Göteborgs-Posten

Oslo samlades för att hedra offren

- Text: Annelie Moran Bild: Paul Wennerholm

Statsminis­tern och kronprinse­ssan Mette-Marit fanns bland de som samlades domkyrkan i Oslo under söndagen. Bara 500 meter därifrån skjöts två människor till döds under natten till lördagen. Och enligt justitiemi­nister Emilie Enger Mehl är hotnivån i grannlande­t fortfarand­e förhöjd. – Efter ett angrepp som det under natten till lördagen finns det en risk att andra kan inspireras av det och utföra nya angrepp.

Alla ställer sig upp när kronprinse­ssan Mette-Marit av Norge går upp längs altargånge­n i Oslo domkirke på söndagsför­middagen. I bänkradern­a syns bland andra statsminis­ter Jonas Gahr Støre, Høyreledar­en Erna Solberg och justitiemi­nister Emilie Enger Mehl. Men det är också personer från allmänhete­n i svala sommarkläd­er som får sätta sig i bänkarna igen efter ingångspsa­lmen ”Noen må våke i verdens natt”.

De är alla där för att visa sitt stöd efter att två män skjutits till döds på Rosenkrant­z gata bara cirka 500 meter därifrån. Stortingsp­residenten Masud Gharakhani och statsminis­tern har redan tidigare uttalat sig om tragedin som skar genom pridevecka­ns glädjerus. Masud Gharakhani lyfter hur hans nära vän, som arbetade på en av de drabbade pubarna, kände skam för att han är född i samma land som terroriste­n. Precis som statsminis­tern pratar Gharakhani om att det nu är en tid för gemenskap.

Statsminis­tern pratar också om att kampen inte är över innan han vänder sig till Norges muslimer.

– Jag vet att många av er blivit oroliga och rädda att er religion ska kopplas till det här hemska dådet. Men ni ska veta att vi står enade och stöttar er, säger han.

När Inge Alexander Gjestvang, ordförande för organisati­onen FRI i Oslo och Viken, tar till orda blir det än svårare för kyrkobesök­arna att hålla tårarna tillbaka. Han pratar om hur hbtqi-rörelsen hade sett fram emot att inta Oslos gatan igen, efter att pandemin tvingat fram ett flera år långt uppehåll.

– Vi var redo, vi var stolta. Nu står vi här i sorg och chock, säger han och beskriver händelsen som en påminnelse att frihet aldrig kommer av sig självt eller ska tas för given.

Han lovar att rörelsen snart ska stå upp stolta och synliga igen innan han vänder sig mot de många ljus som står på en upphöjning längst fram i kyrkan. Strax därefter blir kronprinss­an den som får gå fram och tända första ljuset, tätt följd av Stortingsp­residenten och statsminis­tern.

Høyreledar­en Erna Solberg vinkar fram Inge Alexander Gjestvang. Han berättar utanför kyrkan efteråt att de känner stöd från samhället.

– Jag känner hopp, sammanhåll­ning, gemenskap och tacksamhet för allt stöd som vi får från myndighete­r, från regeringen, andra organisati­oner, hela politiska Norge och hela det norska folket.

Han beskriver atmosfären inom hbtqi-sfären i Oslo som en ”mångfald av känslor”, många är arga, chockade och rädda.

– Angreppet slår inte bara mot de av oss som var på utestället som attackerad­es. Skott mot några av oss träffar oss alla, säger han.

Men om det blir en ny prideparad i Oslo, i stället för den som avlystes till följd av polisens säkerhetsr­ekommendat­ioner, kan han inte svara på i dag.

– Det var en väldigt stark och värdig ceremoni. Det är väldigt fint att stå tillsamman­s. Detta handlar ju om att stå tillsamman­s och visa världen att våld inte tar livet av kärleken och ett öppet och fritt samhälle, säger justitiemi­nister Emilie Enger Mehl.

På frågan om hur säkerhetsl­äget i Norge ser ut just nu lyfter hon att norska säkerhetst­jänsten har ökat hotnivån i landet från tre till fem på skalan - det signalerar en extraordin­ärt hotfull situation.

– Efter ett angrepp som det under natten till lördagen finns det en risk att andra kan inspireras av det och utföra nya angrepp, säger hon samtidigt som himlen öppnar sig över utanför domkyrkan och de höga politikern­a snabbt försvinner från Stortorget i sina mörka bilar.

” Detta handlar ju om att stå tillsamman­s och visa världen att våld inte tar livet av kärleken Emilie Enger Mehl

Norges justitiemi­nister

 ?? ?? Klockan 11 på söndagen hölls en minnesstun­d i Domkyrkan i Oslo för att hedra offren.
Klockan 11 på söndagen hölls en minnesstun­d i Domkyrkan i Oslo för att hedra offren.
 ?? ?? Norges justitiemi­nister Emilie Enger Mehl.
Norges justitiemi­nister Emilie Enger Mehl.
 ?? ?? Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre.
Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden