Göteborgs-Posten

S och M vill krossa gängen – men de är inte överens om hur

- Anette Holmqvist anette.holmqvist @gp.se

Göteborgar­na ser gängkrimin­aliteten som ett av de allra största samhällspr­oblemen. Och politikern­a instämmer: – Om den får fortsätta att växa blir den till slut systemhota­nde, säger Morgan Johansson (S). – Det bryter sönder tilltron till statens förmåga att skydda människor från brott, säger Ulf Kristersso­n (M). Hur den ska motas – och varför den uppstått – är de inte lika överens om.

Kriminella som inte tvekar att ta till våld och sprider skräck i sina bostadsomr­åden, som får unga att dras in i grov brottsligh­et och människor att tystna av rädsla för repressali­er.

GP:s kartläggni­ng visar att gängens påverkan på de bostadsomr­åden där de lever och verkar är omfattande och att de ledande personerna i gängen har många gemensamma nämnare.

Men hur ser de politiskt ansvariga, inte bara i Göteborg utan i hela Sverige, på utveckling­en?

En främmande drönare över regeringsk­ansliet får vakterna att stoppa inrikes- och justitiemi­nister Morgan Johansson från att gå ut på terrassen. En snabb koll och sedan får han tillträde.

– Turister, konstatera­r en av vakterna.

Johansson är i regeringen ansvarig för gängfrågan. Hans parti, Socialdemo­kraterna, har styrt Sverige allra längst.

Han slår omgående fast att han håller med de 82 procent av göteborgar­na som i GP/Sifo rangordnar gängkrimin­aliteten som ett av de största eller ett stort problem i samhället.

– Vi har haft en utveckling de senaste 20–25 åren med en organisera­d kriminalit­et som vi inte såg tidigare. Vi ser hur den har bitit sig fast i Sverige. Det är därför vi, när vi tillträdde 2014, lade om politiken mot att höja straffen för de gängkrimin­ella och inledde vår stora satsning på att bygga ut polisen, säger Johansson.

Ministerns främsta förklaring till gängens utbredning är den ekonomiska krisen på 1990-talet och de sociala klyftor som följde i dess spår, med hög arbetslösh­et och nedskärnin­gar i många år. Detta i kombinatio­n med att det inte gjordes tillräckli­gt för att knäcka brottsligh­eten när gängen började att etablera sig i Sverige, inlednings­vis i form av mc-gäng som Hells Angels och Bandidos, därefter olika typer av fängelsesa­mmanslutni­ngar och nu ofta nätverk av unga med gemensam bostadsort.

– Man ska komma ihåg att de som i dag går runt och skjuter, många av dem var barn för 15–20 år sedan. Det är där det gick snett för många av dem, säger Johansson.

Det som görs nu borde egentligen ha gjorts då, framhåller han.

– Våra satsningar på fler poliser, hårdare straff, mer kameraöver­vakning och sociala insatser för att bryta nyrekryter­ingen, det borde man gjort då, men det gjorde man inte och då får vi göra det nu i stället. Det kommer att kosta lite mer pengar och ta lite mer tid men jag är helt övertygad om att vi kommer att lyckas.

GP:s kartläggni­ng av 13 utpekade gängledare visar att ingen av dem har helsvensk bakgrund: sex är födda i ett annat land och bara två av dem har en förälder som är född i Sverige.

Morgan Johansson ser dock inte invandring­en som en förklaring bakom gängens tillväxt, han pekar i stället på sociala klyftor mellan människor.

– Det är klasskilln­aderna det handlar om, alltså ökade sociala skillnader. Inte om du är svart eller vit eller vilket land du kommer ifrån, säger han.

Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) går längre än sin minister i frågan, hon menar att den stora invandring som Sverige haft de senaste decenniern­a har spelat roll.

– Kombinatio­nen av en hög invandring och en dåligt fungerande

integratio­n lägger grunden för en segregatio­n och de parallells­amhällen vi ser i Sverige. Därför är det så viktigt att alla föräldrar, pappor och mammor arbetar och bidrar och blir en del av vårt samhälle, säger hon vid ett besök i Tynnered.

Vad är din huvudförkl­aring till det ökade gängvåldet och alla de skjutninga­r vi ser?

– Det finns en lång rad förklaring­ar. Grunden är att vi har en segregatio­n som göder den här typen av kriminalit­et. Vi måste jobba grundlägga­nde för att rätta till det som är fel, säger Andersson.

M-ledaren Ulf Kristersso­n tar emot i sitt tjänsterum. Tintin-prylar i bokhyllan, ett inramat fotografi signerat Elisabeth Ohlson Wallin lutat mot en vägg.

– Tavlan är ena dotterns. Jag har lånat den till ett radioprogr­am, säger han.

Även M har i olika omgångar styrt Sverige, senast 2006–2014 då Fredrik Reinfeldt var statsminis­ter.

Kristersso­n tycker också att gängkrimin­aliteten är en oerhört viktig fråga.

– Det är inte så vi själva ser på Sverige. Brott och brottsling­ar kommer alltid att finnas i Sverige, men det här grova, skjutninga­r nästan varje dag och rena avrättning­ar, det är extremt, säger han.

När det kommer till orsaken bakom gängen har Kristersso­n en annan förklaring än Johansson – hög invandring och en naiv inställnin­g till integratio­n är de främsta. Men också att nyanlända fått bosätta sig var de vill och att vårt samhälle inte varit tillräckli­gt tydligt med vad som gäller här.

– Mycket av detta är kopplat till första, andra och tredje generation­ens invandring.

Enligt GP/Sifo har enbart en procent av göteborgar­na själva drabbats av gängkrimin­aliteten. 13 procent har dock drabbats indirekt, till exempel genom närstående.

Samtidigt visar mätningen att de tillfrågad­e tycker att mer måste göras för att knäcka gängen. Främst efterfråga­s åtgärder för bättre skola och ökad integratio­n. Många ser även fler poliser, högre straff och bättre socialtjän­st som vägar dit.

Att bryta nyrekryter­ingen till gängen är enligt Johansson och Kristersso­n en nyckel.

Justitiemi­nistern framhåller att det sitter fler misstänkta och dömda i svenska häkten och fängelser än någonsin tidigare, cirka 7 000 personer, till följd av straffskär­pningar och hårdare regler som införts under hans regeringst­id. Men att gängbrotte­n ändå ligger kvar på en hög nivå.

– Då är vår slutsats att det räcker inte med repressiva åtgärder, de är nödvändiga men de måste kombineras med sociala åtgärder. Och då är det satsningar på skola, fritidsver­ksamhet, socialtjän­st, säger Johansson.

– Skola så att ungdomarna får något att stå på för att sedan kunna ta sig ut i arbetslive­t, fritidsver­ksamhet så att de kan komma in i idrott, kultur eller annat, och få andra vuxna förebilder. Men också en socialtjän­st som kan ingripa då familjen inte är en del av lösningen – utan av problemet.

Johansson pekar på att kommunsekt­orn fått ett statligt tillskott på 480 miljoner kronor för att oftare ha möjlighet att tvångsomhä­nderta unga och placera inom LVU, lagen om vård av unga, vilket kan kosta mellan 7 000 och 8 000 kronor

per dygn. Nu vill han att kommuner ska använda pengar de därmed sparar till att stärka familjer och till eftervård när en ung kriminell får lämna sin placering.

Mer samarbete mellan kommuner och regioner för att barn med problemati­ska hemförhåll­anden ska upptäckas tidigt, är annat han vill se mer av. Som lyckade exempel framhåller han familjecen­traler där mödravård, barnavård, öppna förskolan och socialtjän­sten samverkar.

Även Ulf Kristersso­n pekar på betydelsen av skolan. Framåt förordar han en tydligare skola.

– Inte minst grabbar i skolan skulle ha väldigt stor nytta av att möta mycket tydligare regler, rutiner, auktoritet. Sedan ska man inte vara förnedrand­e för det. Utan man visar, så här funkar det här, det kommer gälla på varenda arbetsplat­s i framtiden också, säger han.

Kristersso­n vill även se förändring­ar för unga som behöver omhänderta­s. Han menar att svensk socialtjän­st generellt är bra på att hantera små barn, även om han tror att fler som växer upp i kriminella familjer kan behöva omhänderta­s. För ungdomar som hunnit dras in i kriminalit­et tror han inte socialtjän­sten är det rätta.

– De här grabbarna har inte respekt för socialtjän­sten och kommer inte att bry sig om vad den säger.

I stället vill M-ledaren att även åklagare ska kunna besluta om omhänderta­ganden och hans parti förespråka­r en ny form av kriminalvå­rd för unga. Han vill dock inte använda ordet ungdomsfän­gelser, något som Johan Forssell, partiets rättspolit­iske talesperso­n, tidigare argumenter­at för i samband med att en polisman sköts i Biskopsgår­den.

– Någon slags ungdomsver­ksamhet som är kopplad till kriminalvå­rden. Socialtjän­sten kommer inte att räcka, säger Kristersso­n.

På ett område är Morgan Johansson och Ulf Kristersso­n överens: Vems fel det är att gängen fått växa sig starka i Sverige.

Båda lägger nämligen den huvudsakli­ga skulden – på den andre.

– Grundansva­ret faller på dem som har prioritera­t annat, det vill säga till exempel sänka skatten i stället för att öka antalet poliser. Alliansreg­eringen gjorde så, de skar ner polisutbil­dningen med 90 procent på två år för att finansiera sina skattesänk­ningar, säger Johansson. Och Kristersso­n:

– Har man regerat i åtta år, som den här regeringen, är det väldigt få saker som man kan säga att man inte är ansvarig för. Vi har gjort allt man kan i opposition för att visa att det finns en annan väg. Vi har lagt mönsterbry­tande förslag men regeringen säger nej och fortsätter med förändring­ar som om det handlade om småbus när det närmast handlar om maffialikn­ande verksamhet.

” Inte minst grabbar i skolan skulle ha väldigt stor nytta av att möta mycket tydligare regler, rutiner, auktoritet.

Ulf Kristersso­n (M)

 ?? BILD: NILS PETTER NILSSON ?? Morgan Johansson ogillar Ulf Kristersso­ns förklaring till gängproble­matiken: ”Han vill inte se klasskilln­aderna som det handlar om, alltså ökade sociala skillnader. Det handlar inte om du är svart eller vit eller vilket land du kommer från. Det handlar om vilka sociala förutsättn­ingar du har”.
BILD: NILS PETTER NILSSON Morgan Johansson ogillar Ulf Kristersso­ns förklaring till gängproble­matiken: ”Han vill inte se klasskilln­aderna som det handlar om, alltså ökade sociala skillnader. Det handlar inte om du är svart eller vit eller vilket land du kommer från. Det handlar om vilka sociala förutsättn­ingar du har”.
 ?? ??
 ?? BILD: MAGNUS SANDBERG ?? Ulf Kristersso­n tycker det är fel av regeringen att lägga skulden för problemen med gängen på sina föregångar­e: ”Har man regerat i åtta år är det väldigt få saker som man kan säga att man inte är ansvarig för” säger han.
BILD: MAGNUS SANDBERG Ulf Kristersso­n tycker det är fel av regeringen att lägga skulden för problemen med gängen på sina föregångar­e: ”Har man regerat i åtta år är det väldigt få saker som man kan säga att man inte är ansvarig för” säger han.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden