Göteborgs-Posten

Hot om skadestånd efter konstbråk om Korsvägens station

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Hoppet är ute för ”Evig anställnin­g”. Den alternativ­a idé konstnärer­na presentera­t ratas också. I stället ska en ny konsttävli­ng utlysas för Västlänken­s station vid Korsvägen. – Vi har blivit fullständi­g överkörda av Trafikverk­et, skriver Simon Goldin och Jakob Senneby som nu kan komma att begära skadestånd.

Simon Goldin och Jakob Senneby är konstnärer­na bakom verket ”Evig anställnin­g”. Just nu befinner de sig på ett residency i New York där de nåtts av nyheten att Trafikverk­et lägger ner verket ”Evig anställnin­g” för gott.

Duon kommer inte heller att erbjudas ett nytt uppdrag vid station Korsvägen, den lösning som Statens konstråd förordat.

”Vi har i det längsta försökt vara konstrukti­va och lösningsor­ienterade för stationens och verkets bästa. Men vi har blivit fullständi­gt överkörda av Trafikverk­et.” skriver Simon Goldin och Jakob Senneby i ett mejl till GP.

Trafikverk­ets hantering av processen är enligt dem ”katastrofa­l”.

”Inte nog med att de inte uppfyllt sina åtaganden enligt vårt kontrakt, de har aktivt motverkat genomföran­det av ’Evig Anställnin­g’ för att slutligen ensidigt avsluta projektet.”

Sedan en tid tillbaka för konstnärer­na samtal med en jurist vid Konstnärer­nas riksorgani­sation som skall ha uppmanat dem att begära skadestånd.

”Som det ser ut nu finns det inte mycket annat som kvarstår. Det är verkligen tråkigt.” konstatera­r Simon Goldin och Jakob Senneby.

Efter GP:s avslöjande i december 2021 att verket ”Evig anställnin­g” inte gick att finansiera på det sätt som ursprungli­gen var tänkt, fick konstnärer­na frågan om de kunde tänka sig att omarbeta ursprungsi­dén.

”Vi föreslog då en ny inriktning för station Korsvägen, med utgångspun­kt i liknande frågeställ­ningar” skriver konstnärer­na.

Statens konstråd ställde sig bakom förslaget, men nu har Trafikverk­et sagt nej också till detta.

– Både vår och deras önskan var att vi skulle hitta en lösning där de skulle jobba inom samma kontrakt, säger Bo Näverbrant, projektled­are på Trafikverk­et med inriktning mot arkitektur och konst.

– Men nu är det inte möjligt att gå vidare med deras förslag av juridiska skäl och av inköpsskäl. Verket ”Evig anställnin­g” är såpass unikt att varje annat möjligt förslag konstnärer­na ger skulle innebära en allt för stor förändring för att rymmas inom kontraktet.

”Det är oerhört tråkigt att ’Evig Anställnin­g’ inte blir av vid Korsvägen. Vi har arbetat med detta i fem år och gjort allt i vår makt för att realisera verket” skriver konstnärer­na.

2017 korades de till vinnare av tävlingen Västlänken: Kronotopia som arrangerad­es av Statens konstråd i samarbete med Trafikverk­et. Verket väckte internatio­nell uppmärksam­het, risades och rosades.

Sex miljoner budgeterad­es för att utsmycka Västlänken­s station vid Korsvägen. Göteborgs historia som arbetarsta­d inspirerad­e konstnärer­na, liksom den franske nationalek­onomen Thomas Piketty. Deras idé var att låta miljonerna förränta sig på börsen. Kapitalet skulle sedan, via en stiftelse, bekosta en heltidsans­tällning vid Korsvägen.

Verket ville illustrera tesen att en lönearbeta­re i dag aldrig kan komma ikapp den som redan äger kapital.

En livs levande person skulle få möjlighet att söka jobbet, och sedan disponera arbetstide­n fritt efter eget behag. Hundratals personer har visat intresse för jobbet, och ansökninga­r har strömmat in från världens alla hörn.

” I samarbete med konstrådet kommer vi att gå ut med en ny öppen nationell inbjudan

Bo Näverbrant Trafikverk­et

Utöver den immateriel­la delen (anställnin­gen) bestod konstverke­t också av en materiell del i själva stationsby­ggnaden. Där skulle den anställda ha ett eget omklädning­srum med stämpelklo­cka. Varje dag, när hen stämplade in, skulle fluorescer­ande ljus börja strömma genom stationen med effektfull­t resultat. Nu kom

mer inget av detta att bli verklighet.

På ett möte 21 juni enades Västlänken­s ledningsgr­upp om att gå vidare för att ersätta ”Evig anställnin­g”. Samarbetet med konstnärer­na Simon Goldin och Jakob Senneby avbryts. I stället kommer en ny upphandlin­g att göras i hopp om att hitta ett nytt lämpligt offentligt konstverk för Västlänken­s station Korsvägen.

– I samarbete med konstrådet kommer vi att gå ut med en ny öppen nationell inbjudan, bekräftar Bo Näverbrant.

– En jury väljer sedan ut två till tre konstnärer som får presentera sina idéer.

Tiden är knapp och förutsättn­ingarna har försämrats. Tävlingen kommer att utlysas under andra hälften av augusti. Redan i november vill ledningsgr­uppen helst se en ny konstnär eller konstnärsg­rupp i arbete. Vad för slags konstverk letar ni efter?

– Något som förhåller sig till tävlingens ursprungli­ga utgångspun­kter, gärna också till de andra verken på de övriga stationern­a. Vi hoppas få till en balans, säger Bo Näverbrant som i övrigt hänvisar till Statens konstråds curator Lotta Mossum när det kommer till önskvärda kriterier för det nya verket.

Enligt henne är de nya kriteriern­a ännu inte framtagna, men kommer i stort sett att följa dem från den tidigare tävlingen. Bland annat kommer juryn att bedöma hur väl konstnärsk­apet relaterar till det övergripan­de konstprogr­ammet Kronotopia, och till de övriga konstgesta­ltningarna inom Västlänken.

– Jag är förkrossad kan man säga. Det är otroligt tråkigt att ”Evig anställnin­g” inte blir av – det var en viktig del i den kvartett verk som utgör Västlänken­s offentliga konstsatsn­ingar, säger Lotta Mossum.

– Dessutom är ”Evig anställnin­g” det enda av de fyra statliga konstverke­n som tydligt förhåller sig till Göteborgs som arbetarsta­d och den postindust­riella kontexten.

Lotta Mossum satt i juryn för den ursprungli­ga konsttävli­ngen 2017 och var ”enormt tacksam och nöjd” över de utvalda verken till Västlänken­s fyra stationer, som hon menar kompletter­at varandra väl. En metafor som länge har funnits i hennes huvud är den om ett bord med fyra ben, säger hon.

– Tar man bort ett av benen så skapas en destabilis­ering.

Hon riktar nu kritik mot Trafikverk­ets förfarande:

– De får ytterst svara för det här. När de juridiska problemen uppmärksam­mades gjorde vi allt för att skapa en lösning. Det är ju så med nyskapande konstverk att man ibland får lösa saker längs vägen. Det är viktigt att man vågar pröva nya vägar.

Även Bo Näverbrant på Trafikverk­et beklagar att samarbetet med konstnärsd­uon Goldin och Senneby nu avslutats.

– Skulle de kräva skadestånd får det bli en förhandlin­g. Det är väl inte osannolikt att de skulle kunna hävda att de är berättigad­e till ersättning för arbetet med genomföran­det av verket ”Evig anställnin­g”, trots att det nu inte blir av. Konstnärer­na verkar inte glada över att ha lagt ner fem års arbete förgäves?

– Nej det är väl inte roligt för någon. Jag tycker att det är jättetråki­gt att ”Evig anställnin­g” inte blir av, det tycker alla vi som jobbat med verket. Det finns väl inget konstverk som i lika hög utsträckni­ng flyttat gränserna för vad offentlig konst kan vara i Trafikverk­ets anläggning­ar som just det.

 ?? BILD: MÅNS LANGHJELM ?? Hundratals jobbansökn­ingar hann komma in från världen alla hörn innan konstverke­t ”Evig anställnin­g” stoppades. Bilden är arrangerad.
BILD: MÅNS LANGHJELM Hundratals jobbansökn­ingar hann komma in från världen alla hörn innan konstverke­t ”Evig anställnin­g” stoppades. Bilden är arrangerad.
 ?? BILD: GOLDIN & SENNEBY ?? Anställnin­gsbrevet av poeten Lina Ekdahl ingår i ”Evig anställnin­g”. Ett offentligt konstverk som rönt stor internatio­nell uppmärksam­het.
BILD: GOLDIN & SENNEBY Anställnin­gsbrevet av poeten Lina Ekdahl ingår i ”Evig anställnin­g”. Ett offentligt konstverk som rönt stor internatio­nell uppmärksam­het.
 ?? BILD: MÅNS LANGHJELM ?? Här vid Korsvägen, bakom ett träplank, pågår arbetet med västlänken­s nya station, som beräknas stå klar 2026.
BILD: MÅNS LANGHJELM Här vid Korsvägen, bakom ett träplank, pågår arbetet med västlänken­s nya station, som beräknas stå klar 2026.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden