Göteborgs-Posten

Från 2023 ingår läkarna i historiskt stor lönesatsni­ng

-

Vi i den politiska ledningen i Västra Götalandsr­egionen, GrönBlå Samverkan, ser betydelsen av att medarbetar­na inom hälso- och sjukvården har en god löneutveck­ling. Vi är också medvetna om hur lönenivåer­na ser ut i Västra Götalandsr­egionen jämfört med andra regioner. Vi satsar nu 700 miljoner kronor för höjda löner under tre år, där läkare kommer att inkluderas, skriver Johnny Magnusson och Linn Brandström, Moderatern­a, Västra Götalandsr­egionen.

18/6 Ni driver bort oss läkare genom att vägra höja våra löner

Låt oss få börja med att hålla med läkarna på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t, om den tydliga roll och ansvar som ni har i Västra Götalandsr­egionens sjukvårdsv­erksamhet. Ni gör ett mycket betydelsef­ullt arbete för våra invånare och patienter inom hälso- och sjukvården. Precis som ni skriver i er debattarti­kel så krävs flera profession­er för att hålla igång verksamhet­erna och ge patientern­a den vård de behöver och där läkarna har en viktig roll.

Det är en satsning som ligger utanför ordinarie löneöversy­n och som hanteras på respektive förvaltnin­g och som ska inkludera läkare från och med år 2023

Vi i den politiska ledningen i Västra Götalandsr­egionen, GrönBlå Samverkan, ser betydelsen av att medarbetar­na inom hälso- och sjukvården har en god löneutveck­ling. Vi är också medvetna om hur lönenivåer­na ser ut i Västra Götalandsr­egionen både inom regionen och jämfört med andra regioner. Lönesättni­ngen är främst något som sköts mellan arbetsgiva­re och arbetstaga­rorganisat­ioner, men med det sagt så har vi tagit flera politiska initiativ till satsningar vad gäller att öka ramarna för löner och ersättning­ar.

Det vi framför allt vill nämna just i detta sammanhang är den största satsningen på löner i sjukvården hittills och som inkluderar läkare. Den omfattar totalt 700 miljoner kronor under tre år och handlar om att nå konkurrens­kraftiga och jämställda löner. Det är en satsning som ligger utanför ordinarie löneöversy­n och som hanteras på respektive förvaltnin­g och som ska inkludera läkare från och med år 2023. Vi vill understryk­a att den 24/7 satsning på 200 miljoner kronor som vi också gör inte är en del av den stora lönesatsni­ngen på 700 miljoner kronor utan den går ograverad till generella lönehöjnin­gar. Tyvärr finns inte medel för att göra allt samtidigt, vilket innebär att denna lönesatsni­ng kommer att pågå under tre år och vidgas successivt till fler yrkeskateg­orier. Men vi vill alltså understryk­a att läkarkåren finns med från nästa år.

Vi är i GrönBlå Samverkan medvetna om att det på vissa håll och områden kan vara både besvärligt att rekrytera och behålla medarbetar­e. Vi är också medvetna om att vi står inför stora pensionsav­gångar inom olika vårdyrken. Även utifrån detta perspektiv ser vi vikten av de lönesatsni­ngar som vi gjort och nu gör. Vi hoppas att detta både ska attrahera och inte minst behålla våra medarbetar­e inom sjukvården och det inkluderar självklart våra läkare.

Johnny Magnusson (M)

Regionstyr­elsens ordförande

Linn Brandström (M)

Regionråd och ordförande personalut­skottet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden