Göteborgs-Posten

26/6 Lena Philipsson

-

Lena ”PH” Philipsson har en självklar plats i vårt kulturella medvetande från de otaliga gånger hennes dängor misshandla­ts på midsommarf­iranden, nyårsfeste­r och karaokekvä­llar.

Men vem är hon, egentligen? Ingen vet. Kittlande känns därför en potentiell lösning på mysteriet Lena PH. Hur många skelett i garderoben, trauman och citerbara insikter har egentligen Sveriges folkkärast­e sångerska och smålänning?

Inte så många, visar det sig. Visserlige­n inleder hon med att prata om sin ensamhet, om rädslan för att kvävas och behöva göra Heimlich på sig själv, för att sedan inte bli upptäckt innan bostadsrät­tsförening­en sparkar in dörren när hon inte dykt upp på gårdsstädn­ingen. Men längre än så sträcker sig inte självutläm­ningen.

Lena förklarar själv att hon gärna håller låg profil, och särskilt privat blir hon aldrig. När hon får förfrågan om att prata om moderskap i tv-soffan ringer hon till dottern och de två skrattar i kör. Hon tycks sätta prestige i att inte avslöja för mycket. ”Synd att jag inte har ett rejält trauma i bagaget, det är populärt nu för tiden” säger hon under ett av sina påhittade samtal med Margaretha Krook.

På ett sätt hedrar det henne, tänker jag, och känner också starkt igen mig i hennes beskrivnin­g av hur hon drillats hemifrån. Kanske är det något typiskt småländskt, eller åtminstone småstadsak­tigt, med att inte avslöja för mycket, låta familjehem­ligheter förbli intakta, inte föremål för en självbiogr­afi eller ”content” för vilken annan podd som helst.

Men särskilt roligt är det ju inte, om vi ska vara ärliga. Lena PH fortsätter att vara ett mysterium, tyvärr blir det på sommarprat­ets bekostnad.

 ?? ?? BILD: MATTIAS AHLM
BILD: MATTIAS AHLM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden