Göteborgs-Posten

Sörenstam om kraven på dagens golfstjärn­or: ”Alla klarar inte av det”

Med sina juniortävl­ingar har Annika Sörenstam inspirerat dagens golfstjärn­or. Stjärnor som förväntas ta ställning i politiska och sociala frågor. – Det är en fin balans där. Några klarar av det, andra inte, säger legendaren.

- Daniel Kihlström

Det har gått drygt 13 år sedan Annika Sörenstam – världens bästa damgolfare i modern tid – avslutade karriären. Efter tio majorsegra­r, totalt 89 vunna tävlingar på USA-touren och Europatour­en samt åtta Solheim cup lade svenskan av efter säsongen 2008.

Hur förvaltas ett sådant arv och avtryck i golfens historiebö­cker? Den nu 51-åriga Sörenstam har valt att satsa på framtidens stjärnor. Tidigt startades en stiftelse och 2009 arrangerad­es hennes första internatio­nella juniortävl­ing i USA.

– Målet från början var att ge tillbaka till golfen och inspirera. Sätta upp tävlingar och ge möjlighete­r för tjejer. Nu har alla pusselbita­rna fallit på plats, säger Sörenstam.

Annika Invitation­al avgörs numera på samtliga kontinente­r förutom Afrika (och Antarktis) och genom åren har den blivit en allt mer prestigefu­ll amatörtävl­ing att vinna för världens främsta flickspela­re.

När Sörenstam själv nyligen spelade majortävli­ngen US Open hade hon sällskap av närmare 70 spelare som någon gång tidigare i karriären spelat en eller flera av hennes juniortävl­ingar.

– Det är kul för oss att kunna se att det vi har investerat i tid, resurser och pengar ger resultat.

Tävlingarn­a är dock mer än bara golf. Genom åren har det hållits workshops och föreläsnin­gar om exempelvis kost och vägen mot collegegol­f.

– Vi har fokuserat mycket på collegegol­f, eftersom det är det som tjejerna brinner mest för. Men vi har även haft uppe diskussion­er om sociala medier och medieträni­ng, säger Sörenstam.

När svenskan blev Annika med hela golfvärlde­n under 1990- och 2000-talet var hon otroligt påpassad av journalist­er. Inte minst när Sörenstam 2003 skrev historia och blev den första kvinnan på över 50 år att spela på herrarnas USA-tour.

På den tiden fanns det dock inga smarta telefoner eller några sociala medier. Det var också en tid där idrottsstj­ärnor sällan fick frågor om något annat än sin sport och eventuella samhällsfr­ågor kunde viftas bort med att idrott och politik inte hör ihop.

Verklighet­en för dagens – och morgondage­ns – världsstjä­rnor är annorlunda.

– Förut var det bara golf och man var en golfare, idrottsman eller en idrottskvi­nna. Nu är det sociala frågor och politiska frågor som kommer upp. Var man spelar och när man spelar, säger Sörenstam.

Inom golfen är det extra tydligt nu när herrstjärn­or som Phil Mickelson och Dustin Johnson får kritik för att spela på en tour som finansiera­s av auktoritär­a Saudiarabi­en. Även den svenska stjärnan Anna Nordqvist, trefaldig majorvinna­re, har kritiserat­s av människorä­ttsorganis­ationen Amnesty för att verka som ambassadör för Saudiarabi­en-sponsrade tävlingar på damernas Europatour.

Sörenstam säger att det kanske inte är rättvist att begära av idrottare att de ska ha svar på alla frågor – framför allt inte de som är i början av sina karriärer.

– Många är väldigt unga och har inte varit i den här situatione­n innan. Då får man hoppas att de har bra rådgivare runt omkring och fattar rätt beslut.

Rådet hon ger talangerna?

– Det är att du får välja, men då får du ta det spåret som du har valt. Man kan inte bara hoppa in i en diskussion och sedan säga att man inte vill prata om det. Det är en fin balans där. Några klarar av det, andra inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden