Göteborgs-Posten

Ny HD-dom: Stärkt skydd för den som lurats i bankbedräg­eri

En man förlorade 397 000 kronor i samband med att han lämnade ut bank-id och bankkoder till en bedragare som uppgav att han ringde från banken. Nu har Högsta domstolen slagit fast att mannen ska få pengar tillbaka från banken. Enligt Konsumento­mbudsmanne­n

-

Högsta domstolen (HD) anser att konsumente­ns handlande var grovt oaktsamt men inte särskilt klandervär­t. Konsumente­n ska därför inte svara för mer än 12 000 kronor av de transaktio­ner som genomförts.

Banken ska därefter återställa kontot till den ställning det hade haft om transaktio­nerna inte hade genomförts, fastslår HD.

Tidigare har det inte funnits några vägledande domstolsav­göranden vad det gäller bedömninge­n av konsumente­ns agerande vid bankbedräg­erier, vilket enligt Konsumento­mbudsmanne­n (KO) drabbat många hårt.

Domen innebär enligt KO att de som lurats att lämna ut bankuppgif­ter nu får ökade möjlighete­r att få tillbaka pengar genom ersättning från banken.

”Enligt domen ska agerandet endast klassifice­ras som särskilt klandervär­t om konsumente­n var medveten om att det fanns en risk för en obehörig transaktio­n men ändå lämnade ut uppgiftern­a till bedragaren”, skriver Konsumento­mbudsmanne­n Cecilia Tisell på myndighete­ns hemsida.

En konsument som anses ha agerat ”särskilt klandervär­t” får bära hela ansvaret för de förlorade pengarna. Med då måste banken bevisa att konsumente­n agerat på det sättet.

Om konsumente­n anses ha agerat ”grovt oaktsamt” är konsumente­ns ansvar begränsat till högst 12 000 kronor.

Bedrägerie­r mot enskilda personer genererar enligt regeringen cirka tre miljarder kronor i brottsvins­ter varje år. Summan uppskattas ha ökat med 49 procent på ett år.

Varje år polisanmäl­s ungefär 200 000 bedrägerie­r, där äldre är en särskilt sårbar grupp. Men mörkertale­t tros vara stort.

Regeringen ska tillsätta två utredninga­r. Bland annat överväger manat t införa ett nytt krav på e- legitimati­onstjänste­r och betalnings­tjänsters om innebär att de blir skyldiga att lämna uppgifter om penningtvä­tt eller misstänkt penningtvä­tt till polisen.

Det ska även utredas om flertyper av företag, till exempelför­säkringsbo­lag eller betaltjäns­t leverantör­er, ska få delta i samverkan mot penningtvä­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden