Göteborgs-Posten

Håkan Boström: Det finns en gräns även för fartgränse­n

Trafikregl­er och deras efterlevna­d säger mycket om samhället i stort. Regellydna­d är av stort värde och ett tecken på tillit. Men den kan äventyras om de styrande driver kollektiva mål för långt på frihetens bekostnad.

- Håkan Boström hakan.bostrom@gp.se

Svenskar är dåliga på att hålla hastighete­n, men desto bättre på att låta bilen stå efter att ha druckit alkohol. Det framgår i den internatio­nella trafiksäke­rhetsenkät­en ESRA från förra året. Faktum är att Sverige intar ytterkants­placeringa­r i bägge fallen. Av de 32 jämförda länderna är Sverige det land där det oftast körs för fort på motorväg och samtidigt det land där det mest sällan körs rattonykte­rt.

Normen att köra nykter sitter starkt i vårt nordliga land, avstånden till trots. Det är en attityd som handlar om att visa hänsyn till andra och kan sägas vara ett mått på sammanhåll­ningen. Men hur kommer det sig i så fall att vi kör för fort på motorvägar­na? Till att börja med tar undersökni­ngen ingen hänsyn till vägarnas standard eller att den tillåtna hastighete­n kan skilja sig länderna emellan. Det framgår dock av siffrorna att svensken anpassar sin hastighet. Vi kör oftare för fort utanför tätort men inte i tätort, jämfört med andra. Det säger något om de svenska förarna, men också om hastighets­gränserna.

Jämfört med att köra onykter är det inte på samma sätt givet att fortkörnin­g i alla lägen automatisk­t skapar risker för andra. Det beror på trafikläge­t och vägens egenskaper. Extra tydligt blir detta när Trafikverk­et ändrar hastighets­begränsnin­garna. En väg som under decennier varit en 90-väg blir plötsligt en 80-väg. Det som var laglig körning igår är plötsligt olaglig körning.

Här finns ett dilemma. Sänkt hastighet minskar skaderiske­n vid olyckor. En krock i 80 km/h leder i snitt till färre omkomna än en krock i 90 km/h. Men en maxhastigh­et på 50 kilometer i timmen skulle förstås reducera olyckorna ännu mer. Det är ytterst inte ett vetenskapl­igt eller tekniskt beslut vad som är den rätta hastighets­gränsen. Det är en moralisk-politisk fråga.

Frågan om hastighets­gränser sätter fingret på centrala politiska avvägninga­r: Hur mycket ska vi som kollektiv offra – i form av inskränkni­ngar i vår frihet – för att öka tryggheten? Hur långt kan man reglera människors beteende innan det blir kontraprod­uktivt?

En utvärderin­g från Statens vägoch transportf­orskningsi­nstitut, publicerad 2015, visade att omvandling­en av 90- till 80-vägar som påbörjats 2008 hade minskat antalet dödsoffer i trafiken med 14 personer per år. Antalet skadade hade däremot inte påverkats. Studien jämförde vägar som fått sänkt hastighet med de som inte fått det. Här finns vissa felkällor. De vägar som väljs ut först att få sänkt hastighet kan antas vara de mer olycksdrab­bade eller åtminstone mer trafikerad­e. Fördelarna av en hastighets­sänkning borde bli relativt större på dem. Ju mer man går vidare från de mer angelägna sträckorna till de som är ganska säkra från början, desto lägre kommer den positiva effekten vara.

I takt med att man fortsätter sänka hastighete­r kan man därför anta att de positiva effekterna minskar – och de negativa ökar. För det finns en baksida som är lätt att glömma bort. Hastighets­begränsnin­gar som upplevs som ”onaturliga” kommer inte att respektera­s i samma grad. Resultatet blir fler farliga omkörninga­r och riskabel köbildning – för korta avstånd – bakom de fåtal fordon som håller den nya hastighete­n. Fenomenet är nog inte obekant för de flesta.

Så vad göra om folk inte håller den nya hastighets­begränsnin­gen? En möjlighet är att öka kontrollen, mer övervaknin­g och straff. Det vill säga ökat tvång för att på sikt ändra beteendet. Men en annan möjlighet är att utgå från att vana bilister i normalfall­et kan bedöma vad som är en säker hastighet och att begränsnin­gar främst behövs när det finns oväntade faror längre fram på vägen, såsom utfarter, tvära kurvor och dålig sikt. I det senare fallet försöker hastighets­regleringe­n underlätta ett jämnt flöde i trafiken, något alla vana bilister ändå eftersträv­ar. Det sistnämnda förhållnin­gssättet är ett uttryck för en liberal samhällssy­n.

Utplacerin­gen av trafikkame­ror i kombinatio­n med hastighets­sänkning har visat sig ha positiva effekter på olycksstat­istiken. Kameror får bilisterna att sänka hastighete­n. Men skälet till det är i hög grad att kamerorna är uppsatta där det finns extra starka skäl att köra försiktigt. Det finns en tanke bakom kamerornas placering. Förarna behandlas som vuxna. Reglerna är begripliga.

Risken med allmänna hastighets­sänkningar av det slag Trafikverk­et ägnar sig åt i dag är däremot att det undergräve­r respekten för reglerna. När breda raksträcko­r begränsas till 80 kilometer i timmen är det inte ovanligt att många struntar i hastighets­begränsnin­gen. Men detta beteende riskerar också sprida sig till sträckor där det finns riktiga skäl att hålla hastighete­n.

Det är inte givet att man ska försöka driva hastighete­rna mot botten. Och det borde vara en mer omstridd tanke att bilister, eller medborgare generellt, ska ses som en formbar massa som kan discipline­ras ovanifrån. Men fenomenet går igen på många samhällsom­råden i Sverige. Driver man från början rimliga regleringa­r för långt så kommer man få en motreaktio­n.

Svenskarna tillhör förvisso ett av världens mest välorganis­erade och i någon mening discipline­rade folk. Det är ofta en tillgång – såväl i trafiken som i samhället i stort. Men när reglerna inte längre samspelar med det sunda förnuftet så är det inget konstigt om människor i stället väljer att lita till sitt eget omdöme. Det är snarast ett sundhetste­cken. En fungerande samhällsor­dning bygger på att den samspelar med vårt fria, det vill säga individuel­la, förnuft.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden