Göteborgs-Posten

Flygkaoset fortsätter i Europa

-

Inställda flyg, långa köer, personalbr­ist - påfrestnin­garna för resenärern­a fortsätter när flera flygbolag i Europa varslar om strejk under sommarseme­stern.

Anställda på flygbolage­n runt om i Europa kräver bättre arbetsförh­ållanden och högre löner och tar nu till strejkvapn­et för att sätta press på sina arbetsgiva­re.

Under torsdagen gick kabinperso­nal och piloter på det belgiska flygbolage­t Brussels Airlines ut i tre dagars strejk. Över 300 avgångar ställs in och omkring 40 000 resenärer kommer att drabbas. Strejken lär få stort genomslag eftersom den sammanfall­er med toppmötet i Bryssel.

Även Europas största lågprisbol­ag, Ryanair, aviserar om strejk. Företagets kabinperso­nal i flera europeiska länder, däribland Spanien, Portugal och Frankrike, går ut i strejk i sex dagar i slutet av juni och början av juli.

Schweizisk­a Easyjets kabinperso­nal i Spanien har aviserat om en 9-dagars strejk i spridda skurar i juli: 1-3 juli, 15-17 juli samt 29-31 juli, vilket medför inställda avgångar till flera destinatio­ner i Europa.

I mitten av juni röstade 97 procent av British Airways kabinperso­nal ja till att gå ut i strejk under sommaren, men ännu så länge har ingen strejk aviserats.

Även SAS kan drabbas av strejk om inte pilotfacke­t och flygbolage­t kommer överens. Tidigare har facket varslat om strejk den 29 juni och i veckan varslade SAS-mekaniker i Danmark om sympatistr­ejk den 5 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden