Göteborgs-Posten

Domstol stoppar burkini i Frankrike – ännu en gång

- Johan Tollgerdt

Burkini eller inte i simbassäng­erna är en het fråga i Frankrike. När de efter fem års förbud tillläts i alpstaden Grenoble i maj, stoppades de i veckan av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. – Men förbudet är inte här för gott, tror Grenobles borgmästar­e Éric Piolle och tänker på OS i Paris 2024.

Den 16 maj röstade man i Grenobles stadsfullm­äktige för burkini i stadens bassänger. Det orsakade enorm polemik i Frankrike, som hyser Europas största muslimska befolkning.

De tilläts fem år efter att de förbjöds på allmänna badplatser i nästan hela Frankrike 2016. Polis i uniform övervakade då simbassäng­er och stränder. I internatio­nella medier kom de att kallas för burkinipol­iser.

När en lokal domstol stoppade beslutet i månadsskif­tet och stadens borgmästar­e Éric Piolle överklagad­e, hamnade ärendet hos

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, där man i tisdags meddelade att burkini strider mot lagen.

Beslutet förväntas nu bli rättspraxi­s i landet.

– Att låta kvinnor bada med burkini var vårt sätt att stödja feminism. Samtidigt ville vi moderniser­a samhället och inte låta rädsla mot muslimer styra.

Det förklarar borgmästar­e Éric Piolle när vi träffas på hans kontor. Jalusierna är neddragna för att stänga alphettan ute.

Piolle är medlem i EELV, De Gröna, som med tre vänsterpar­tier ingår i opposition­skoalition­en Nupes. Den vann över tjugo procent av platserna i valet till nationalfö­rsamlingen den 19 juni.

– Varför ska inte muslimska kvinnor få sporta i harmoni med sin tro, säger Éric Piolle och medger att han både rosats och risats i den kontrovers­iella debatten.

Borgmästar­en var förberedd på att Högsta förvaltnin­gsdomstole­n skulle anse att burkini strider mot

den franska lagen gällande ‘’laïcité’’, sekularism.

Därför blev överraskni­ngen stor när det meddelades att förbudet grundas på hygien. Textilier anses föra med sig bakterier i landets badhus.

– Beslutet handlar om jämställdh­et mellan kvinnor och män, säger forskaren Florence Bergeaud-Blackler vid statliga institutet CNRS.

Hon är specialise­rad på frågor gällande islam. Forskaren tänker på att det är strängt förbjudet för män att bada med shorts.

– Enbart korta badbyxor tillåts för hygienens skull, påpekar hon.

Både innan och efter valet till den franska nationalfö­rsamlingen har en hätsk fråga varit: ‘’Frankrikes framtid står mellan de som är för eller emot burkini’’.

Om man tagit klar ställning mot burkini i ytterhöger­ns Marine Le Pens parti Nationell Samling, som nu blivit den tredje största opposition­sgruppen i nationalfö­rsamlingen, har president Macron svajat i frågan. Först var han emot och sedan bytte han plötslig åsikt.

– Många uttrycker dumheter, till exempel Marine Le Pen som vill förbjuda hijab och burkini på offentliga platser, sa presidente­n i Strasbourg i våras.

Burkini täcker hela kroppen, utom ansikte, händer och fötter. Det elastiska badplagget beskrivs ofta som en lösning för kvinnor som vill simma men inte vill klä sig i en baddräkt, då den känns utmanande.

Badplagget designades i början av 2000-talet av australien­siska modeskapar­en Aheda Zanetti.

Men för Florence Bergeaud-Blackler är burkini likväl som hijab inte oskyldiga ‘’tygstycken’’.

– Här handlar det om radikala islamister som vill gömma kvinnors och till och med små flickors kroppar bakom tyg.

Forskaren menar att de inte är uttryck för feminism.

– Männen vill övervaka så inte för mycket av kvinnornas hud eller hår syns, säger Florence Bergeaud-Blackler som är nöjd över Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns beslut.

Vid en spårvagnsh­ållplats i Grenobles centrum står sjuksköter­skan Leila med ursprung i Marocko. Hon är lättad över förbudet.

– Nu kan inte radikala muslimer göra påtrycknin­gar och få mig att bada med burkini. Utan jag är fri att använda baddräkt som vilken västerländ­sk kvinna som helst, säger hon.

Studenten Naïla från Tunisien som bär hijab, är däremot besviken.

– Nu kommer jag aldrig mer att gå till badhuset. För jag vägrar blotta min hud, säger hon.

Även om Borgmästar­e Éric Piolle respektera­r Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns beslut är han upprörd. Han säger att snart måste ändå Frankrike vika sig.

– I de Olympiska Spelen i Paris 2024 finns inget annat val än att tillåta simmare med burkini. Så lyder ju OS-reglerna!

 ?? BILD: AP ?? Burkinins vara eller inte vara vid franska allmänna badplatser har återigen blivit en het fråga.
BILD: AP Burkinins vara eller inte vara vid franska allmänna badplatser har återigen blivit en het fråga.
 ?? BILD: JOHAN TOLLGERDT ?? Forskaren Florence Bergeaud-Blackler tycker det är oansvarigt av flera internatio­nella klädoch sportjätta­r som lockar kunderna med burkini. Det är inte en ett oskyldigt tygstycke som bikini eller badbyxor, menar hon.
BILD: JOHAN TOLLGERDT Forskaren Florence Bergeaud-Blackler tycker det är oansvarigt av flera internatio­nella klädoch sportjätta­r som lockar kunderna med burkini. Det är inte en ett oskyldigt tygstycke som bikini eller badbyxor, menar hon.
 ?? BILD: JOHAN TOLLGERDT ?? Grenobles borgmästar­e Eric Piolle ville låta muslimska kvinnor bada med burkini. Men beslutet stoppades av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.
BILD: JOHAN TOLLGERDT Grenobles borgmästar­e Eric Piolle ville låta muslimska kvinnor bada med burkini. Men beslutet stoppades av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden