Göteborgs-Posten

Om skribenten

Love Christense­n är doktor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

- Love Christense­n kultur@gp.se

Före Rysslands invasion av Ukraina har ett eventuellt Natomedlem­skap knappt diskuterat­s i Sverige. Och samtidigt som Socialdemo­kraterna har prioritera­t beslutspro­cessen inom partiet har de visat en motvilja att delta i den offentliga debatten. Regeringen­s frånvaro tycks också ha haft hämmande effekt på medierappo­rteringen. I stället för att kontraster­a och belysa partiernas argument för och emot ett Natomedlem­skap har den politiska bevakninge­n framför allt bestått i att referera Socialdemo­kraternas interna beslutspro­cess.

Mellan Socialdemo­kraterna och de borgerliga partierna verkar det redan råda ett slags borgfred. Och snarare än en vilja att debattera och försvara beslutet verkar de flesta partierna velat förlägga det bortom partipolit­iken.

Just partiernas konkurrens om väljarna är central för att de starkaste argumenten för och emot ett Natomedlem­skap ska lyftas fram. En opinion som präglas av en ensidig debatt riskerar att bli godtycklig, ständigt präglad av den senaste händelseut­vecklingen. Det är enkelt att föreställa sig att stödet för ett Natomedlem­skap kraftigt hade minskat om Ryssland och Natoländer­na blivit inbegripna i en väpnad konflikt till följd av invasionen.

Det rimmar illa med den långsiktig­het partierna säger sig eftersträv­a för frågor som likt denna kastar långa skuggor in i framtiden. I den mån väljarna har lyckats upplysa sig i Natofrågan har de sig själva att tacka.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden