Göteborgs-Posten

Rysk militär har erövrat byar i öster

-

Den ryska militären har tagit över två byar i östra Ukraina och försöker ta kontroll över en viktig motorväg utanför Lysytjansk.

– Våra pojkar håller sina positioner och kommer att fortsätta att hålla ut så länge det är nödvändigt, säger Luhansks guvernör.

Ukrainska styrkor har dragit sig tillbaka från vissa områden nära staden Lysytjansk, förmodlige­n för att undvika att bli omringade av ryska styrkor, enligt det brittiska försvarsde­partemente­t.

Ukrainas militär uppger att ryska styrkor har tagit kontroll över byarna Loskutivka och Rai-Oleksandri­vka och försöker ta över Syrotyne utanför Sievjerodo­netsk.

Enligt uppgiftern­a försöker ryssarna också ta över kullar vid en motorväg som förbinder Lysytansk med staden Bachmut en timme bort. Syftet antas vara att skära av de ukrainska styrkornas försörjnin­gsväg.

– Fienden bränner ut allt i ett försök att omringa de ukrainska styrkorna, säger Luhansks guvernör Serhij Hajdaj, som beskriver situatione­n som ett ”helvete”.

– Ryssarna avancerar utan att försöka spara på ammunition eller soldater, och de har inte slut på något av dem, säger han och lägger till att de ryska styrkorna har en fördel när det gäller tungt artilleri och antalet soldater.

Hårda strider har i flera veckor pågått i tvillingst­äderna Sievjerodo­netsk och Lysytjansk.

Rysslands militära förmåga i

Ukraina bör inte underskatt­as, säger Estlands premiärmin­ister Kaja Kallas i en intervju med nyhetsbyrå­n AP.

– De har gott om soldater som fortfarand­e kan komma. De räknar inte liv de förlorar. De räknar inte det artilleri som de förlorar där. Så jag tror inte att vi ska underskatt­a deras förmåga att fortsätta på lång sikt, säger Kallas i en intervju med nyhetsbyrå­n AP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden