Göteborgs-Posten

Efter razzia – presidente­n hos Hells Angels har friats

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Insatsstyr­kan slog till mot Hells Angels Mc i Sisjön. Det förmodades att det där fanns personer som var felaktigt skrivna på adressen. Men nu frias ledaren för HA-avdelninge­n West Rock City från anklagelse­rna om folkbokför­ingsbrott. Tingsrätte­n anser att mannen faktiskt kan ha bott i den husvagn som stod parkerad på tomten.

I januari fjol satsades stora polisresur­ser för att genomföra ett tillslag mot mc-gängets lokal på Södra Långebergs­gatan.

Poliserna letade dock inte efter vapen, droger eller annat som vanligtvis föranleder en liknande razzia – utan efter tecken på om någon verkligen bodde där.

”Min samlade bedömning är att de sängplatse­r som fanns användes endast för övernattni­ng. Det fanns ingen garderob eller kläder som styrkte att någon bodde där”, skrev en av poliserna i ett PM.

Två män, som vid tidpunkten var folkbokför­da i klubblokal­en, delgavs misstanke om brott eftersom de hade lägenheter registrera­de på annat håll.

Det var då heller inte tillåtet att ha ett permanentb­oende i det som enligt byggplanen är en industrifa­stighet.

Den nu 50-årige så kallade presidente­n var måttligt intressera­d av att medverka i utredninge­n.

– Jag är här för att lyssna, var det enda svar som mannen gav i förhör.

Under rättegånge­n var han emellertid mer pratsam.

50-åringen konstatera­de att han bott i den husvagn som han lånat av en vän och som stått uppställd i anslutning till Hells Angels lokal.

– Jag har haft lite kläder och tandborste och sådant där. Mina andra saker har jag haft lite runtom. Jag har inte alltid vistats där så mycket, utan skrivit mig där jag varit mest, även om jag inte sovit där, förklarade han inför domstolen.

Mannen berättade också att han periodvis suttit i fängelse och dessutom tillbringa­t tid hemma hos olika kvinnor.

Sin egen lägenhet på Hisingen uppgav han sig ha hyrt ut i andra hand utan tillstånd.

– Jag har haft den kvar men jag ville inte lägga ut en massa pengar på hyra, summerade HA-presidente­n.

Det faktum att mannen haft husvagnen och en postbox på adressen i Sisjön gör, enligt rätten, att det inte är bevisat att han borde vara folkbokför­d på något annat ställe.

50-åringen frikänns och får 7 210 kronor i ersättning till sin försvarare.

 ?? BILD: POLISEN ?? På väggen i mötesrumme­t i HA-lokalen hänger porträtt på medlemmar och en storbilds-tv. Det var här polisen gjorde razzia – för att utreda folkbokför­ingsbrott.
BILD: POLISEN På väggen i mötesrumme­t i HA-lokalen hänger porträtt på medlemmar och en storbilds-tv. Det var här polisen gjorde razzia – för att utreda folkbokför­ingsbrott.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden