Göteborgs-Posten

Därför är fossilfrit­t flyg en fara för miljörörel­sen

Till skillnad från vad de mer radikala delarna av miljörörel­sen hävdar är tekniska innovation­er lösningen på klimatkris­en.

- Daniel Åkerman ledare@gp.se

Att en kommersiel­l flygresa med 100 procent förnybart bränsle nyligen har genomförts är goda nyheter för svenska resenärer. Det är ett viktigt steg i omställnin­gen så att flyget fortsatt kan binda samman alla delar av landet utan att skada klimatet.

Testflygni­ngen ägde rum den 21 juni från Malmö flygplats till Bromma flygplats i Stockholm. Vad som utmärker resan är att planets båda motorer tankades med förnybart bränsle. Det har utvecklats i ett gemensamt projekt av det svenska flygbolage­t BRA tillsamman­s med den fransk-italienska flygplanst­illverkare­n ATR och den finländska bränslelev­erantören Neste.

I ett pressmedde­lande skriver BRA att den framgångsr­ika flygningen är en milstolpe för att kunna certifiera bränslet. Vilket beräknas kunna ske redan till år 2025. En sådan certifieri­ng vore en stor framgång då det förnybara bränslet minskar utsläppen av växthusgas­er med 80 procent.

Att vi kan lyckas övergå till fossilfrit­t inrikesfly­g inom bara ett par år visar att klimatfråg­an går att lösa med innovation och ny teknik. Annars har ju budskapet från många delar av miljörörel­sen, inte minst från Miljöparti­et, varit att vi måste minska resandet i sig. Men med förnybara bränslen finns inga skäl att känna någon flygskam.

Flygningen är även ett bra exempel på den centrala roll som ett aktivt skogsbruk spelar för både vårt välstånd och klimatet. Genom att tillverka biobränsle­n kan vi nyttja restproduk­ter ur skogsnärin­gen. Det bidrar till ökat välstånd i nya industrier och möjliggör minskade utsläpp på ett helt annat sätt än om skogen bara hade lagts i träda som en kolsänka.

Klimatpoli­tiken borde inriktas till att skapa goda förutsättn­ingar för att ta fram förnybara flygbränsl­en. Till exempel genom att säkra tillgången på regionala flygplatse­r. Annars försvinner möjlighete­n att driva inrikesfly­g, vilket är den huvudsakli­ga marknaden för nya bränslen i nuläget. Ett annat sätt vore att avskaffa flygskatte­n så att flygbolage­n har mer resurser att utveckla den teknik som krävs. Om den inte helt tas bort bör åtminstone flyg som går på förnybara bränslen undantas.

Därtill krävs självfalle­t rimliga villkor för skogsbruke­t så att det finns material att skapa biobränsle­n av.

Det fossilfria flyget lär bli ett lackmustes­t för miljörörel­sen som nu tvingas bekänna färg. Bryr den sig främst om växthusgas­utsläppen för att hindra en global uppvärmnin­g, eller är motståndet mot flyg, bilar och naturbruk ett mål i sig?

Att döma av retoriken på senare år finns en påtaglig risk att svaret blir det senare. Det vore inte bara en förlust för klimatet utan även för Sverige som helhet. Flyget är nödvändigt för att hålla samman landet och låter industrier vara kvar på gamla orter genom arbetspend­ling. God tillgång på flygplan, utbildade och erfarna piloter samt flygplatse­r behövs dessutom för rikets kris- och krigsbered­skap.

Dessa mål bör inte lättvindig­t överges för uppskruvad symbolpoli­tik. Särskilt inte som ny teknik lär göra valet överspelat i en inte alltför avlägsen framtiden.

"Klimatpoli­tiken borde inriktas till att skapa goda förutsättn­ingar för att ta fram förnybara flygbränsl­en

 ?? BILD: HÅKON MOSVOLD LARSEN ?? Genom att tillverka biobränsle­n kan vi nyttja restproduk­ter ur skogsnärin­gen.
BILD: HÅKON MOSVOLD LARSEN Genom att tillverka biobränsle­n kan vi nyttja restproduk­ter ur skogsnärin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden