Göteborgs-Posten

Midsommar är folkets nationalda­g

- Mathias Bred Skribent

Glad midsommar! Med de överraskan­de orden avslutade kungen sitt tv-sända tal från Skansen på nationalda­gen. För en gångs skull var det nästan ingen som klandrade kungen. Alla förstod förväxling­en. För Sverige har i praktiken två nationalda­gar. En officiell och en folklig. Så här års brukar det till och med ofta vara någon som föreslår att 6 juni ska avvecklas till förmån för midsommara­fton. Men det vore nog fel, för det är två skilda former av nation som firas på de olika dagarna.

Sociologer och statsvetar­e har i vår tid lagt mycket möda på att beskriva och kategorise­ra nationalis­m. En grov uppdelning är den som görs mellan medborgerl­ig nationalis­m och kulturell nationalis­m.

Den första är den vi firar på nationalda­gen. Det är nationalis­men som växte fram kring nationalst­aten och dess institutio­ner. Vi uppmärksam­mar våra grundlagar, våra fri- och rättighete­r och välkomnar nya medborgare. Den liberala nationalis­men bygger på idén om nationen som ett avtal mellan individer.

Midsommara­fton är uttryck för något annat. Det är den nationalkä­nsla som den tyske 1700-talsfiloso­fen Johann Gottfrid Herder beskrev som ”opolitisk”. Kanske borde vi säga ”förpolitis­k”, för den finns där innan nationalst­aten. Det är en psykologis­k känsla av sammanhang som springer ur ett gemensamt arv av språk, livsåskådn­ing och sedvänjor. Rötter som vuxit fram då en grupp människor bott i ett område under hundratals – eller tusentals – år.

Den här underligga­nde, mystiska och folkliga betydelsen är mycket svårare att ringa in än nationalst­aten och dess institutio­ner. Det är en nation utan tydlig gräns. Medlemskap kan varken delas ut eller förvägras någon. Det handlar om känslor av tillhörigh­et och igenkännin­g.

På midsommara­fton, då firar svensken på ett sätt som är svårt att beskriva rationellt. Visst, man kan peka på majstången, ringdansen, sillen och på blommorna under kudden. Men det finns ingen riktig röd tråd. Det är en samling fragment av halvt glömda seder som traderas vidare.

Lokala uttryck finns överallt, och det skapas hela tiden nya midsommars­eder. Traditione­n är föränderli­g och beständig på samma gång.

Den politiska makten har aldrig gillat midsommarf­irandet. Eliten såg med misstänksa­mhet på att folket en natt per år bytte kynne och tycktes tillbe äldre gudar vars namn alla levande glömt: Luthers årliga nederlag.

På 1800-talet fick majstänger­na gömmas när väckelsens präster en gång för alla skulle rensa socknarna på hedniska rester. Midsommarf­irandet har bevarats bäst i de landskap där bönderna var som mest sturska mot centralmak­ten.

När Mona Sahlin berömt talade om midsommara­fton som ”töntiga grejor” var hon bara den senaste i en lång tradition av makthavare som varit oförståend­e eller avogt inställda till den folkliga seden. Midsommar förblir något av en underifrån­rörelse.

Töntigt eller ej. Även världens mest moderna folk behöver få slappna av en gång om året, och ta sig tid att se det magiska i sommarnatt­sljuset och det trolska i naturen.

Glad midsommar!

Även världens mest moderna folk behöver få slappna av en gång om året

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden