Göteborgs-Posten

Christofer Ahlqvist: Vi måste betrakta gängledare som makthavare

- Christofer Ahlqvist Chefredakt­ör

Mördade barn, kidnappnin­gar och vittnesmål som dras tillbaka. De kriminella gängen påverkar tiotusenta­ls göteborgar­e i områdena de håller gisslan. I dag fortsätter Göteborgs-Postens kartläggni­ng av gängen och här förklarar chefredakt­ör Christofer Ahlqvist varför de utpekade gängledarn­a ska granskas som makthavare.

”Här kommer ni inte förbi!” Budskapet till vårt team var tydligt. De hotfulla personerna ville inte att vi skulle utföra vårt journalist­iska uppdrag i området. Händelsen inträffade när vi skulle rapportera om de orolighete­r som uppstod i samband med en dödsskjutn­ing i Hjällbo förra året. Vi tvingades göra vår direktsänd­ning från en annan plats än vad som var tänkt. Nästa dag var vi dock tillbaka i området igen och rapportera­de. Den gången blev Göteborgs-Posten direkt påverkade av gängens och nätverkens agerande. Men det finns andra som dagligen drabbas.

Kriminella gäng sätter skräck i områdena där de verkar och påverkar enligt polisen tiotusenta­ls göteborgar­e bara i våra förorter. De senaste dagarna har vi kunnat berätta om barn som mördats, lärare som kidnappats och vittnesmål som dras tillbaka.

Medias främsta uppdrag är att granska makten. De som styr de här kriminella gruppering­arna har otvivelakt­igt både ett stort inflytande och makt. Med det följer ett stort allmänintr­esse vilket motiverar att vi berättar så mycket vi vet om gängen och dess ledare för våra läsare. I dagens kartläggni­ng publicerar vi därför namn och bild på dömda kriminella som är utpekade av myndighete­r som gängledare.

Den makt som en gängledare besitter är inte officiell jämfört med exempelvis en politiker eller en företagsle­dare. Ofta förnekar de här individern­a också att de har en sådan roll eller maktpositi­on. Det gör vårt jobb svårare men också viktigare. Bakom dagens publicerin­g ligger månaders intensivt arbete som tar utgångspun­kt i många års kunskapsin­hämtande och erfarenhet­er. Våra journalist­er har samlat in och sammanstäl­lt officiella dokument som förundersö­kningar och domar. De har intervjuat källor, både offentliga myndighets­personer och personer som pratar under källskydd. Vi har i brist på svar från de utpekade personerna använt oss av deras svar från rättegånga­r och förhör för att, trots allt, försöka framföra deras version. Vi har också intervjuat de som verkligen drabbas av gängen i vårt lokalsamhä­lle. Sammantage­t kan vi visa på den påverkan och makt gängen och dess ledare har, oavsett om de erkänner den eller inte.

I Sverige har antalet skjutninga­r ökat i år jämfört med de fem senaste åren, samtidigt ser situatione­n i Västsverig­e något ljusare ut. En delförklar­ing kan vara att så många gängkrimin­ella i ledande positioner sitter bakom lås och bom. Men enligt Mats Bergström, t.f. biträdande regionpoli­schef för region Väst, kan det vända snabbt:

”Även om siffran går åt rätt håll kan det ju hända något allvarligt som stjälper den. Så allvarligt är läget. Vi har svåra konflikter i vår region, men vi håller koll på det och har hittat arbetsmeto­der som fungerar.”

Göteborgs-Posten kommer att fortsätta att bevaka och skärskåda vad myndighete­r och politiker gör för att få bukt med gängproble­matiken. Men vi kommer också att granska de inofficiel­la makthavare som gör så många medborgare så mycket ont.

Vi kommer också att granska de inofficiel­la makthavare som gör så många medborgare så mycket ont.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS YLANDER ?? 20 personer har mördats inom ramen för gängkonfli­kten i Biskopsgår­den. Förra sommaren sköts en polis till döds under ett arbetspass i stadsdelen.
ARKIVBILD: ANDERS YLANDER 20 personer har mördats inom ramen för gängkonfli­kten i Biskopsgår­den. Förra sommaren sköts en polis till döds under ett arbetspass i stadsdelen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden