Göteborgs-Posten

Biologisk enfald på Skansberge­t

-

En söndag morgon kl 8.30 slås trimmern på och någon börjar slå av gräs på Skansberge­ts södra och västra sidor. Förutom det märkliga i att sätta i gång oljud så tidigt och val av dag (vilja få ut OB-tilllägg?), finns fler underlighe­ter.

Park- och naturförva­ltningen borde vara miljövänli­g och se till att lie används. Dessutom har Göteborgs stad ett program för biologisk mångfald. Men detta verkar inte omfatta Skansberge­t. För i så fall hade man gjort på följande sätt.

Slagit av gräset inte i mitten av juni, utan snarare i mitten av augusti. Låtit gräset ligga några dagar, så frön från blommor kan komma

ner i marken. Och sedan räfsat bort gräset.

Nu får det istället ligga kvar och ruttna bort. Det innebär att kväve från gräset går ner i marken, där kvävet gynnare sådant som gräs och missgynnar blommor, för de vill sällan ha en kväverik mark. Och det höga gräset hindrar dessutom många arter av blommor från att få ljus.

Park- och naturförva­ltningen har alltså ett upplägg som gynnar buller och att gröna ytor täcks av högt gräs.

Och några kor betar inte längre på Skansberge­t – som det gjorde för hundra år sedan – och därför behövs inte gräset. Istället vore det bättre med fler blommor och mindre gräs. Men det kräver en annan skötsel än den som gäller nu.

Det nuvarande konceptet gynnar alltså inte biologisk mångfald, utan verkar uttrycka en enfald och förlegad syn på hur gröna ytor i vår stad bör hanteras. Framtidsre­alist

 ?? ?? ARKIVBILD: OLA FOLKESSON
ARKIVBILD: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden