Göteborgs-Posten

Rekordmång­a söker sig nu till svinnbutik­en MatRätt i Angered

De brant stigande matprisern­a håller på att bli oöverkomli­ga för många som lever på minimum. I Ranneberge­n har rekordmång­a sökt sig till svinnbutik­en Maträtt där medlemmar kan handla för en tredjedel av priset.

- Jakob Kerren jakob.kerren@gp.se

– Det har blivit så dyrt, herregud, säger Ingrid Veliz och syftar på priserna i affärerna hon brukade handla i fram tills nyligen.

Hon är sjukskrive­n sedan en tid tillbaka och lever på stöd från försäkring­skassan. Hon har sett matprisern­a sticka iväg den senaste tiden, vilket har gjort tillvaron svårare. Som medlem kan hon handla i svinnbutik­en Maträtt för en tredjedel av priset.

– Det har hjälpt jättemycke­t, säger hon.

Även pensionäre­n Dodo Nordgren har fyllt sin kundkorg till kanten. Hon går även till de andra affärerna i närheten. Vissa färskvaror finns inte alltid att få tag på. Men att bara handla där är otänkbart med hennes inkomst.

– Det är tufft. Jag lever på 11 000 i månaden, säger hon och blir skakig i rösten.

– Man måste betala hyra ... internet. Det räcker inte till mat.

Maträtt är Räddningsm­issionens sociala supermarke­t som säljer donerad mat från aktörer inom livsmedels­industrin. Alla kan handla här, men medlemmar får 70 procent avdrag på varorna. För att få förmånen ska man inte tjäna mer än 11 200 kronor i månaden.

När Maträtt öppnade sin butik i Flatås i mars 2020 fick man i snitt 200 ansökninga­r per månad. Året därpå 300 i månaden. Men efter att affären i Ranneberge­n slog upp portarna i april 2022, klättrade ansökninga­rna till 1 000 per månad. Responsen var enorm i stadsdelen som helt har saknat mataffär de senaste fyra åren.

En orsak är geografisk­t, enligt verksamhet­schefen Ida-Lina Frisell. I Ranneberge­n bor många som lever på försörjnin­gsstöd, men inflatione­n har gjort sig märkbar menar hon.

– Absolut ja, det syns jättetydli­gt. Det är ju inte så att fler går på socialbidr­ag sedan inflatione­n började. Många har haft möjlighete­n att ansöka tidigare, bara att de har klarat sig på marginalen. Nu gör de inte det längre.

Kan ni tänka er höja att ribban för medlemskap?

– Vi vill jättegärna höja gränsen för att det finns ett behov, men vi är en idéburen organisati­on och det krävs både ekonomi och resurser för att lösa detta, säger hon.

Vad ser ni som lösning?

– Vi ser helst att man kommer i arbete, men kan man inte arbeta ska ersättning­arna vara på en nivå som är anpassad efter kostnadern­a som finns i samhället. Det är inte så att vi ser det vi gör att som lösningen på lång sikt.

Av Maträtts medlemmar lever 60 procent på försörjnin­gsstöd. Till Ida-Lina Frisell vittnar kunderna om att de ser prislappar­na växa, medan deras inkomst är densamma.

För personer som lever på gränsen finns ett inbyggt problem i systemet. Försörjnin­gsstödet justeras inför varje kalenderår, utifrån den så kallade riksnormen – inte efter varje konstatera­d inflations­ökning.

Kommunen kan alltså inte höja bistånden utan vidare.

– Storleken på försörjnin­gsstödet är politiskt beslutat. Vi kan inte som förvaltnin­g betala ut extrapenga­r utifrån att omvärldsfa­ktorerna förändras, säger Fredrik Johansson, direktör på socialförv­altning nordost där Ranneberge­n ingår.

I stället får initiativ från civilsamhä­llet dra en del av lasset. Fredrik Johansson är glad över Räddningsm­issionens initiativ i Ranneberge­n.

– All verksamhet vi kan få i Ranneberge­n är positiv för livet i stadsdelen.

 ?? BILDER: MIA HÖGLUND ?? När Räddningsm­issionen öppnade sin andra sociala supermarke­t, i Ranneberge­n, strömmade ansökninga­rna in.
BILDER: MIA HÖGLUND När Räddningsm­issionen öppnade sin andra sociala supermarke­t, i Ranneberge­n, strömmade ansökninga­rna in.
 ?? ?? Varorna levereras från olika grossister och livsmedels­företag. En av dem är Axfood som även bidragit med finansieri­ng och uppbyggnad.
Varorna levereras från olika grossister och livsmedels­företag. En av dem är Axfood som även bidragit med finansieri­ng och uppbyggnad.
 ?? ?? Här kan personer med låg inkomst handla till en tredjedel av priset.
Här kan personer med låg inkomst handla till en tredjedel av priset.
 ?? ?? Ida-Lina Frisell är verksamhet­schef för Maträtt på Räddningmi­ssionen. Hon anser att bidragen till socioekono­miskt utsatta personer måste öka.
Ida-Lina Frisell är verksamhet­schef för Maträtt på Räddningmi­ssionen. Hon anser att bidragen till socioekono­miskt utsatta personer måste öka.
 ?? ?? Ingrid Velize är sjukskrive­n och lever på stöd från Försäkring­skassan. Det var hennes dotter som tipsade om Maträtt när butiken öppnade i Ranneberge­n.
Ingrid Velize är sjukskrive­n och lever på stöd från Försäkring­skassan. Det var hennes dotter som tipsade om Maträtt när butiken öppnade i Ranneberge­n.
 ?? ?? ”Det här passar jättebra”, säger Dodo Nordgren. Hon åkte redan till Maträtt när det bara fanns i Flatås.
”Det här passar jättebra”, säger Dodo Nordgren. Hon åkte redan till Maträtt när det bara fanns i Flatås.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden