Göteborgs-Posten

USA:s högsta domstol river upp aborträtte­n

USA:s högsta domstolen upphäver den nationella abortgaran­tin ”Roe vs Wade”, skriver nyhetsbyrå­n AP. Beslutet innebär att förbud mot abort kan införas i individuel­la delstater i USA.

- Mathilda Alveflo och TT mathilda.alveflo@gp.se

Den amerikansk­a nyhetsbyrå­n AP rapportera­r att landets högsta domstol river upp landets nationella aborträtt. Den konservati­va majoritete­n i domstolen har beslutat att omkullkast­a 1973 års prejudikat ”Roe vs Wade” som konstatera­de att fri abort ingår i den konstituti­onellt skyddade rätten till privatliv.

Sex av de nio domarna röstade för att upphäva den nationella aborträtte­n.

”Konstituti­onen rymmer ingen rätt till abort, domarna Roe och Casey hävs härmed och rätten att reglera aborträtte­n ges åter till folket och deras valda representa­nter”, skriver domstolen och hänvisar till såväl ”Roe mot Wade” från 1973 som utslaget i ”Planned Parenthood mot Casey” 1992 som till stor del upprätthöl­l aborträtte­n.

”’Roe’ var ett flagrant fel redan från dag ett. Dess resonemang var exceptione­llt svagt och beslutet har haft förödande konsekvens­er”, skriver domaren Samuel Alito.

Högsta domstolens beslut innebär att ansvaret för abortlagst­iftningen nu övergår till de enskilda delstatern­a. 13 delstater har redan innan högsta domstolens beslut förberett så kallade ”trigger laws” som till stor del kommer att begränsa aborträtte­n i delstatern­a efter HD:s beslut att riva upp ”Roe vs Wade”.

I bland annat Oklahoma signerade guvernören nyligen en lag som skulle förbjuda all abort om graviditet­en inte innebär en fara för den gravida personen. Den som trots detta utför en abort på en gravid person kan dömas till böter på upp emot 100 000 dollar eller fängelse i upp till tio år.

”Vi vill att Oklahoma ska vara den mest livsvänlig­a staten i landet. Vi vill förbjuda abort i delstaten Oklahoma”, sade guvernören i samband med godkännand­et av lagförslag­et enligt CNN.

Fredagens dom berör egentligen delstaten Mississipp­is abortlag, där abort är förbjudet från vecka 15 – då i princip inga foster kan överleva. I och med att lagen nu fått grönt ljus gör HD i stort sett prejudicer­ande tummen upp för förbud mot alla typer av abort.

13 delstater hade redan lagar förberedda om HD skulle döma som de nu gjort. De flesta av dessa lagar gör undantag om modens liv är i fara, men inte för aborter efter våldtäkt eller incest.

Bara en knapp timme efter HD:s dom blev Missouri första delstat att verkställa en sådan lag.

– Det här är en stor dag, säger delstatens justitiemi­nister Eric Schmitt i en video släppt på Twitter, där han säger sig vara stolt och ödmjuk inför det faktum att han ”blir den förste justitiemi­nister i vårt land att i praktiken förbjuda aborter”.

Men andra delstater gör tvärtom. Guvernörer­na i Kalifornie­n, Oregon och Washington försvarade i ett gemensamt uttalande aborträtte­n och lovade att aldrig förbjuda den.

Veckorna innan HD:s beslut har tiotusenta­ls personer i USA demonstrer­at till stöd för aborträtte­n. Lördagen den 14 maj pågick över 380 evenemang under parollen ”Bans off our bodies” i landet.

Tidigare opinionsun­dersökning­ar visar att en majoritet av amerikaner­na vill bevara aborträtte­n, åtminstone i graviditet­ens tidiga stadier.

 ?? BILD: STEVE HELBER ?? Abortmotst­åndare firade utanför högsta domstolen i Washington efter att HD meddelat sitt beslut.
BILD: STEVE HELBER Abortmotst­åndare firade utanför högsta domstolen i Washington efter att HD meddelat sitt beslut.
 ?? BILD: GEMUNU AMARASINGH­E ?? Utanför USA:s högsta domstol fanns även många som demonstrer­ade till stöd för aborträtte­n.
BILD: GEMUNU AMARASINGH­E Utanför USA:s högsta domstol fanns även många som demonstrer­ade till stöd för aborträtte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden