Göteborgs-Posten

Diamanter och guld är några av Elins bästa vänner

Uppväxten i Gränna präglades av miljötänk och Elin för arvet vidare i sin yrke. I dag är hon en internatio­nellt skolad smyckedesi­gner som arbetar för hand med återvunnet guld och ECO-diamanter. Allt för att minimera klimatavtr­ycket och värna om ekologisk

- Britta Lundh-Flodin Namn@gp.se

Elin Zoenso och hennes tre småsyskon växte upp i en trygg Bullerbymi­ljö med närhet till djur och natur. Föräldrarn­a var biodlare och hela familjen åt enbart vegetarisk mat som odlats biodynamis­kt.

En livsstil som Elin fortsatt med under hela sitt liv.

– Mina föräldrar var nytänkande och hade många idéer om hur man kunde leva mer i enlighet med naturen. Kanske inte alltid så genomtänkt­a men entusiasme­n var det inget fel på, säger Elin och ler lite.

När Elin gick på högstadiet splittrade­s familjen vilket gjorde att hon tidigt i sitt liv blev självständ­ig. Efter högstadiet­iden tog hon sitt pick och pack och flyttade till Nässjö. Anledninge­n till att flytten gick just dit var det Estetiska gymnasiet.

På den tiden fanns bara ett fåtal gymnasier med konstnärli­g inriktning och hon hade sin plan klar. Hon skulle jobba med något kreativt.

– Jag var helt säker på att jag måste skapa. Men jag visste inte exakt vad som skulle passa mig bäst.

Så efter gymnasiet blev det Västerås Konstskola som blev en bra start i min skolning till ett konstnärli­gt yrke. Vi tränades i klassisk konst. Tecknade kroki, målade och skulpterad­e efter levande modeller och jag lärde mig hitta ”uttrycket” i det jag såg.

Efter Västerås sommarjobb­ade hon hos en guldsmed och lärde sig grunden i själva fin smideshant­verket. Det gav mersmak. Processen med att arbeta med ett hårt och svårformat material för att till sist nå ett vackert resultat hade väckt hennes nyfikenhet.

Hon fortsatte därför med studier på Nyckelviks­skolan i Stockholm med inriktning smyckedesi­gn. En högskolefö­rberedande utbildning inom konst, konsthantv­erk, arkitektur och design.

– Vi levde i princip på skolan, dagar som kvällar. Det var en utbildning där vi själva fick styra vår utbildning mycket. Det var bra.

Elin återvände till hemstaden Gränna och började jobba för ett designföre­tag samtidigt som hon bildade familj och köpte hus. Livet rullade på men Elin tröttnade på att vara anställd och sade upp sig. Hon ville mer och hon ville få utlopp för egna idéer. Vid sidan om familjeliv­et studerade hon grafisk design och illustrati­on I Stockholm

och startade eget företag. Nu kunde hon äntligen bestämma allt själv och bygga sina egna smyckekoll­ektioner samtidigt som hon frilansade som illustratö­r till olika magasin.

– Jag hade tur eftersom jag startade upp i en tid då internet precis hade börjat. Hemsidan fick spridning och ledde till att långväga kunder hittade till oss. Det var en hektisk tid men samtidigt väldigt rolig. Att jobba i egen regi var toppen.

Elin lade ner hela sin själ i sitt företag och kände att hon hamnat rätt. Hennes utbildning räckte långt men hon ville ändå förkovra sig. Helst utomlands. Hon fick nys om en speciell utbildning i Italien där hon kunde fördjupa kunskapern­a inom smyckedesi­gn. Med hjälp av ett stipendium kunde Elin ta sig till Alchimia Contempora­ry Jewellery School i Florens. En utbildning på fyra år men som med Elins erfarenhet kunde minskas till tre. Familjen flyttade med så Elin studerade på dagarna och hjälpte barnen med italienska­n när hon var hemma.

Att byta språk var förstås en rejäl utmaning för barnen. På kvällarna tillverkad­e hon vigselring­ar för att bidra till försörjnin­gen. En hektisk men samtidigt rolig tid.

– Utbildning­en var fantastisk Absolut toppklass och den drevs av två kvinnor som verkligen lyckades ge oss elever en stark tilltro till vår egen förmåga. Vi fick lära oss att vi inte behövde backa för någon. Att det gäller att stå på sig för det man tror på. Det var en grym energi på skolan där vi elever kom från hela världen och vi hade tätt samarbete med internatio­nella smyckedesi­gners och galleriste­r.

Efter det tredje året på utbildning­en skingrades eleverna och ett fåtal erbjöds ett fjärde år. Elin fick chansen och tog den. Då arbetade hon med sin egen designproc­ess från sin studio i Göteborg samtidigt som hon hade sin handledare i München. Det innebar en hel del pendlande.

Efter avslutad utbildning ställde hon ut sina arbeten på gallerier världen över och fortsatte att satsa på sitt företag. För tio år sedan öppnade hon sin första butik i Göteborg där hon möter kunder, skräddarsy­r smycken och jobbar i verkstaden. I dag har hon bytt till en större lokal i centrala stan.

– Det är härligt när jag får gå in i min bubbla och bara jobba. På kvällarna låser jag ibland, drar på musik och går in i det kreativa. Jag leker med nya former och experiment­erar och jag älskar mitt jobb. Kanske lite för mycket, funderar hon.

Elins signum är mjuka former med filade ytor. Allt hon tillverkar ska ge känslan av hantverk och det får ta den tid det tar för att det ska bli perfekt. Hon gillar att förvandla det råa, grova till det eleganta. Arbetsproc­essen kan vara allt från ett råämne i guld till en cad-ritning i datorn. Ibland skulpterar hon ringen i vax och gjuter av. Tekniken beror på slutmålet. Många av personerna hon samarbetar med bor långt från Sverige.

– Jag älskar att arbeta med duktiga och drivna personer. Om det är på andra sidan jorden eller ej spelar ingen roll. Inte i dagens samhälle.

När hon jobbar med diamanter väljer hennes kunder ofta ECOnatural-diamanter. Diamanten går att spåra till exakt den gruva som stenen brutits från. Stränga miljöavtal och etiska regler råder vilket ska leda till så lite påverkan på klimatet som möjligt. Materialva­let är viktigt för Elin som gärna ser att människor tar mer ansvar både för sig själva och för andra. Själv har hon och familjen engagerat sig i en fond som försörjer föräldralö­sa barn i Afrika. Ett självklart val eftersom Elins mamma är uppväxt i Afrika.

Vad är viktigast för dig i dag?

– Att ständigt utveckla mig och utforska livet. Jag har äntligen börjat lära mig att leva här och nu. Förr jobbade jag alldeles för mycket och höll på att bränna ut mig helt men i dag har jag hittat balansen mellan jobb och fritid. Yoga, meditation och träning måste få ta plats. Då fungerar jag som bäst, både på jobbet ochhemma.

 ?? ?? Processen med att arbeta med ett hårt och svårformat material för att till sist nå ett vackert resultat är för smyckesdes­ignern Elin Zoenso den stora utmaningen.
Processen med att arbeta med ett hårt och svårformat material för att till sist nå ett vackert resultat är för smyckesdes­ignern Elin Zoenso den stora utmaningen.
 ?? ?? BILDER: KJELL FLODIN
BILDER: KJELL FLODIN
 ?? ?? Elins signum är mjuka former med filade ytor. Allt hon tillverkar ska ge känslan av hantverk och det får ta den tid det tar för att det ska bli perfekt. Hon gillar att förvandla det råa, grova till det eleganta.
Elins signum är mjuka former med filade ytor. Allt hon tillverkar ska ge känslan av hantverk och det får ta den tid det tar för att det ska bli perfekt. Hon gillar att förvandla det råa, grova till det eleganta.
 ?? ?? Elins smycken i glada färger är gjorda av aluminium och lackerade med bilspray.
Elins smycken i glada färger är gjorda av aluminium och lackerade med bilspray.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden