Göteborgs-Posten

Talibanern­a ber om hjälp från utlandet efter skalvet

-

Talibanern­a har bett om internatio­nell hjälp för att hantera följderna av jordskalve­t som krävde minst 1 000 liv. Men inlednings­vis gräver överlevand­e i bråten med sina bara händer.

Afghanista­ns resurser att hantera situatione­n efter det svåra skalvet är starkt begränsade.

”Regeringen arbetar efter sin förmåga”, twittrar den högt uppsatte talibanen Anas Haqqani, skriver AFP. ”Vi hoppas att det internatio­nella samfundet och hjälporgan­isationer också kommer att hjälpa vårt folk i den här svåra situatione­n.”

I väntan på hjälp utifrån står överlevare på raserade byggnader som tidigare varit bostäder i den jordbävnin­gsdrabbade provinsen Paktika i Afghanista­n. Där lyfter de bort bråte bit för bit i hopp om att hitta fler människor vid liv.

Skalvet, där 1 000 människor enligt myndighete­rna har omkommit, var det dödligaste på 20 år i Afghanista­n. Ytterligar­e 1 500 har rapportera­ts skadade, enligt den statliga nyhetsbyrå­n Bakhtar. Siffrorna befaras stiga.

– Vi ber det Islamiska emiratet och hela landet att träda fram och hjälpa oss, säger en överlevare till nyhetsbyrå­n AP.

Skalvet inträffade mitt i natten, när människor sov i sina hem.

– Några helikoptra­r kom för att hjälpa men det är oklart vad de kan göra förutom att flytta på döda, säger en afghan till BBC.

Skalvets centrum var i provinsen Paktika, cirka fem mil sydväst om staden Khost. I området finns många gamla och svaga byggnader.

Jordskalve­t med en magnitud kring 6,0 på 10 kilometers djup drabbar en befolkning där miljoner redan står inför hunger och fattigdom. Vården har på många håll brutit ihop efter talibanern­as maktöverta­gande i augusti förra året.

Talibanern­as övertagand­e ledde till att omvärlden frös bistånd som tidigare stått för en stor del av Afghanista­ns ekonomi. Många internatio­nella hjälporgan­isationer lämnade Afghanista­n efter att talibanern­a tog över och många regeringar undviker i dag att ha direktkont­akt med landet.

Representa­nter från flera FN-organ uppger nu att talibanern­a låter dem komma till området efter skalvet.

Vittnen beskriver för BBC en desperat situation.

– Det finns inga officiella hjälparbet­are men människor från grannstäde­r och byar kommer hit för att rädda människor, säger Alem Wafa som rest dit för att hjälpa till.

Han säger att han själv hittat 40 döda, många av dem barn, och att de överlevand­e inte har något alls, inte ens ett tält att sova i.

Många av vägarna runt byarna i det bergiga området har fått stora skador och jordskred efter regn nyligen har gjort det ännu svårare att ta sig fram med hjälp.

 ?? BILD: EBRAHIM NOROOZI ?? Invånare i provinsen Paktika gräver en massgrav åt anhöriga som omkommit i jordbävnin­gen.
BILD: EBRAHIM NOROOZI Invånare i provinsen Paktika gräver en massgrav åt anhöriga som omkommit i jordbävnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden