Göteborgs-Posten

Välj rätt badplats när hunden är med

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

I Göteborg finns det 24 kommunala badplatser där man kan svalka sig en varm sommardag. På de flesta får man ta med sig hunden till, under förutsättn­ing att den hålls kopplad. Men på sju av dem får jycken inte följa med alls. På två får de inte ens passera kopplad.

När solen gassar och temperatur­en stiger allt mer under sommaren är det skönt att ta ett svalkande bad.

I Göteborg finns det 24 kommunala badplatser där man kan ta ett dopp, på 17 av dem får hunden följa med. Där får även hunden ta ett dopp, men det finns en regel som måste följas.

– Även om man får ha med sig hunden till stranden ska den vara kopplad, det är förbjudet att ha den lös, säger Susanne Jörlöv, badplatsfö­rvaltare på park- och naturförva­ltningen.

Men runt om i Göteborg finns det sju stycken badplatser där hundar är förbjudna mellan 1 maj och 15 september. Det finns två skäl till det. Det ena är att för att få blå flagg på en badplats måste man uppfylla vissa krav på vattenkval­itet, miljö, säkerhet och service. Göteborg har inte ansökt om blå flagg, men valt att behålla kraven som bland annat innebär hundförbud på några av baden.

– Andra skälet är att folk har klagat på hundar på stränderna, för det finns de som är hundrädda. Därför har man hundförbud på sju stränder, säger Susanne Jörlöv.

På Askimsbade­t och Näsetbadet får hundar inte ens gå förbi kopplade.

– Om man ska gå längs med strandprom­enaden på gång- och cykelvägen, måste man bitvis passera badplatsen där det är förbjudet för hundar att vistas – därför är det förbjudet att passera.

ARKIVBILD: EMMA HASSELGREN

Det finns en önskan från allmänhete­n om att det ska ändras, så man kan passera Askimsbade­t med sin kopplade hund. Där är en ändring av bestämmels­erna på gång, menar Susanne Jörlöv. Respektera­r folk hundförbud­et på stränderna?

– Jag har bara hört klagomål från Askimsbade­t och de är många. Man

tar med sig hunden och rastar den på stranden, och släpper den lös.

Det finns inget hundbad i Göteborg men de har diskuterat att hitta en plats för ett, men det ligger ännu i framtiden.

 ?? ?? På sju av de 24 kommunala badplatser­na i Göteborg är det förbjudet att ta med sig hunden.
På sju av de 24 kommunala badplatser­na i Göteborg är det förbjudet att ta med sig hunden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden