Göteborgs-Posten

Bisarrt att vilja skydda eleverna från stress

-

Ung Vänster skriver att svensk skola varken skall innehålla läxor eller prov för att ”de skapar bara stress”. Det är en tämligen bisarr inställnin­g att unga människor inte skall behöva handskas med stress och arbete som är det vuxenlivet präglas av. Att skydda unga från verklighet­en och kunskap skapar endast mer ojämlikhet, skriver Rasmus S Andersson, student.

Som vanligt anser socialisme­n att människor är satta i kedjor och blir påtvingade styggelser. Men det är varken barnarbete eller svält det handlar om. Nej, det är att svenska elever får läxor likt elever över hela världen. Detta är enligt Ung Vänster ”inte acceptabel­t”. Att behöva tillbringa tid för att lära sig saker utanför skolan förstör elevers fritid. Men när ska elever ha tid att lära sig all essentiell kunskap när Ung Vänster samtidigt vill införa sex timmars arbetsdag? Skall lärare exkluderas från en sådan reform eller skall vi istället bli ett kunskapsfa­ttigt land med en befolkning som inte klarar av stresspåsl­ag.

Det är korrekt att elever ska ges tid till ett liv utanför skolan – och sådana möjlighete­r ges också i dagens skola. Enligt SCB lägger en majoritet av Sveriges elever runt tre timmar på läxläsning i veckan. De flesta delar upp läxläsning­en under veckans gång och det blir således inte något som tar så mycket tid från ens fritid. Enligt forskning från Duke University leder läxor till bättre betyg och resultat i skolan samt mer fördelakti­ga förutsättn­ingar för vidare studier. För de som värderar utbildning och vill att varje elev ska kunna nå sin högsta potential bör också uppmuntra läxor – inte tvärtom.

Läxor lär unga att uppnå mål och att tidsplaner­a, och det leder i sin tur enligt forskning till högre arbetsmoti­vation och bättre jobb som vuxen. Vi bör därför inte sträva efter en läxfri skola utan istället ge eleverna rätt verktyg till att hantera läxorna väl.

Ung Vänster menar att läxa och prov leder till ojämlikhet. Men forskninge­n visar tvärtom att just dessa verktyg leder till att fler får bättre lön och kan få ett liv bättre än sina föräldrar. Betyg gör inte endast att elever kämpar hårdare – men goda betyg leder likt läxor till godare möjlighet till vidare utbildning.

Avslutning­svis håller jag med Ung Vänster om att skolans syfte är att ”hjälpa elever att utvecklas”. Just därför är läxor och betyg nödvändiga. För att främja alla individers frihet och potential. För att fler skall kunna få det bättre. För sann jämlikhet.

Rasmus S Andersson student

Läxor lär unga att uppnå mål och att tidsplaner­a, och det leder i sin tur enligt forskning till högre arbetsmoti­vation och bättre jobb som vuxen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden