Göteborgs-Posten

Tomas Totland om assisten och uteblivna speltiden

- Jonatan Häggström Wedding jonatan.haggstrom.wedding@gp.se

Han kom in till Häcken som ett hajpat nyförvärv. Men än så länge har Tomas Totland haft svårt att slå sig in i startelvan. – Jag hoppas i alla fall att den här insatsen gör att jag kommer närmare en startplats, säger norrmannen efter sitt inhopp mot Hammarby.

När GP stannar upp Tomas Totland för en intervju ler lagkamrate­n Kristoffer Lund stort bredvid.

– Det är klart de ska snacka med assistkung­en, utbrister Häckens vänsterbac­k.

Tomas Totland skrattar lätt och skakar på huvudet åt sin lagkamrat.

Men visst var det en viktig assist för 22-åringen, som kom in efter paus mot Hammarby. Under våren fick han bara starta två matcher som högerback. Han har inte riktigt kunnat visa upp kvaliteter­na som gjorde honom till norska ligans poängbästa back förra säsongen.

– Skönt att kunna bidra med det när man kommer in. Det är precis vad man vill göra efter att ha suttit på bänken. Sedan var det tufft att vi inte vann idag, säger Tomas Totland efter 2–2 mot Hammarby på Tele 2 arena.

Assisten i fråga kom i 58:e minuten efter en läcker upprullnin­g från Häcken. Oscar Uddenäs spelade in bollen till Gustav Berggren som hittade vidare till Totland. Norrmannen hittade en perfekt passning in till Jeremejeff som bara kunde peta in bollen.

– Vi har tränat mycket på just de där kombinatio­nerna i träning, så det var roligt att det satt idag. Fint mål, säger Tomas Totland.

Han gjorde totalt fem mål och tre assist i norska Tromsö förra säsongen. Och det var många som drog i Tomas Totland i vintras. Bland annat ryktades IFK Norrköping ha varit intressera­de, men de tackade till slut nej när prislappen blev för hög. Enligt norska medier betalade Häcken runt sju miljoner för högerbacke­n till slut.

Men än har han alltså inte fått chansen särskilt ofta, och Valgeir Fridriksso­n fick starta mot Hammarby trots att han inte var redo för 90 minuter.

– Vi valde att ta ut Valgeir för att han har varit på landslagsu­ppehåll i två och en halv vecka. Han kom tillbaka sent och spelade dessutom på den soliga sidan under matchen, så därför gjorde vi bytet, säger Per-Mathias Högmo.

Totland kom in och var mer offensiv än sin företrädar­e. Häcken fick ett större hot på högerkante­n, och sedan var norrmannen alltså involverad i 1–0-målet.

– Totland kom in och gjorde ett bra jobb, säger Häckenträn­aren.

Själv tycker 22-åringen att han visade att han förtjänar fler chanser.

” Jag hoppas i alla fall att den här insatsen gör att jag kommer närmare en startplats. Tomas Totland

BK Häcken

– Jag hoppas i alla fall att den här insatsen gör att jag kommer närmare en startplats. Ibland är man på bänken och då gäller det bara att göra det så bra som möjligt när man kommer in.

– Alla vill ju spela hela tiden, så det är klart jag vill spela. Men så här är det nu och jag måste bara ta chansen när jag får den.

– Det är väl för att laget gör det väldigt bra, så det är tufft om platserna. Jag fokuserar bara på att göra det ännu bättre, så blir det mer speltid framöver.

Än är det nog bara Kristoffer Lund som kallar honom ”assistkung­en”, men efter inhoppet mot Hammarby är i alla fall hoppet om en startplats lite större för Tomas Totland.

BILD: ANDREAS L ERIKSSON

BILDER: CARL SANDIN Är du besviken över att inte ha fått spela mer? Vet du varför det inte har blivit fler minuter?

 ?? ?? Häckens Tomas Totland och Hammarbys Gustav Ludwigson under fotbollsma­tchen i Allsvenska­n mellan Hammarby och Häcken den 26 juni 2022 i Stockholm.
Häckens Tomas Totland och Hammarbys Gustav Ludwigson under fotbollsma­tchen i Allsvenska­n mellan Hammarby och Häcken den 26 juni 2022 i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden