Göteborgs-Posten

USA:s första självköran­de lastbilar är från Göteborg

- Joel Arvidsson joel.arvidsson@gp.se

Det Göteborgsb­aserade transportb­olaget Einride får som första företag tillstånd att trafikera allmänna vägar med en självköran­de lastbil i USA. El-lastbilen, som är tillverkad och utvecklad i Göteborg, kommer att trafikera en 1,6 kilometer lång sträcka i delstaten Tennessee med start senare under året.

Startup-bolaget Einride får som första transportf­öretag tillstånd från den amerikansk­a motsvarigh­eten till Transports­tyrelsen att trafikera en allmän väg med en självköran­de lastbil.

Tillstånde­t, som gäller en sträcka på 1,6 kilometer i en hastighet av 48 kilometer i timmen, är ett pilottest mellan Einride och det amerikansk­a företaget GE Appliances i Selmer, Tennessee. Hittills gäller avtalet en så kallad pod – en el-lastbil som kan fjärrstyra­s och saknar förarhytt.

– Först och främst är vi extremt stolta över att vara först att få detta tillstånd, och det får vi på grund av vårt säkerhetsa­rbete och unika teknikplat­tform, säger vd Robert Falck.

Pilotteste­t avser att transporte­ra varor mellan produktion och lager på en väg med blandad trafik av personbila­r och lastbilar, och är tänkt att inledas någon gång under året. Einride var först i världen att få tillstånd att trafikera allmänna vägar med självköran­de lastbilar när bolaget fick grönt ljus av Transports­tyrelsen för ett test i Jönköping 2019.

Enligt Falck söker Einride inte något federalt tillstånd som gör att bolaget får använda el-lastbilar på samtliga allmänna vägar i USA, utan ansöker om specifika sträckor i samarbete med företag vars varor behöver transporte­ras. Tillstånde­t gäller hittills en pod, som är utvecklad och tillverkad i Göteborg.

– Det är inget generellt tillstånd vi sökt, utan vi ansöker om specifika tillstånd efter hur kundbehove­t ser ut. Samma som vi har gjort i Göteborg med SKF, säger Falck.

Einride grundades 2016 av Robert Falck, Linnéa Kornehed och Filip Lilja, och har kontor- och utveckling­sanläggnin­gar i Stockholm och Göteborg. I fjol tog bolaget in cirka en miljard kronor i investerin­gar från riskkapita­lbolag som EQT, Maersk Growth, Northzone och Norrsken.

Många startup-bolag har den senaste tiden fått svårare att få in kapital till tidigare värderinga­r, och uppmanas av ägarna att ställa om från tillväxt mot lönsamhet snabbare.

Enligt Robert Falck är detta en ”sund korrigerin­g av hela marknaden” som han menar har varit dopad under coronapand­emin.

Kommer Einride behöva ta in nytt kapital i närtid?

– Vi står ganska bra där vi står i dag, det är ingen akut situation. Vi fortsätter att leverera på vår affärsplan, och är glada att vi har support från våra investerar­e. Det finns fortfarand­e en god tillgång till kapital, det är bara kraven som har höjts.

Behöver ni likt andra startup-bolag skära ned på personal till följd av marknadsut­vecklingen?

– Det är inget vi har planerat. Vi har motsatt ambition och vill fortsätta att växa, säger Robert Falck.

"Först och främst är vi extremt stolta över att vara först att få detta tillstånd

Robert Falck

Vd, Einride

 ?? ARKIVBILD: ROBIN ARON ?? Einrides vd Robert Falck.
ARKIVBILD: ROBIN ARON Einrides vd Robert Falck.
 ?? ?? Einrides pod som ska trafikera den allmänna vägen i USA.
BILD: EINRIDE
Einrides pod som ska trafikera den allmänna vägen i USA. BILD: EINRIDE
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden