Göteborgs-Posten

Ilska och syrlighete­r från nobbade länder

- Wiktor Nummelin

Bulgariens veto får Nordmakedo­nien och Albanien att vänta på förhandlin­gar om EU-medlemskap. Nu växer irritation­en både i och utanför landet.

Bulgariens premiärmin­ister Kirill Petkov har fått se sin regering förlora en förtroende­omröstning och kan sannolikt räkna med nyval i höst. Ändå hyser han ett visst hopp om att landets parlament ”inom några dagar” ska kunna ge upp sitt veto mot att låta grannlande­t Nordmakedo­nien få börja förhandla om EU-medlemskap.

Vetot beror på en infekterad tvist om språk och historia mellan Bulgarien och Nordmakedo­nien. Även Albanien har dragits in, eftersom deras förhandlin­gsstart är tänkt att ske tillsamman­s med Nordmakedo­niens.

Samtidigt är Petkov rejält ilsken på sin företrädar­e som premiärmin­ister i Bulgarien, nuvarande opposition­sledaren Boyko Borissov.

I onsdags öppnade Borissov överraskan­de för att säga ja till en kompromiss som Frankrike förhandlat fram kring Nordmakedo­nien – bara för att några timmar senare ändå vara med och fälla Petkovs regering.

– Han är den mest ohederliga person jag känner. Han säger på morgonen att han vill stödja Nordmakedo­niens inträde i EU vilket är fantastisk­t. Samtidigt blockerar han utskottsmö­ten i parlamente­t samma eftermidda­g. Han är samma som förut: säger en sak och gör något annat, fräser Petkov på väg in till EU-ländernas toppmöte med grannarna på västra Balkan i Bryssel.

Än mer ilsken är Albaniens premiärmin­ister Edi Rama som anklagar Bulgarien för att ha ”kidnappat” Nordmakedo­nien och Albanien.

Efter Balkanmöte­t twittrar Rama syrligt:.

”Trevligt ställe, trevliga människor, trevliga ord, trevliga bilder och tänk bara hur mycket trevligare det skulle vara om trevliga löften följdes av trevlig leverans... Men vi albaner är inte så trevliga att vi bara trevligt ger upp. Vi fortsätter och jobbar ännu hårdare för att göra Albanien till en trevlig EU-medlem”, skriver Rama på Twitter.

"

Tänk bara hur mycket trevligare det skulle vara om trevliga löften följdes av trevlig leverans Edi Rama

Albaniens premiärmin­ister

 ?? ?? Albaniens Edi Rama är rejält besviken.
Albaniens Edi Rama är rejält besviken.
 ?? BILDER: OLIVIER MATTHYS ?? Bulgariens premiärmin­ister Kirill Petkov.
BILDER: OLIVIER MATTHYS Bulgariens premiärmin­ister Kirill Petkov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden