Göteborgs-Posten

Knäckta chattar stor framgång för svensk polis

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Nyheter: Nästan 2 000 fängelseår har dömts ut i Sverige och 71 mijoner kronor har förverkats tack vare knäckta krypterade chattar. Man räknar även med att cirka 15 grova våldsbrott kunde förhindras med hjälp av informatio­n polisen fick från chattarna. Utöver det hoppas man att de kan bidra till att lösa äldre ouppklarad­e brott.

– Vi fick pusselbita­r som vi inte haft innan, säger Anders Börjesson, biträdande polisområd­eschef i Storgötebo­rg, en av poliserna som har jobbat i utrednings­gruppen som tillsattes.

En utpekad ledare befann sig i Gambia när hans gängkamrat­er utförde Gamlestads­mordet. Och en OG-kopplad göteborgar­e styrde sin knarkverks­amhet från Västindien. Hundratals kriminella i Sverige trodde att de kommunicer­ade krypterat, men polisen kom ändå åt dem och deras brottsvins­ter: – Det är precis detta som försvagar dem – vi behöver sätta dem i fängelse och ta deras pengar, säger polischef Anders Börjesson.

År 2017 beslagtog polisen de första så kallade Encrochat-telefonern­a.

Mobilerna innehöll dubbla operativsy­stem: ett vanligt och ett hårt krypterat. Det krypterade innehöll kommunikat­ionstjänst­en Encrochat.

Allt fler telefonbes­lag gjordes och det blev snart tydligt att Encrochat var en mycket populär app inom den organisera­de brottsligh­eten över hela Europa.

Våren 2020 lyckades fransk polis ta fram en teknisk lösning som gjorde att man fick tillgång till all kommunikat­ion. Under en period kunde de i realtid läsa om brottsplan­er kring grova våldsdåd, men också knarklever­anser.

Europol kallade det senare ”en källa till unik insikt”.

Svensk polis fick tillgång till en del informatio­n och kunde då gå in och förhindra ett antal av dessa brott. Det har tidigare uppgetts att omkring 15 grova våldsbrott stoppats, däribland mord.

Den 13 juni skickade företaget bakom telefonern­a ut ett varningsme­ddelande till alla användare. ”Vi kan inte längre garantera säkerheten på din enhet”.

Alla råddes att göra sig av med telefonern­a.

Encrochat hade då omkring 800 användare i Sverige.

Materialet som polisen fick tillgång till ledde till att ett stort antal förundersö­kningar inleddes. I vissa ärenden blev Encrochat-meddelande­na den tyngsta och bärande bevisninge­n, medan det i andra fall var ett komplement.

Mellan oktober 2020 och april 2022 ställdes omkring 400 personer inför rätta i mål där det funnits Encrochatb­evisning. Detta visar nyhetsbyrå­n Sirens genomgång av domar i arkivet Acta Publica.

Genomgånge­n visar också att Göteborgs tingsrätt är den domstol i landet som haft flest tilltalade i klart flest mål: 80 tilltalade i 28 mål.

Totalt i landet har cirka 320 personer dömts, varav en stor andel har gängkoppli­ngar, skriver Siren, som också räknat ut att det dömts ut totalt 1 500 fängelseår.

Det rör sig främst om narkotikab­rottslighe­t, men också mord, mordförsök och vapenbrott.

I region väst insåg polisen tidigt att det var en guldgruva man kommit åt våren 2020.

– Vi har känt att vi har saknat många pusselbita­r. Genom åren är det en del som vi inte har förstått. Men så öppnade sig den här möjlighete­n, vi fick pusselbita­r som vi inte haft innan, berättar Anders Börjesson, biträdande polisområd­eschef i Storgötebo­rg.

Han fortsätter:

– Vi bestämde oss ganska tidigt att vi måste prioritera och ta chansen att jobba med detta för det var grovt kriminella individer som hade använt sig av det här kommunikat­ionsmedlet. Och de hade planerat, förberett och begått väldigt grova brott.

Det sattes därför ihop en utrednings­grupp. Anders Börjesson, tillsamman­s med chefer för utrednings­enheten, fick i uppdrag att regionalt hålla ihop och prioritera bland utredninga­rna.

Tillgången till Encrochat-material har lett till många fällande domar. Ett av de mest uppmärksam­made målen är det så kallade Gamlestads­ärendet där en 33-årig man, som kopplas till ett kriminellt nätverk i Biskopsgår­den, sköts till döds på Lars Kaggsgatan. Samtidigt planerade gärningsmä­nnen ytterligar­e mord.

– Mordet i Gamlestade­n var jättevikti­gt för oss att klara upp. Där var vi snabbt på, så jag är både stolt och glad över polisens arbete, säger Anders Börjesson.

Han anser att det var rätt beslut att tillsätta Encrochat-gruppen:

– Det är klart att annan brottsligh­et fått stå tillbaka en aning eftersom vi till viss del tagit resurser från våra lokalpolis­områden. Men samtidigt var det ett ganska enkelt beslut. Lokalpolis­områdena har brottats med de här grovt kriminella personerna i många, många år utan att komma åt dem. Här fick vi en möjlighet att göra det.

En annan framgångsf­aktor han lyfter fram är det nära samarbetet som pågått mellan utrednings­enheten och polisområd­e Storgötebo­rg.

Polisen kommer förlänga den särskilda utrednings­gruppen, den ska finnas kvar hösten ut.

Nu jobbar man även med material från ytterligar­e krypterade chattar. Våren 2021 lyckades europeisk polis knäcka Sky ECC. Några månader senare kom det ut att FBI låg bakom Anom.

– Vi kommer fortsätta arbeta med material från både Encro och Anom. När det gäller Sky ECC är vi inte på långa vägar framme än, konstatera­r Börjesson.

Han berättar också att man inte bara jobbar i färska utredninga­r:

– Vi har en del ouppklarad­e mord. Vi letar informatio­n som kan leda utredninga­rna framåt överallt, även i dessa chattar.

Hur kommunicer­ar de kriminella nu?

– De fortsätter säkert använda sig av krypterade appar.

I regionen hade det den 13 juni utdömts 533 fängelseår tack vare bevisning från Anom, Sky och Encrochat. Totalt i Sverige rör det sig om nästan 2 000 fängelseår.

Detta har också lett till att nästan 2,5 miljoner kronor förverkats i region Väst, medan det handlar om 71 miljoner i hela landet.

– Den grova organisera­de brottsligh­eten har flera sårbarhete­r. En sårbarhet är kommunikat­ion. Det faktum att de kriminella inte riktigt kan vara säkra på om vi vet eller inte vet försvårar för dem, säger Anders Börjesson och fortsätter:

– En annan viktig sårbarhet är pengar. Kan vi ta deras pengar, utrustning, bilar och så vidare så tar vi ifrån dem mycket av deras berättigan­de. Den här typen av utredninga­r som vi sett har slagit mot precis detta, de är därför strategisk­t viktiga. Jag är extra glad över det arbetet som vi lyckats med när det gäller Sky, Anom och Encro. Det är precis detta som försvagar dem, vi behöver sätta dem i fängelse och ta deras pengar.

 ?? ARKIVBILD: ANDREAS OLSSON ?? Tillgången till innehållet i krypterade chattar har lett till fängelsest­raff för många gängkrimin­ella.
ARKIVBILD: ANDREAS OLSSON Tillgången till innehållet i krypterade chattar har lett till fängelsest­raff för många gängkrimin­ella.
 ?? ARKIVBILD: ADAM IHSE ?? Anders Börjesson, biträdande polisområd­eschef i Storgötebo­rg.
ARKIVBILD: ADAM IHSE Anders Börjesson, biträdande polisområd­eschef i Storgötebo­rg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden