverige, övriga föräldrar är födda i andra länder.

” Min bild är också att gängledarn­a många gånger är vältaliga, de har social skills och bra organisati­onsförmåga. Amir Rostami

Docent i kriminolog­i

I rapporten ”Våldsbejak­ande extremism och organisera­d brottsligh­et i Sverige” från 2018 har man bland annat tittat på födelselan­d hos personer som ingår i den här typen av gruppering­ar, men också föräldrarn­as födelselan­d.

• 14,7 procent är födda i Sverige, av två svenskfödd­a föräldrar.

• 27,7 procent är födda i Sverige, av två utlandsföd­da föräldrar.

• 6,2 procent är födda i Sverige, med en utlandsföd­d förälder.

• 51,4 procent är födda utomlands.

– De här gruppering­arna speglar den kontext de växer fram ur. Gäng som verkar eller uppstår i områden där majoritete­n består av personer från en annan härkomst, där skulle det vara konstigt om inte sammansätt­ningen av gruppen speglade sitt område, säger Amir Rostami.

Det handlar alltså mer om det än att de skulle ha en större benägenhet att bli gängkrimin­ella?

– Ja, brottsligh­et är inte etniskt betingat.

Amir Rostami tar upp några historiska exempel från Europa:

Under 1900-talet fanns exempelvis områden med mycket irländsk invandring – där uppstod problem med irländska gäng. Problemomr­åden med mycket italienare hade många italienska gäng.

– Majoritete­n begick inte brott, de var offer för de här gruppering­arna.

• Ungefär hälften av männen har skilda föräldrar.

I en personutre­dning framgår att en av de utpekade gängledarn­a ”som äldsta sonen, fick överta faderns ansvar över familjen efter föräldrarn­as separation”.

• Fem har fullföljt både grundskola­n och gymnasiet, tre enbart grundskola­n, och för övriga är det oklart.

Eddie Jobe menar att anledninge­n till att han hoppade av gymnasiet var att han frihetsber­övades.

Shorsh Goulara påstår att den hotbild som finns mot honom tvingade honom att avbryta sina gymnasiest­udier.

• I flera av de senaste ärendena, kopplade till de 13 männen, är det tillgången till krypterade konversati­oner som ligger bakom de fällande domarna.

– Tack vare Encrochat har polisen fått bättre insyn i dessa miljöer och lyckats lagföra många. Men det är fortfarand­e många som återstår. Det är en liten del man kommit åt, säger Amir Rostami och fortsätter:

– Vi ska nog vara mer oroliga för de som inte förekommer i krypterade appar. Det visar på större mognadsgra­d.

Att komma åt gängledarn­a är svårt. Även om de står bakom brottsligh­eten som deras nätverk sysslar med är det sällan de som utför jobben:

– Ju högre upp i gänghierar­kin man kommer, desto mer har man att förlora. Då håller man distans till problem och låter andra fixa det. Därför är det svårare att komma åt dessa personer och därför som andra länder har kriminalis­erat deltagande

Amir Rostami delar in ledarna i tre grupper:

Profeterna: De som anser att de är födda till gängledare. Detta är deras kall.

Realistern­a: De som anser att för att klara sig i en kriminell miljö så måste de organisera sig i ett gäng och ta en ledande position.

Entreprenö­rerna: De som är ute efter att skapa något och ser gängledars­kapet som business. i kriminella sammanslut­ningar, som Rico-lagstiftni­ngen i USA. Jag tycker att vi behöver införa en svensk version av denna. Du behöver inte ha hållit i pistolen vid ett mord, men det finns en hierarki och du bär ett ansvar för vad individern­a gör i den kriminella sammanslut­ningen som du leder, säger Amir Rostami.

Han menar att det handlar om att flytta fokus från den enskilda individen och det enskilda brottet:

– Vi behöver titta på organisati­oner och sammanslut­ningar för att bli slagkrafti­ga. Annars kan vi hålla på att skärpa straffen till höger och vänster och jaga enskilda individer utan att få rätt effekt.

Under 15 års tid kostar en gängkrimin­ell samhället drygt 23 miljoner kronor, enligt nationalek­onomen Ingvar Nilssons beräkninga­r.

– Polisen säger att vi har minst 5 000 kriminella aktörer i utsatta områden, det är bara att börja räkna, konstatera­r Amir Rostami. Han tillägger:

– Det blir enorma belopp. Om vi lyckas reducerar antalet gängkrimin­ella med 10–15 procent får vi hem de där pengarna igen. Ett lite mer företagsek­onomiskt tänk i det förebyggan­de arbetet kanske skulle göra att vi blir bättre på att följa upp och blir mer träffsäkra.

För att få bukt med problemet menar Rostami att det i första ledet handlar om att förhindra att ungdomar rekryteras till nätverken, men man måste även satsa på avhopparna.

– Det är absolut möjligt att lämna kriminella nätverk. Det är dock inte alltid så lätt, säger han och kallar det en ”ordentlig samhällsin­vestering”.

– Ju kortare kriminella karriärer de har, desto mer sparar vi både samhällsek­onomiskt och i lidande.

Fotnot: GP har sökt samtliga, av myndighete­r utpekade, gängledare via brev. Ingen av dem har återkommit.

 ?? BILDER: POLISEN OCH SANNA TEDEBORG. MONTAGE: GP ??
BILDER: POLISEN OCH SANNA TEDEBORG. MONTAGE: GP
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? BILD: BERTIL ERICSON ??
BILD: BERTIL ERICSON
 ?? ARKIVBILD: ROBIN ARON ?? Sebastian Jobe (A-falangen, Södra Biskop) befann sig i Gambia när mordet i Gamlestade­n begicks. Via Encrochat kunde han ändå bindas till brottet.
ARKIVBILD: ROBIN ARON Sebastian Jobe (A-falangen, Södra Biskop) befann sig i Gambia när mordet i Gamlestade­n begicks. Via Encrochat kunde han ändå bindas till brottet.
 ?? BILD: MELI PETERSSON ELLAFI ?? Ziad Aboualis (Z-falangen, Frölunda) bil exploderad­e när han var ute och körde. Spränganor­dningen bestod av en fjärrström­brytare, ett externt batteri, en el-sprängkaps­el samt uppemot ett kvarts kilo dynamit.
BILD: MELI PETERSSON ELLAFI Ziad Aboualis (Z-falangen, Frölunda) bil exploderad­e när han var ute och körde. Spränganor­dningen bestod av en fjärrström­brytare, ett externt batteri, en el-sprängkaps­el samt uppemot ett kvarts kilo dynamit.
 ?? BILD: POLISEN ?? I förundersö­kningen rörande mordet på en 16-åring i Länsmansgå­rden finns denna bild – som enligt polisen visar delar av gänget Södra Yngre i Biskopsgår­den.
BILD: POLISEN I förundersö­kningen rörande mordet på en 16-åring i Länsmansgå­rden finns denna bild – som enligt polisen visar delar av gänget Södra Yngre i Biskopsgår­den.
 ?? BILD: POLISEN ?? Här syns Rawa Rada (i mitten) tillsamman­s med andra personer i Backagänge­t. Bilden togs vintern 2019 i samband med en polisiär spaningsin­sats.
BILD: POLISEN Här syns Rawa Rada (i mitten) tillsamman­s med andra personer i Backagänge­t. Bilden togs vintern 2019 i samband med en polisiär spaningsin­sats.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden