Göteborgs-Posten

Fjärde VM-silvret på 100 meter fritt för Sjöström

- Göran Sundberg Sebastian Wognsen

Sarah Sjöström samlar VM-silver på hög på 100 meter fritt. Titeln hon saknar kom inte nu heller – i stället det fjärde VM-silvret. – Skitsamma, jag ska bara vara nöjd, säger hon.

Den som snodde supersvens­kan på den mest glänsande medaljen den här gången var 18-åriga Mollie O'Callaghan.

Australisk­an är världsetta i år på distansen och höll för trycket. Hon är den yngsta segrarinna­n på 100 meter fritt i VM på 31 år.

O'Callaghan var 13 hundradela­r före Sjöström och vann på 52,67. Svenskans 52,80 var årsbästa med 22 hundradela­r.

Torri Huske, USA, tog brons på tiden 52,92.

Medaljen var Sveriges första i VM i Budapest.

Två av svenskans största konkurrent­er har dragit sig ur VM den här veckan på grund av skada. Dubbla OS-medaljören Siobhan Haughey drog sig ur i början av veckan på grund av en fotskada och australisk­an Shayna Jack bröt handen på uppvärmnin­gen inför försöken i onsdags morse.

Sedan tidigare var det också klart OS-vinnaren Emma McKeon och trean Cate Campbell, båda från Australien, inte skulle delta i VM.

– Hade de bästa varit med kanske jag hade blivit fyra. Så jag ska bara vara nöjd, säger hon.

Sjöström har totalt åtta VM-guld i långbana i karriären. Av hennes fyra mest vanliga mästerskap­sdistanser – 50 och 100 meter fritt och 50 och 100 meter fjäril – är detta den enda hon saknar guld på. Något hon skrattade åt.

– Jag tror det var sjunde silvret eller något sånt på 100 frisim, men skitsamma, säger hon med ett skratt.

Hon har sex stycken om man även räknar in kortbane-VM där hon heller inte har lyckats vinna guld.

Sjöström har världsreko­rdet på distansen, 51,71, som hon satte i just Duna Arena under VM 2017 på öppningsst­räckan i lagkappen. Då som nu blev det dock silver individuel­lt.

Och världsreko­rdtiden har hon inte varit nära de senaste åren.

– Det är ungefär de här tiderna jag tränar för att simma på när det gäller 100 meter frisim så jag gjorde verkligen allt jag kunde, säger hon.

Efter semifinale­n i onsdags kväll sade Sarah Sjöström att nyckeln var att våga gå ut hårdare.

Hon var 35 hundradela­r snabbare på första 50 meterna, 25,35, och ledde vid vändningen.

– Det som är det svåra med 100 meter frisim är att man låter de andra surfa på en våg, så det är ganska tungt att dra med sig två stycken som surfar där, säger Sjöström.

Mollie O'Callaghan låg sexa vid vändningen efter lugn öppning, men gick sedan som ett spjut genom fältet.

Men svenskan, som ofta gått ut lugnt för att orka hela vägen, kunde hålla resterande bakom sig trots den tuffa öppningen.

Medaljen var hennes 18:e i VM-sammanhang, varav den 17:e individuel­lt. Det är flest i historien på damsidan.

Sarah Sjöström vann sitt semifinalh­eat på paradgrene­n 50 meter fjärilsim på tiden 25,13. Svenskan har länge varit överlägsen på distansen och har världsreko­rdet på 24,43 som hon satte 2014 i Borås. Hon var snabbast av alla i semifinale­n.

– Jag kände mig riktigt stark i slutet på loppet. Det gäller bara att få till första halvan av loppet lite bättre, säger Sjöström till SVT.

Även Sara Junevik simmade i Sjöströms semifinal. Hon simmade in på en femteplats men missade att knipa en finalplats trots personligt rekord på 25,80. Finalplats­en missades med ynka fem hundradela­r.

– Det är mitt första VM och jag är här för att se och lära, men det är klart det känns surt, säger Junevik till SVT.

Erik Persson kom delad tvåa och vann VM-silver på 200 meter bröstsim.

Svensken var fjärde snabbast i semifinale­n på 2.08,84 och 2.08,38 i finalen räckte till en silvermeda­lj. Han delade andraplats­en med japanen Yu Hanaguruma.

Sverige har inte tagit en herrmedalj på VM i långbana på 15 år. Senaste VM-medaljör var Stefan Nystrand,

” Det är ungefär de här tiderna jag tränar för att simma på när det gäller 100 meter frisim så jag gjorde verkligen allt jag kunde.

Sarah Sjöström

brons på 50 meter fritt 2007 i Melbourne.

– Jobbat länge för det här så det är skönt att det stämmer i dag, jag la bara ner huvudet sista längden, säger Persson till SVT.

 ?? ?? Sjöström fick nöja sig med ännu ett VM-silver på 100 meter frisim.
Sjöström fick nöja sig med ännu ett VM-silver på 100 meter frisim.
 ?? ?? Sarah Sjöström blev inte den enda svenska silvermeda­ljören i går kväll. Erik Persson blev delad tvåa och tog VM-silver på 200 meter bröstsim.
Sarah Sjöström blev inte den enda svenska silvermeda­ljören i går kväll. Erik Persson blev delad tvåa och tog VM-silver på 200 meter bröstsim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden