Göteborgs-Posten

Reklamskyl­t gav vika när fansen firade sen seger

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

Allt pekade på kryss – då klev Julius Lindberg och Richard Friday fram och avgjorde sent. Firandet bland de tillresta Gais-fansen blev så vilt att reklamskyl­tarna brakade på Skarsjöval­len. – Det finns inga arenor som håller för gaisarna, säger tränare Fredrik Holmberg och skrattar.

Serieledan­de Gais mot tabelltvåa­n Ljungskile SK.

Ett toppmöte avslutade den grönsvarta vårsäsonge­n.

Inför 2 328 åskådare, däribland ett stort och högljutt Gais-följe, drabbade seriens två främsta lag samman. Jämnt i tabellen på förhand, inte alls jämnt i spelet i första halvlek. Gais klev ut och ägde matchen totalt.

– Utan att ha sett den i efterhand så vill jag säga att det är vår bästa halvlek. Det är det bästa vi har presterat i år, säger tränare Fredrik Holmberg.

Jonas Lindberg inledde med att skicka iväg två distanssko­tt tidigt, utan resultat. Det var början på en chanskaval­kad av sällan skådat slag.

Ljungskile stack upp vid ett par tillfällen annars var det bara Gais, Gais och åter Gais.

Det var 11–0 i avslut efter drygt en halvtimme. Julius Lindberg träffade stolpen. Ben Morris träffade ribban.

Flera suveräna lägen brändes. – Det var en helt sjuk känsla. Vi bara sköt, sköt och sköt, säger Julius Lindberg.

Jonas Lindberg gjorde lite som han ville, Viktor Krüger samlade upp andraboll efter andraboll, Julius Lindberg, Harun Ibrahim, Gustav Lundgren och Ben Morris virvlade runt förvirrade LSK-spelare.

Spelet lös hos bortalaget – men effektivit­eten saknades helt.

0–0 i paus.

I den andra halvleken kom Ljungskile ut bättre.

Gais-trycket bedarrade och LSK ägde inlednings­vis mer boll. Linus Tornblad var aktiv och det var inte långt bort att ex-gaisaren tryckte in 1–0. Mergim Krasniqi stod i vägen.

Men till slut var det ändå Gais som skulle ta hem segern.

Med fem minuter kvar klev Julius Lindberg fram och skarvade in bollen i mål innan han sprang vidare mot en vilt jublande bortaklack. Firandet blev så vilt att reklamskyl­tarna brakade ihop och flera supportrar trillade in på plan. Som tur var kom ingen till skada.

– Jag trodde först det var offside. Sedan kollade jag snabbt ut mot linjedomar­en och såg att flaggan var nere och rusade vidare mot fansen. En helt underbar känsla. Sjukt mäktigt, säger Julius Lindberg.

Han berättar att lagkompis Viktor Alexanders­son befarade att Lindberg hamnat underst i högen av de firande supportrar­na.

– ”Viggo” trodde jag låg underst av alla! Det gjorde jag inte som tur var. Man såg nästan att det skulle hända, så jag höll lite avstånd. Fredrik Holmberg:

– När man såg vad som hände tänkte man bara ”hoppas ingen skadar sig”. Men alla klarade sig bra. Det finns inga arenor som håller för gaisarna, säger han och skrattar.

Emin Grozdanic blev helt ställd när han såg hur hela räcket med skyltarna vek sig.

– Jag trodde någon dog först. Alla ramlade på varandra. Det var lite konstig känsla. Sedan var det fantastisk känsla efter det, när alla var uppe och man fattade vi hade tryckt in 1–0. Vi förtjänade det. När bollen väl gick in, obeskrivli­g känsla. Att ha alla de här supportrar­na med sig, underbart, säger Grozdanic som i vanlig ordning ledde segersånge­n efteråt.

– Jag älskar fan att fira på bortaplan. Det är fantastisk­t skönt. Skönare än hemma till och med. Man måste sjunga högt. Nu är jag hes.

Efter att alla fans kommit på plats igen kunde matchen avslutas. Då kunde också inhoppande Richard Friday stänga tillställn­ingen när han rullade in 2–0 från nära håll.

I och med segern tar Gais (som dock har en cupmatch på tisdag) sommarlov som serieledar­e. Nu väntar ett uppehåll på en månad innan höstsäsong­en startar med derby mot Qviding den 31 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden