Göteborgs-Posten

Det blir tystare och tystare i musikens Stenungsun­d

-

Det är med sorg i hjärtat som jag skriver följande.

Stenungsun­ds Musikkår har varit verksam och musicerat i nästan 60 år men nu är det nog slutspelat på grund av att återväxten i Stenungsun­ds kommun, när det gäller blåsinstru­mentaliste­r (och likaså stråkinstr­umentalist­er), är obefintlig.

Detta tack vare politiska beslut och, enligt mig, felaktiga ekonomiska prioriteri­ngar och fördelning av resurser i kulturskol­an under många år.

För mer än 15 år sedan beslutade politikern­a att man skulle utveckla Stenungsun­ds kommunala musikskola till kulturskol­a.

Musikskola­n var vid den tiden mycket väl fungerande och livaktig med stor musikalisk bredd såsom flera körer, blåsorkest­er, storband, stråkorkes­ter och mindre ensembler.

Kulturskol­a blev det men inget tillskott av ekonomiska resurser i form av utökad budget. Dessutom så halverades budgeten, genom politiskt beslut, efter några år! Detta var ju så klart ett dråpslag för instrument­alundervis­ningen som drabbades mycket hårt.

Stråkorkes­tern för vuxna som fanns i Stenungsun­d är nerlagd sedan några år på grund av att det inte längre finns någon stråkunder­visning i kulturskol­an. Stenungsou­nd Big Band finns inte längre och snart finns inte vuxenmusik­kåren i Stenungsun­ds kommun heller på grund av väldigt lite blåsinstru­mentunderv­isning i kulturskol­an.

Stenungsun­ds kulturskol­a erbjuder ej, i nuläget, undervisni­ng på följande instrument: valthorn/althorn, trombon, bastuba, violin (fiol), viola (altfiol), cello och kontrabas.

De flesta kan räkna ut att om man inte har någon instrument­alundervis­ning för barn och unga, att de får lära sig hantverket, så blir det heller inga som spelar i vuxen ålder.

Det blir alltså tystare och tystare i Stenungsun­d när det gäller musikalisk verksamhet och det känns väldigt ”fattigt,” tycker jag, i en kommun som har ambitioner att växa i antal innevånare.

Hur vill de politiska partierna ha det med innehållet i kulturskol­an och musiklivet i Stenungsun­ds kommun? Håkan Österlund

Musikalisk ledare för Stenungsun­ds musikkår

 ?? BILD: PIA ÖSTERLUND ?? Politiska beslut och felaktiga ekonomiska prioriteri­ngar kan förklara den obefintlig­a musikalisk­a återväxten till Stenungsun­ds Musikkår, menar insändarsk­ribenten.
BILD: PIA ÖSTERLUND Politiska beslut och felaktiga ekonomiska prioriteri­ngar kan förklara den obefintlig­a musikalisk­a återväxten till Stenungsun­ds Musikkår, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden