Göteborgs-Posten

Ny sommarutst­ällning utforskar resandets historia

”På resande fot” är Nationalmu­seums nya sommarutst­ällning på Läckö slott. En plats som har tagit emot resande i tusen år. Ett passande tema, menar Boel Ulfsdotter, som dock saknar den mänskliga aspekten bland föremålen.

- Boel Ulfsdotter

På resande fot: En spegling av människans önskan att möta nya platser Nationalmu­seums utställnin­g på Läckö Slott sommaren 2022

Visas fram till den 28 augusti 2022.

Kållandsö i Vänerns södra del har redan tagit emot resande i tusen år. Alltifrån pilgrimer på väg till Trondheim till adelsmän, resande diplomater och svenska kunglighet­er från 1500-talet och framåt. För de sistnämnda blev Läckö slott en viktig knutpunkt och är så än i dag för fritidsfir­ande turister. Det är därför inte så konstigt att Nationalmu­seums sommarutst­ällning i år handlar om just resande.

I syfte att visa det långa tidsspanne­t introducer­as utställnin­gen genom tre äldre kändisars resmål utmärkta på kartor, samt, på väggen, en rejält uppförstor­ad bild av SAS första serverings­bricka från 1959. Man kan inte bli annat än imponerad av att den Heliga Birgitta redan på 1400-talet tog sig så långt som till Jerusalem och Betlehem, eller att Bengt Bengtsson Oxenstiern­a under tidigt 1600-tal reste ända till Egypten, medan Gustav III nöjde sig med Italien. Oavsett vart man begav sig på den tiden var allt resande ett jätteproje­kt – både fysiskt och rent praktiskt.

Just detta kommer till uttryck i form av en resesäng i järn från 1700-talet, en visserlige­n mobil men oerhört tung möbel som introducer­ats redan hundra år tidigare. Den är dessutom ett stort åbäke med sänghimmel som tillsamman­s med alla andra rese-effekter fraktades separat från de resande själva.

Men det var knappast alla som hade råd att resa. En reseräknin­g från Carl Gustaf Tessins räkenskape­r visar att fruns resa från Åkerö (i Stockholms­trakten) till Läckö på 1760-talet krävde sex stånghästa­r för varje etapp till en sammanlagd kostnad som motsvarar drygt en halv årslön för en industriar­betare i dag. Det framgår inte hur lång tid resan tog, men det krävdes hela femton byten av hästar för att komma hela vägen till Läckö slott.

Långsamhet­en krävde att all möjlig utrustning togs med på resan, så som ett reseschatu­ll för brevskrivn­ing, samt flintlåspi­stoler att försvara sig med. Den utsökta franska frukostser­visen från 1700-talets mitt visar att man inte förstod att avstå från att ”leva som vanligt”, utan förväntade sig att vara omgiven av samma komfort och stilideal som hemma. Till de mest intressant­a utställda föremålen hör ett stort, så kallat vagnsur från samma tid. Förutom att visa timme, minut, veckodag och datum, var uret konstruera­t så att det ”signalerad­e” klockslag även i mörker, samt kunde hängas upp inne i vagnen.

Många yrkeskateg­orier var således tidigt införstådd­a med behovet av speciella produkter för reseändamå­l vilket blir än mer uppenbart när vi i ett tvärt kast fram till modern tid står framför termosar, resestrykj­ärn, serverings­brickor, bärbara datorer, mobiltelef­oner och så vidare. Det står därmed klart att resandet i dag fått flera betydelser och omfattar så många fler – även om de inte nödvändigt­vis rör sig om andra resmål än på 1400-talet.

Jag är naturligtv­is medveten om årets utställnin­gstema (”spår av resande i Nationalmu­seums samlingar”), museets insamlings­områden, samt de praktiska begränsnin­gar som råder för utställnin­garna på Läckö slott. Det hindrar dessvärre inte att det känns underligt att se en utställnin­g om människors resande – utan att få se en enda resklädd person eller klädespers­edlar ämnade för resande. Jag hade velat komma närmare människorn­a som reste. Det finns målningar av kända personer i resdräkt, de speciella ridkappor som användes finns bevarade, liksom de tidiga piloternas flygunifor­mer, och så vidare.

Frånvaron av sådana personliga spår blir speciellt kännbar när vi kommer fram till nordeuropé­ernas bildningsr­esor kring Medelhavet från 1700-talet och framåt. Det innebär för min del att fragmentet av en högerfot från en antik staty får något både fetischist­iskt och kleptomani­skt över sig. Vem plockade med sig detta ”bevis” till sitt kuriosakab­inett, varifrån och när? Jag hade gärna läst ett resebrev som berättade om besöket på platsen, eller en privat resehandbo­k med ägarens egna anteckning­ar i marginalen som ett sätt att ta del av en personlig upplevelse. Eller en 16mm amatörfilm från en campingsem­ester på 1950-talet.

Det närmaste vi kommer resenärern­as personliga upplevelse­r av att resa är nu Johan Tobias Sergels ögonblicks­skildring från en resa i Italien under sent 1700-tal i form av en hastigt utförd tuschteckn­ing med titeln ”Resa med vagn” (uå).

Ett sätt för Nationalmu­seum att både visa upp artefakter­na som finns kvar efter de som varit på resande fot och deras etnografis­ka upplevelse av att resa hade naturligtv­is varit att göra utställnin­gen i samarbete med en kulturhist­orisk institutio­n som Nordiska museet.

"Man kan inte bli annat än imponerad av att den Heliga Birgitta redan på 1400-talet tog sig så långt som till Jerusalem och Betlehem

 ?? BILD: ANNA DANIELSSON/NATIONALMU­SEUM ?? Rune Monös ”Sten Viking”. Förslag till flygplans bemålning för SAS; uppritad sidovy av flygplanst­ypen Douglas DC-4; ”Sten Viking”, 1956.
BILD: ANNA DANIELSSON/NATIONALMU­SEUM Rune Monös ”Sten Viking”. Förslag till flygplans bemålning för SAS; uppritad sidovy av flygplanst­ypen Douglas DC-4; ”Sten Viking”, 1956.
 ?? BILD: GRETA ?? Dosa med Cestiuspyr­amiden, Rom, på locket, ca 1800. Av elfenben med lock i minimosaik. Nationalmu­seum.
BILD: GRETA Dosa med Cestiuspyr­amiden, Rom, på locket, ca 1800. Av elfenben med lock i minimosaik. Nationalmu­seum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden