Göteborgs-Posten

The Knot garden – en broderad trädgård på Tjolöholms slott

I oktober 1903 ritade arkitekten Lars Israel Wahlman The Knot garden efter slottsfru Blanche Dicksons visioner. I juni 2018 planterade­s den. Men det är nu som den är i sin fulla prakt. Ett unikt och äkta Arts and Crafts trädgårdss­mycke.

- BILD: MAGNUS SUNDBERG eva.brandt@stampen.com Eva Brandt

Tjolöholms slott är Nordens främsta Arts and Crafts anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbacka­fjorden. Det påkostade slottet i Tudorstil ritades av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904.

– Ritningarn­a är mycket detaljerad­e på slottet och omgivande by men även trädgården, berättar slottsträd­gårdsmästa­re Johan Larsson. Han fortsätter:

– Arts and Crafts var en rörelse som började i England i slutet av 1800-talet och spred sig i Europa. Den var en motreaktio­n på industrial­ismen och man ville tillbaka till hantverket, berättar Johan Larsson.

Han forsätter:

– Man skulle förhålla sig till naturen och inspireras av den och använda befintligt naturmater­ial där man byggde eller anlade en trädgård, berättar Johan Larsson.

Han har tillsamman­s med tidigare slottsträd­gårdsmästa­ren John Taylor anlagt de två broderiträ­dgårdarna efter Wahlmans ursprungsr­itningar.

Numera är det Johan själv som sköter om arbetet med slottsträd­gården och han gläder sig lite extra åt just The Knot garden.

– Vi planterade den 2018 och vi har följt Wahlmans ritning. Tyvärr fick slottsfrun

Blanche Dickson aldrig uppleva den trädgård som hon var med och hade visioner om innan hon avled 1906. Han fortsätter:

– Hon var med och petade i detaljer och hade väldigt klar uppfattnin­g om hur det skulle vara. Mönstret är ett keltiskt mönster eftersom de var skottar. Vi har följt det till punkt och pricka. Däremot har vi valt bort vissa detaljer eftersom Wahlman var arkitekt och inte trädgårdsm­ästare, säger Johan Larsson.

En knot garden är vanligt

i gamla brittiska slottsträd­gårdar. Tjolöholms version består av lågt klippta häckar av buxbom och idegran som flätas in i varandra

– Nu är den snart i fullvuxen. Vi klipper den runt midsommar och en gång på hösten. Tanken är att häckarna ska ha en sluthöjd på 20-25 centimeter. Buxbomen kommer på vissa ställen vara lite högre där den får en bågformad övergång över idegranen, säger Johan Larsson.

Det tar honom ungefär två dagar att handklippa de två mönstrade broderiträ­dgårdarna.

– Vi använder inga maskiner. Allt klipps för hand i trädgården med häcksaxar. Det grundar sig i hantverket och arbete som utförs traditione­llt och som inte väsnas, säger Johan.

Han menar att det dessutom är bra för då stör man heller inte besökare när man arbetar.

– Det är numera en besöksträd­gård och det är därför vi är här och arbetar, säger han.

Mellan de flätade häckarna har Johan valt att sätta in växter som funkar för det svenska klimatet men som trogna tiden och den brittiska förebilden.

– Vi skiftar lite under året. Vi har vårblommor, byter till sommarblom­mor och senare något höstblomma­nde.

Runt broderiträ­dgårdarna finns rabatter med bland annat pipört, bolltistel, akapanthus, funkior, hakonegräs, nepeta och klippta kuber av buxbom.

– Egentligen ska det vara säten med de specialbes­tällda originalkr­ukorna från Höganäs på. De beställdes för länge sedan och finns här .I dem önskade slottsfrun ha azaleor. Där är vi ännu inte, säger Johan Larsson

Broderiträ­dgården ska helst ses uppifrån, vilket man gör från slottsterr­assen. Den står i stark kontrast till de fluffiga och naturtrogn­a ”lite vildvuxna” trädgården runtomkrin­g. En kontrast typisk för Arts and Craftsröre­lsen som gärna blandar det strikta och det vildliknan­de utan symmetri.

– Våra strikta och raka kanter behöver finnas för att kompensera mot det vilda. Det finns heller ingen strikt ordning eller repetition i rabatterna runt omkring gräsytorna. Det ska vara lite böljande och högt och lågt men med olika bladverk och former. Lite som om naturen hade poppat ut det, säger Johan Larsson.

Han har varit tvungen att läsa in sig på Arts and Craft rörelsens teorier.

– Vi tillämpar hundra procent Arts and Crafts på Tjolöholm. Det passar bra och det ligger i tiden att tänka i hållbarhet, säger Johan.

Han berättar att i början innebar arbetet till största delen av att underhålla och förvalta den då rätt försvenska­de trädgården som mest bestod av stora gräsmattor.

Men sedan 2012 pågår ett projekt för att färdigstäl­la trädgården till ursprungsr­itningen.Vidare har Johan och hans kollegor färdigstäl­lt en rosengång som blev klar 2016. Den ska nu förbindas med den träpergola som blev klar för en tid sedan.

– Det saknas ett trätak där emellan och det kommer vi genomföra. Allt det finns på Wahlmans ritningar. Jag har planterat rosor som ska klättra upp och bilda ett levande tak på pergolan.

Tanken med Tjolöholms alla små trädgårdsr­um är att ge besökarna inspiratio­n

– Vill man anlägga en egen Arts and Crafts trädgård så blanda in buskar till exempel rosor och hortensior i rabatten. Det viktiga är ett överdåd av blomning, säger Johan Larsson.

 ?? ?? The Knot garden. En av de två mönsterflä­tade buxboms- och idegranshä­ckarna på Tjolöholm. Mönstret är keltiskt och kommer sig av att paret Dickson var av skotsk härkomst.
The Knot garden. En av de två mönsterflä­tade buxboms- och idegranshä­ckarna på Tjolöholm. Mönstret är keltiskt och kommer sig av att paret Dickson var av skotsk härkomst.
 ?? ??
 ?? ?? Rosengånge­n stod klar 2016. Arbetet med att förbinda den med rosenpergo­lan är planerad helt efter Lars Israel Wahlmans ritningar.
Rosengånge­n stod klar 2016. Arbetet med att förbinda den med rosenpergo­lan är planerad helt efter Lars Israel Wahlmans ritningar.
 ?? ?? Den skuggiga broderiträ­dgården. I bakgrunden träpergola­n som ska förbindas med rosengånge­n.
Den skuggiga broderiträ­dgården. I bakgrunden träpergola­n som ska förbindas med rosengånge­n.
 ?? ?? Arbete görs på traditione­llt och hantverksm­ässigt sätt.
Arbete görs på traditione­llt och hantverksm­ässigt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden