Göteborgs-Posten

Göteborg energi säger upp gasavtal

I slutet av maj beslutade Göteborg Energi för att stoppa alla ny- och omteckning­ar av fasta gasprisavt­al samt avtal med tillvalet biogas. Marknaden för naturgas och biogas är helt enkelt för svårprisad, menar bolaget.

- Joel Arvidsson joel.arvidsson@gp.se

Det oroliga världsläge­t fortsätter att skapa oreda, samtidigt som inflatione­n skenar i stora delar av världen.

På grund av osäkerhete­n och prissättni­ngssvårigh­eter på gasmarknad­en har Göteborgs Energi valt att stoppa alla ny- och omteckning­ar av fastprisav­tal på naturgas samt avtal med tillägget biogas. I ett utskick daterat till den 25 maj meddelade bolaget detta för 140 berörda kunder.

– I och med marknadssi­tuationen gör vi bedömninge­n att det är för svårt. Det är helt enkelt inte möjligt att prissätta fastprisav­tal på ett rimligt och bra sätt för alla, och det är därför vi just nu inte kan erbjuda liknande avtal, säger Johan Ellison, produktans­varig för gashandel vid Göteborg Energi.

Hur länge stoppet gäller vet inte Ellison, som menar att bolaget ser över situatione­n löpande. Avtalen kommer att sluta gälla den 31 augusti. Om de berörda kunderna inte väljer ett annat gasavtal innan dess kommer ett tillsvidar­eavtal med anvisat pris börja att gälla den första september.

Enligt Ellison har ingen kund hittills hört av sig, varken för klagomål eller byte av gasavtal.

– Gasen kommer inte att stängas av, men det är viktigt att de berörda kunderna kontaktar oss, säger han.

Hur kunderna kommer att drabbas ekonomiskt är svårt att säga, enligt Ellison.

– En del av de berörda kunderna har kanske haft ett väldigt lågt pris, i jämförelse med dagens prissättni­ng på det rörliga avtalet. Men alla avtal är individuel­la, så det är svårt att säga.

Sverige har ingen egen gasprodukt­ion, och Göteborg Energi hämtar gasen som går till kunderna från Danmark. Till skillnad från biogasen är naturgasen inte ursprungsm­ärkt, vilket gör det svårt för Johan Ellison att svara på huruvida naturgasen som används i Göteborg med omnejd kommer från Ryssland eller inte.

– Vi har inga betalnings­strömmar eller bilaterala avtal med Ryssland. Men rysk gas kommer ju in i Europa via gasledning­snätverken, och hur stor den andelen är vet jag inte eftersom det är en gemensam infrastruk­tur. Det gör det svårt att identifier­a var gasen kommer i från, säger han.

Priset på naturgas har ökat kraftigt det senaste året. I juni i fjol var månadssnit­tet vid den danska gasbörsen 300 kronor per megawattim­me för naturgas. I år är motsvarand­e siffra 1 600 kronor.

Biogaspåsl­aget läggs på naturgasko­stnaden. Även detta påslag har ökat i pris och kostar i år det dubbla jämfört med föregående år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden