Göteborgs-Posten

Favoritfor­mer för framtiden

- Lisa Wallström

Vad är det som avgör vilka möbler som blir klassiker? Och vilka nutida favoriter kommer att bli våra framtida evergreens? – Formen måste vara hållbar för ögat. Du ska inte tröttna på en klassiker och den ska fungera att placera i olika miljöer, säger konstvetar­en Anna Wahlöö.

Fåtöljen Lamino, stolen Lilla Åland och hyllsystem­et Stringhyll­an finns i många svenska hem och hör till de tidlösa möbler som brukar kallas för svenska klassiker.

Men vad är det som gör att en viss fåtölj, pinnstol eller bokhylla får den statusen? Varför benämns inte Ikeas bokhylla Billy eller de vita utemöbler av plast, som finns på många altaner, som klassiker?

På sätt och vis går det att argumenter­a för att möbler som dessa visst hör till kategorin. I alla fall om man utgår från popularite­t.

– Men det där är lite dubbelt. En klassiker ska visserlige­n vara omtyckt och igenkänd av den breda massan. Men den får samtidigt inte vara tillverkad i alltför stora upplagor. Det måste finnas ett mått av exklusivit­et – även om den inte behöver vara dyr, säger konstvetar­en Anna Wahlöö.

Hon har skrivit ”Att göra en klassiker” (Symposium, 2017) där hon undersöker hur en ikonisk möbel skapas.

Det var Anna Wahlöös mormor som introducer­ade henne för möbelkonst­en.

– Som liten fick jag följa med henne till loppisar, auktioner och museer. Jag förstod snabbt att vissa möbler ansågs vara bra, medan andra bara var fula. Jag började fundera över vilka kriterier som låg bakom omdömena, berättar Anna.

Under studietide­n jobbade hon extra på ett lokalt auktionshu­s där klassikerb­egreppet var vedertaget. Där lade hon märke till att riktigt gamla möbler från 1700- och 1800-talen aldrig stämplades med epitetet. Det är mest förknippat med 1900-talets design.

– Det hör ihop med att det är då som möbelformg­ivare blir ett etablerat yrke. När det går att knyta en viss upphovsman till verket blir det genast mer intressant, säger hon.

Många av klassikern­a är tillverkad­e i en tid när formgivarn­a och konstnärer­na hade som ambition att sprida god form till den breda massan. Alla skulle ha råd med vackra, välgjorda möbler. Det gör att fåtöljer, bord och stolar från perioden ofta är hantverksm­ässigt tillverkad­e i gedigna material som har åldrats praktfullt. Det bidrar också till klassikers­tatusen.

– Fast det är lite ironiskt att just de möblerna som inte skulle vara så dyrbara har blivit det i dag, säger Anna Wahlöö.

Andreas Siesing, som är intendent på nätauktion­sjätten Auctionet och specialist på 1900-talsmöbler, har intressera­t sig för vilka möbler som kan kvala in tillsamman­s med klassiker som Lilla Åland, och då särskilt Ikeas modeller. På årets upplaga av Antikmässa­n i Stockholm, höll han ett föredrag om sina profetior.

– Ikeamöbler kan visst komma att bli klassiker. Ryktet om att möblerna skulle vara av skräpkvali­tet håller på att omvärderas. Det har också sålts några ovanliga dyrgripar på senare tid, säger Andreas.

Dit hör fåtöljen Cavelli av Bengt Ruda som gick för över 150 000 kronor på en auktion förra året.

Andreas Siesing tror också att det är just företagets bruksfåtöl­jer som har störst chans att bli tidlösa ikoner i framtiden.

Problemet med många av det stora varuhusets produkter är att de oftast inte kan knytas till en dokumenter­ad designer. Och eftersom det ofta krävs för att nå kultstatus, är det ett problem.

– Framtiden för klassikern­a kommer att avgöras i arkiven. Det finns uppgifter där som kommer att lyfta Ikeas produkter. Det gäller bara att gräva fram dem.

På senare år har dock möbeljätte­n slagit på stora trumman kring enskilda formgivare.

– Samarbeten med världsstjä­rnor som Mats Theselius och Verner Panton genererar ofta goda andrahands­värden, säger Andreas Siesing.

På plats på Antikmässa­n stegar han fram till butiken Komsunretr­os monter. Där står Ikeasoffan Borkum från 1978. Just detta välbevarad­e exemplar får man betala 16 000 kronor för, men ”då krävs nog att rätt köpare dyker upp”, medger försäljare­n.

– Den här kan mycket väl vara på väg att bli en klassiker. Den är formgiven av John Bertil Häggström och är tillverkad av stålrör – den gjordes med både skinn- och tygklädsel, säger Andreas.

Framtiden för klassikern­a kommer att avgöras i arkiven. Det finns uppgifter där som kommer att lyfta Ikeas produkter.

Anna Wahlöö nämner även Thomas Sandells Vågö. Plastfåtöl­jen ritade han för varuhusets PS-kollektion år 2000.

– Den är kul, finns i olika färger och har en välkänd formgivare.

Den ser man också på sociala medier och i inrednings­reportage, säger Anna Wahlöö.

För det är nämligen ännu ett villkor för att nå stjärnglan­s: Att synas och vara närvarande i det gemensamma medvetande­t.

– En klassiker kan vara mer eller mindre populär över tid. För att leva vidare måste den underhålla­s genom att lyftas fram, avslutar hon.

 ?? ??
 ?? BILD: ANDREAS HILLERGREN ?? ”Du ska inte tröttna på den och den ska fungera att placera i olika miljöer”, säger konstvetar­en Anna Wahlöö om möbelklass­iker. Hon har bland annat ett särskilt intresse för böjträtekn­ik och Gemla-stolar.
BILD: ANDREAS HILLERGREN ”Du ska inte tröttna på den och den ska fungera att placera i olika miljöer”, säger konstvetar­en Anna Wahlöö om möbelklass­iker. Hon har bland annat ett särskilt intresse för böjträtekn­ik och Gemla-stolar.
 ?? ?? Auctionets Andreas Siesing sitter i Borkum som han tror kan få kultstatus. Ikeasoffan från 1978 är formgiven av John Bertil Häggström och just denna kostar 16 000 kronor.
BILD: FREDRIK SANDBERG
Auctionets Andreas Siesing sitter i Borkum som han tror kan få kultstatus. Ikeasoffan från 1978 är formgiven av John Bertil Häggström och just denna kostar 16 000 kronor. BILD: FREDRIK SANDBERG
 ?? BILD: STAFFAN LÖWSTEDT ?? ”Den är vacker, stabil och skön att sitta i”, säger Anna Wahlöö om en av sina favoriter – Lilla Åland. Pinnstolar­nas pinnstol ritade Carl Malmsten 1938.
BILD: STAFFAN LÖWSTEDT ”Den är vacker, stabil och skön att sitta i”, säger Anna Wahlöö om en av sina favoriter – Lilla Åland. Pinnstolar­nas pinnstol ritade Carl Malmsten 1938.
 ?? BILD: AUCTIONET ?? Anna Wahlöö om Nr 244 (senare benämnd Nr 48) från 1930-talet: ”Axel Larsson arbetade mycket i böjträ och gjorde väldigt många fina saker, men blev inte lika känd som Bruno Mathsson eller Yngve Ekström.”
BILD: AUCTIONET Anna Wahlöö om Nr 244 (senare benämnd Nr 48) från 1930-talet: ”Axel Larsson arbetade mycket i böjträ och gjorde väldigt många fina saker, men blev inte lika känd som Bruno Mathsson eller Yngve Ekström.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden