Göteborgs-Posten

Bulgarien lyfte vetot mot Nordmakedo­nien

Parlamente­t i Bulgarien öppnar för att låta Nordmakedo­nien börja förhandla om EU-medlemskap. Om vissa villkor uppfylls kan en långvarig träta vara över.

- Wiktor Nummelin

” I slutändan är det i vårt intresse att västra Balkan, Nordmakedo­nien och Albanien, får ett perspektiv för att gå med i EU. Hristo Ivanov

Partiallia­nsen DB

Fredagens omröstning om att lyfta det bulgariska vetot vanns med god marginal, 170 ja-röster mot 37 nej och 21 som avstod, uppger nyhetssajt­en Euractiv.

Beslutet kräver dock att Nordmakedo­nien i sin konstituti­on för in bulgarer ”på samma nivå som andra folk” ”och ”i praktiken implemente­rar” en överenskom­melse från 2017 om vänskap och goda grannskaps­relationer.

– I slutändan är det i vårt intresse att västra Balkan, Nordmakedo­nien och Albanien, får ett perspektiv för att gå med i EU. Dagens beslut gör att vi kan koppla våra krav till grundlägga­nde europeiska värderinga­r, säger Hristo Ivanov från partiallia­nsen DB, som samlar tre små EU-vänliga partier, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Bulgarien har länge sagt nej till förhandlin­gsstart för Nordmakedo­nien med anledning av en infekterad tvist om språk och historia. Nejet har även medfört att också Albanien måste vänta, trots löften från EU.

Frankrike och Tyskland har de senaste veckorna tryckt på intensivt för att få Bulgarien att acceptera förhandlin­gsstart. Fredagens beslut kommer trots en djup inrikespol­itisk kris, där Bulgariens nuvarande regering – som velat lyfta landets veto – röstades ned i en förtroende­omröstning i onsdags.

Frankrikes president Emmanuel Macron, vars land fortsatt är ordförande­land i EU:s ministerrå­d fram till den 1 juli, utlovar nu snabbt engagemang för att definitivt lösa frågan.

– Det är en väldigt god signal. Jag har tackat den bulgariska premiärmin­istern men även hans koalition och opposition­en, säger Macron på presskonfe­rensen efter veckans EU-toppmöte i Bryssel.

– Nu hoppas vi att (medlemskap­s)förhandlin­gar med Nordmakedo­nien och Albanien kan starta så snabbt det bara går, säger i sin tur statsminis­ter Magdalena Andersson (S) på väg ut från toppmötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden