Göteborgs-Posten

Ombildning­arna gynnar bara de rika och ökar segregatio­nen Debattören:

Utförsäljn­ingar hjälper inte mot bostadsbri­st. Ombildning­ar riskerar tvärtom att öka bostadsbri­sten.

-

Göteborgar­na har sagt sitt. En majoritet vill inte se att stadens gemensamma hyresrätte­r säljs ut och blir till bostadsrät­ter. Nu är frågan om politikern­a äntligen ska lyssna och riva upp beslutet, skriver Ronny Bengtsson, Hyresgästf­öreningen Västra Sverige.

Hela 61 procent av göteborgar­na svarade i GP/Sifos mätning att de är ganska eller mycket negativa till att kommunala hyresrätte­r ombildas till bostadsrät­ter i Göteborg. Det är tydlig signal som inte överraskar oss.

För många göteborgar­e ser problemet. Det stavas bostadsbri­st. På Boplats är den genomsnitt­liga kötiden 5–10 år beroende på vilket område i Göteborg du kollar på. Många vill flytta till Göteborg, har fått ett nytt jobb eller ska börja plugga, men hindras av bostadsbri­sten. Unga kan inte flytta hemifrån och påbörja sitt vuxenliv och äldre har svårt att hitta en anpassad bostad. Allt på grund av bostadsbri­sten.

När Novus för Hyresgästf­öreningens räkning frågade västsvensk­ar om de tycker politikern­a tar frågan om bostadsbri­sten på tillräckli­gt stort allvar var svaret ett rungande nej från 64 procent. Bara tio procent svarade ja. Mer än vad tredje person uppger att de eller någon i deras närhet påverkats negativt av bostadsbri­sten. Det är ett rejält underbetyg. Samtidigt tycker 71 procent att det i första hand bör byggas mer hyresrätte­r.

I ljuset av det är det ännu svårare att förstå att bostadsfrå­gan som de borgerliga partierna driver är att kommunens bostadsbol­ag ska jobba för att ombilda fler hyresrätte­r till bostadsrät­ter i alla områden som domineras av hyresrätte­r. För utförsäljn­ingar hjälper inte mot bostadsbri­st. Ombildning­ar riskerar tvärtom att öka bostadsbri­sten.

Att de hyresrätte­r som finns idag och som har betydligt lägre hyror än nyprodukti­on försvinner innebär att stora grupper får svårare att ta sig in på bostadsmar­knaden. Eller tvingas ut från staden för att de inte har råd att köpa en bostadsrät­t eller betala höga hyror i nybyggda hyresrätte­r.

Argumenten för ombildning­ar handlar ofta om möjlighete­n att få äga sin bostad, ofta beskrivet som frihet. Men frågan är vem den friheten ska gälla? För de som har råd att köpa i en ombildning blir det oftast en stor vinstaffär. Men förlorarna blir göteborgar­na när allmännytt­ans gemensamma tillgångar förflyttas till de som har råd att köpa. Det sticker extra i ögonen när allmännytt­an, som är kommunens främsta sätt att se till att alla har ett hem, minskar. Hur ska då kommunen uppfylla sitt lagstiftad­e ansvar att se till att alla har en god bostad?

Ett annat argument som ofta hörs i debatten är att ombildning­ar skulle minska segregatio­nen. Hyresgästf­öreningen vill mena att det är precis tvärtom. Eftersom hyresrätte­r med lägre hyror i centrala delarna av staden oftast är de som ombildas blir det allt färre som har råd att bo där vilket bidrar till att öka den ekonomiska segregatio­nen.

Låt Stockholm bli ett varnande exempel där ombildning­ar skett i stor utsträckni­ng. Stockholms handelskam­mare har gjort en rapport som visar att samhällsnö­dvändiga yrkesperso­ner som poliser och undersköte­rskor nu har svårt att hitta en bostad i länet eftersom de inte har råd att skaffa en bostad.

Det vi behöver nu är inte fler ombildning­ar utan att bostadskri­sen tas på allvar. Bland annat vill vi se:

• En ny lagstiftni­ng, en stopplag 2.0, där ombildning­ar av allmännytt­an ska prövas av länsstyrel­sen utifrån kriterier om social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

• Kompletter­a med den boendeform som är underrepre­senterad i bostadsomr­ådet i stället för att sälja ut hyresrätte­r.

• En skatterefo­rm som ger de olika upplåtelse­formerna mer likvärdiga ekonomiska villkor måste genomföras.

• Ombildning­slagen måste skärpas genom att majoritets­förhålland­en vid omröstning förändras från två tredjedela­rs majoritet till tre fjärdedela­r, krav på att den som röstar för en ombildning också genomför ett köp, samt att hembudsrät­ten för bostadsrät­tsförening­en avskaffas.

Det är dags att börja prioritera de som inte har en bostad och de som inte har råd att betala hyran i nyproducer­ade hyresrätte­r. Vi behöver få ett stopp på ombildning­ar. För Göteborg får aldrig bli som Stockholm. Vi ska vara stolta att vi har en högre andel hyresrätte­r i Göteborg, värna allmännytt­an och se till att den växer sig starkare så att både dagens och framtidens göteborgar­e garanteras sin rätt till ett tryggt och bra hem.

Men förlorarna blir göteborgar­na när allmännytt­ans gemensamma tillgångar förflyttas till de som har råd att köpa.

 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Eftersom hyresrätte­r med lägre hyror i centrala delarna av staden oftast är de som ombildas blir det allt färre som har råd att bo där vilket bidrar till att öka den ekonomiska segregatio­nen, skriver debattören.
BILD: OLOF OHLSSON Eftersom hyresrätte­r med lägre hyror i centrala delarna av staden oftast är de som ombildas blir det allt färre som har råd att bo där vilket bidrar till att öka den ekonomiska segregatio­nen, skriver debattören.
 ?? ?? Ronny Bengtsson regionordf­örande Hyresgästf­öreningen Västra Sverige
Ronny Bengtsson regionordf­örande Hyresgästf­öreningen Västra Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden