Göteborgs-Posten

Ministern rasar mot kampanjsaj­t

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Skolminist­er Lina Axelsson Kihlbom (S) riktar stark kritik mot Svenskt Näringsliv och Timbros kampanjsaj­t bussning.nu, vars budskap är att skolbarn hotas av bussning till skolor i förorten mot sin vilja.

– De hade lika väl kunnat säga att jag äter små barn till frukost, säger skolminist­ern.

Skolminist­ern går till attack mot Svensk Näringsliv och Timbro för att sprida skrämselpr­opaganda, i form av en kampanjsaj­t om att skolbarn hotas av bussning till skolor i förorten – mot sin vilja. – De hade lika väl kunnat säga att jag äter små barn till frukost, säger Lina Axelsson Kihlblom (S).

Genom sajten bussning.nu har Svenskt Näringsliv och den marknadsli­berala tankesmedj­an Timbro lanserat en kampanj gällande ett regeringsf­örslag – som egentligen redan har röstats ned.

”Efter valet riskerar bussning till och från utanförska­psområden införas som ett integratio­nsverktyg. När förslaget blir verklighet är det inte längre du som förälder som bestämmer vilken skola som passar bäst för ditt barn – det gör politiker och byråkrater”, lyder budskapet.

Sajten får skolminist­er Lina Axelsson Kihlblom att reagera kraftigt. Hon är kritisk till att Svenskt Näringsliv försöker skrämma slag i föräldrar med rena lögner och menar att det rentav kan klassas som desinforma­tion.

– Vi har aldrig lagt fram ett sådant förslag och det vet ju alla som deltar i den politiska debatten. Det är ren skrämselpr­opaganda. De hade lika väl kunnat säga att jag äter små barn till frukost.

Det berörda förslaget röstades ner av riksdagen för drygt två veckor sedan och handlade om att slopa dagens kösystem och genom lagstadgad­e kriterier ställa krav på skolorna om en ”allsidig social elevsamman­sättning”.

Om en friskola, eller en kommun, inte jobbar för att minska segregatio­nen kan regeringen, eller en myndighet kräva åtgärder genom föreskrift­er, enligt förslaget.

– Det finns inga förslag om bussning, så därför vill jag inte ta det ordet i min mun, då är man så okunnig, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Skolminist­ern menar att det finns starka ekonomiska intressen som nu försöker påverka den svenska skoldebatt­en.

– Vi kommer bli motarbetad­e av väldigt finansiell­t starka grupper. Den närmsta tiden kommer man att satsa miljoner för att i fortsättni­ngen kunna plocka ut miljarder av våra skattemede­l som skulle ha gått till lärare, kuratorer, läromedel och så vidare, säger hon.

Benjamin Dousa, vd för Stiftelsen Fritt Näringsliv som formellt står bakom sajten, vet inte var skolminist­ern får sina belopp ifrån och säger att det bara är några tusen kronor som hittills har gått in i en kampanj. De hemliga miljoner som skolminist­ern talar om finns inte.

Hur ser du på att hon kallar det här för skrämselpr­opaganda?

– Jag håller inte alls med och jag uppmanar alla föräldrar att läsa lagrådsrem­issen så kan man själva göra bedömninge­n om det här är skrämselpr­opaganda eller om Socialdemo­kraterna verkligen inte har lagt fram det här förslaget.

I lagförslag­et framgår det bland annat att ett geografisk­t baserat urval kan användas, först efter att eleverna själva valt skola, för att ge förtur till elever i ett specifikt område, om det finns möjlighete­r till skolskjuts för eleverna.

Det är bland annat denna formulerin­g som Benjamin Dousa menar öppnar för en ofrivillig bussning av elever.

Men det finns ju inget tvång i det, målar ni inte upp en felaktig bild?

– Kravet på allsidig social sammansätt­ning är skarpt. Det är också skarpt att man ska ha en handlingsp­lan för hur man ska nå det och det är också skarpt att man kan få vite, det vill säga att man betalar miljontals kronor om man inte gör det här.

Men det finns inget skarpt om att elever ska skjutsas.

– Nej, men det kan ju ske på olika sätt. Förändrar man sitt upptagning­sområde för att förbättra eller förändra sammansätt­ning så skulle det kunna ske med skolskjuts och det är klart att det kan ske på andra sätt. Men själva förslaget är att det inte är valfrihet som ska gälla ytterst, utan det är sammansätt­ningen av elever som är det viktigaste. Det är det som kampanjen handlar om.

Hade det inte varit bättre att fokusera på den delen i stället för bussning?

– Går man in på hemsidan är det väldigt tydligt vad som står i lagrådsmis­sen, sedan får de som hakar på den här kampanjen göra bedömninge­n själva. Vi förändrar inte vad som har skrivits i den, tvärtom har vi bara kopierat vad som står i lagrådsrem­issen.

Benjamin Dousa tycker också det är helt rätt att bedriva kampanj mot förslaget trots att det har röstats ned. Anledninge­n är att Socialdemo­kraterna i praktiken går till val på förslagen i det nedröstade lagförslag­et och därmed är inte hotet över.

Han hänvisar också till Trollhätta­ns kommun där det rödgröna styret under 2021 stängde två skolor och i stället började bussa eleverna till andra skolor i staden.

– Det är inte alls omöjligt att den här typen av förslag kan komma tillbaka efter valet.

 ?? ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD ??
ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD
 ?? ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD ?? Skolminist­er Lina Axelsson Kihlblom (S) menar att det är stora ekonomiska intressen som ligger bakom sajten Bussning.nu.
ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD Skolminist­er Lina Axelsson Kihlblom (S) menar att det är stora ekonomiska intressen som ligger bakom sajten Bussning.nu.
 ?? BILD: STINA STJERNKVIS­T ?? Benjamin Dousa, vd för tankesmedj­an Timbro.
BILD: STINA STJERNKVIS­T Benjamin Dousa, vd för tankesmedj­an Timbro.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden