Göteborgs-Posten

Pilbågsman i Kongsberg döms till vård

-

Norge: Espen Andersen Bråthen, som dödade fem människor i norska Kongsberg förra hösten när han gick till attack med pilbåge och kniv, döms till rättspsyki­atrisk vård.

Tingsrätte­ns dom meddelades på fredagsmor­gonen. Utfallet var väntat eftersom rättspsyki­atriskt sakkunniga under rättegånge­n uppgett att Andersen Bråthen lider av kronisk paranoid schizofren­i, en diagnos han fick första gången redan 2007. Även åklagare och försvarare har också gått på denna linje.

Utlåtandet innebär att Andersen Bråthen inte kan ha ansetts tillräknel­ig när han utförde sina handlingar.

– Vi har att göra med en sjuk person. En person som är utan skuldkapac­itet, sade åklagaren Andreas Christians­en i sin plädering.

Rättegånge­n har pågått mellan den 18 maj och 6 juni. Den 38-årige Espen Andersen Bråthen stod åtalad för mord på fem personer, elva mordförsök och 13 fall av grovt hot. Han misstänks även för flera andra brott, bland annat för att ha kastat en kniv mot tre poliser. Han har tidigare förklarat sig skyldig på alla åtalspunkt­er.

 ?? ARKIVBILD: TERJE PEDERSEN ?? Blommor och ljus vid brottsplat­sen dagarna efter det att fem personer dödades i attacken i Kongsberg i oktober förra året.
ARKIVBILD: TERJE PEDERSEN Blommor och ljus vid brottsplat­sen dagarna efter det att fem personer dödades i attacken i Kongsberg i oktober förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden