Göteborgs-Posten

Sirius Patrik Karlsson Lagemyr inför mötet med IFK Göteborg

- Jonatan Häggström Wedding

Patrik Karlsson Lagemyr har varit igenom ett helvete de senaste åren. Men efter flytten till Sirius har han fått tillbaka glädjen. Nu berättar ”Paka” om hur han saknar Göteborg, solsemeste­rn med Blåvittspe­larna och sin nya syn på livet. – Jag har hittat mig själv på ett fint sätt, säger han.

Patrik Karlsson Lagemyr har precis kommit in i IK Sirius omklädning­srum efter en tuff träning, när GP ringer upp.

– Långt och intensivt pass. Det var jobbigt, säger han.

För några år sedan kanske ”Paka” hade gnällt betydligt mer. Beklagat sig över att det var jobbigt. Men efter alla skador så ser 25-åringen annorlunda på både livet och fotbollen.

– Man får nypa sig i armen ibland, som i dag när det var tufft, väldigt varmt och en konstgräsm­atta som gör lite ont under fötterna. Men jag får ändå göra det jag älskar. Jag vet inte hur många timmars rehab jag lagt i gym, i cykelinter­vall, i löpning. Hur många operatione­r jag gjort och hur dåligt jag mått psykiskt. Nu försöker jag bara njuta så mycket jag kan av att göra det jag älskar.

Att spela fotboll, alltså. Vilket Patrik Karlsson Lagemyr sällan kunnat göra sedan 2014, då han som 19-åring fick sin första stora skada. Då var det en spricka i foten. Fyra allvarliga knäskador senare har ”Paka” hunnit fylla 25.

Senaste skadan gjorde att Patrik Karlsson Lagemyr missade hela 2021, och var borta från spel i mer än 15 månader.

Men nu har han kommit tillbaka, lämnat IFK Göteborg för Sirius, och varit frisk hela våren. Det har blivit sju allsvenska matcher och ett mål (i 2–2-matchen borta mot AIK).

Enligt Patrik Karlsson Lagemyr blir formen bättre och bättre, även om han fortfarand­e har en bit kvar till sin högstanivå.

Men det allra viktigaste är att han har kunnat spela.

– Det är så mycket jag saknat. Att vara med i laget igen. Att ha den där frizonen, som fotbollen är för mig. Om man haft det tufft privat har man bara kunnat gå ut där och njuta. Men också att få den där adrenalink­icken. Som att göra mål mot AIK borta och få känna ”nu har jag kommit tillbaka”.

Patrik Karlsson Lagemyr tystnar någon sekund, tänker efter. Sedan fortsätter han:

– Jag älskar att bara köra på där ute, göra mål och poäng. Det ger en känsla i kroppen som du inte får annars. Den är väldigt svår att ersätta, det blir som en drog. Man mår så bra när man väl har gjort något bra på fotbollspl­anen. Framför allt när andra människor blir glada för min skull, när jag gjorde mål mot AIK var det fantastisk­t att se publiken som hade tagit sig dit. Men också alla IFK-supportrar som skrev till mig och var glada för min skull. Det är sånt som alla människor borde få känna av egentligen.

Är du rädd för att råka ut för en ny skada? Att allt det där ska tas ifrån dig igen?

– Många andra kanske tänker så. Men för mig är det mer ”om det händer så händer det”. Jag kör fortfarand­e mer rehab, försöker stärka upp och behålla en kontinuite­t i alla de bitarna. Men om man tänker på det hela tiden är det ingen idé att fortsätta. Då springer man bara runt och är rädd hela tiden. Man är som bäst när man inte tänker. När man går ut och kör och tycker det är så jävla roligt.

Skadorna och de långa perioderna med tråkig rehab har satt sina spår i Patrik Karlsson Lagemyr. Han är en annan person idag, än före skadorna.

– Jag har lärt mig otroligt mycket. Mycket om livet i sig. När man spelar fotboll är man inne i en liten bubbla där allt fokus är på fotbollen. Mat, sömn, träning och så vidare. Jag har fått jobba mycket med det mentala under de här perioderna, och då har jag hittat mig själv på ett fint sätt. Jag har lärt mig vad som är bäst för mig. Ibland har man en jobbig dag, men

det handlar om att leva i nuet och göra det bästa med den dagen också. Sedan har jag lärt känna min kropp otroligt bra. Istället för att tänka ”jag orkar inte träna idag” går jag efter vad som är bäst utifrån min historik och min kropp.

– Sen har jag slutat spela tv-spel. Jag tycker om att ta en promenad istället, tänka på annat. Jag har blivit vuxen helt enkelt, säger ”Paka” med ett hjärtligt skratt.

Patrik Karlsson Lagemyr tycker att Sirius spelsätt passar honom perfekt och i senaste träningsma­tchen mot Djurgården blev ”Paka” målskytt. Nu hoppas han på en ännu bättre höst.

– Jag har alltid haft och kommer alltid ha höga krav på mig själv. Jag har drömmar, jag vill nå min fulla potential och tror att jag kan bli riktigt bra. Grejen med mig är att jag älskar att spela fotboll så jävla mycket, så jag gör de här extra sakerna, tar det där sista steget för att bli bättre. Jag vet att jag har mer att ge än jag visat under våren, även om det får ta sin tid. Förhoppnin­gsvis är jag ännu bättre när Blåvitt kommer hit på måndag.

Blåvitt var det ja. Klubben som Patrik Karlsson Lagemyr tillhörde från att han var 11 år. Som han växt upp med och hejat på.

Klubben där han gjorde allsvensk debut, fick sitt genombrott, vann Svenska cupen.

Under många säsonger var Patrik Karlsson Lagemyr en publikfavo­rit i

IFK Göteborg. Och han var klubben trogen från 2007 fram till i våras.

I vintras, när ”Paka” kom tillbaka från sin senaste skada hade han bara ett år kvar på kontraktet med IFK Göteborg. Både han och klubben stod inför ett vägskäl.

– Att förlänga kontraktet kändes inte aktuellt för klubben och det förstår jag också, med tanke på hur många månader jag var borta, berättar Patrik Karlsson Lagemyr.

Han hade kunnat tänka sig att fortsätta i Blåvitt ändå, kämpa för en plats och visa att han förtjänar nytt kontrakt. Men så fick han höra att det fanns intresse från Sirius. IFK Göteborg accepterad­e ett bud och nu var det upp till ”Paka” att bestämma. Många tankar gick genom huvudet, men till slut beslutade han att skriva på för Sirius.

– Blåvitt kommer alltid betyda otroligt mycket för mig, oavsett vad. Jag tycker det var tråkigt (att lämna), för det är en fantastisk­t fin klubb och så. Samtidigt var jag tvungen att göra det som var bäst för mig. Det kändes skönt för mig att få komma till Sirius, skriva ett längre avtal (tre år), känna en trygghet och få spela allsvensk fotboll. Jag behöver inte känna samma stress nu, med ett längre kontrakt.

Patrik Karlsson Lagemyr har sett många av IFK Göteborgs matcher och konstatera­r att det varit svängigt resultatmä­ssigt. Men den senaste månaden har det kanske pratats ännu mer om Tobias Sana. Stjärnan fick sparken efter en konflikt som kulminerad­e med en incident i pausvila mot Kalmar FF.

”Paka” har följt utveckling­en på håll.

– Det är klart att man blev chockad, men också ledsen. Sana är en fin kille som har hjälpt mig väldigt mycket. Han är en skön människa och otroligt bra fotbollssp­elare. Det är nog mer synd om IFK Göteborg som klubb att bli av med en så bra fotbollssp­elare. Han var väldigt viktig i deras spel det här året. Det är klart att det är tufft för båda parter, säger han.

Hur menar du att Sana har hjälpt dig?

– Det är en jättefin människa, både på och utanför planen. När vi spelade tillsamman­s 2020 fanns en ”connection” som man inte har med så många spelare. VI visste var vi hade varandra, och det var mycket snack om små detaljer som gör ganska stor skillnad på en fotbollspl­an. Jag visste vad han skulle göra när han fick bollen, och han visste var jag befann mig. Fotboll blir väldigt mycket enklare om man vet var medspelarn­a är, vad de ska göra och vad de tar för löpningar. Där var han väldigt bra för min del.

Har du pratat med honom efter händelsen?

– Nej, det har jag inte gjort. Inför måndagens match mellan Sirius och IFK Göteborg står lagen på samma antal poäng: 14 stycken efter tio matcher. Patrik Karlsson Lagemyr tror på ett tufft möte, men hoppas att hans specialkun­skaper om Blåvitt ska ge utdelning.

– Jag ska ha ett möte med coach (Daniel Bäckström) sen efter att du och jag har lagt på. Om det är någon som känner spelarna så är det jag. Sedan är IFK Göteborg ett lag där alla är bra fotbollssp­elare, de har inga tydliga svagheter så. Men det är klart att jag har några tankar.

Extraknäck­er du som scout inför den här matchen?

– Yes, jag börjar i min nya roll efter samtalet med Bäckström. Tack för påminnelse­n! Jag ska nog sitta och gå igenom allting som jag kan.

Men du kan väl redan en hel del om ditt gamla lag?

– Jag vill veta mer. Jag vill veta allt! – Jag ska försöka luska fram lite från Gustaf Norlin och Calle Johansson. Men de känns väldigt diplomatis­ka, så jag får nog fiska ordentligt om jag ska få ut någonting.

Du får köpa en fin flaska vin eller något till dem.

– Jag tror tyvärr inte det räcker om jag ska vara ärlig. Det är tråkig inställnin­g, men de vill väl vinna mot mig lika mycket som jag vill vinna mot dem, säger 25-åringen.

”Paka” var på solsemeste­r i Spanien tillsamman­s med just Calle Johansson och Gustaf Norlin under sommaruppe­hållet. Så att det är just dessa killar han ska pressa på informatio­n känns naturligt.

Målet var också att lura i Blåvittspe­larna lite väl mycket onyttighet­er under semestern.

– Det var tanken. Men de kändes alldeles för taggade inför den här matchen så det gick tyvärr inte.

Däremot har ”Paka” kommit på ett annat knep för att vinna fördelar i matchen mot Blåvitt. På frågan vem han helst ger ett litet tjuvnyp är svaret självklart.

– Calle Johansson, för han blir så arg. Då kanske jag får honom utvisad också. Calle sa faktiskt till mig när vi var i Spanien att han skulle tackla mig direkt. Att jag skulle hålla mig borta.

Hur många mål tror du att det blir för din del?

– Jag har tänkt så mycket på det här! Det hade ju varit riktigt kul om man får göra många. Nej, men jag säger tre. Det känns lagom.

Blåvitt kommer alltid betyda otroligt mycket för mig, oavsett vad.

Patrik Karlsson Lagemyr

 ?? BILD: MATHIAS BERGELD ?? Patrik Karlsson Lagemyr har fått ganska stort förtroende i IK Sirius under sin första vår. Han letar fortfarand­e efter toppformen efter den senaste långtidssk­adan, men känner att han är på rätt väg.
BILD: MATHIAS BERGELD Patrik Karlsson Lagemyr har fått ganska stort förtroende i IK Sirius under sin första vår. Han letar fortfarand­e efter toppformen efter den senaste långtidssk­adan, men känner att han är på rätt väg.
 ?? BILD: MAXIM THORE ?? Det har blivit sju matcher och ett mål i Allsvenska­n den här säsongen.
BILD: MAXIM THORE Det har blivit sju matcher och ett mål i Allsvenska­n den här säsongen.
 ?? BILD: CARL SANDIN ?? ”Paka” var på semester ihop Blåvitts Calle Johansson nyligen. De båda har pikat varandra inför mötet mellan IFK Göteborg och Sirius.
BILD: CARL SANDIN ”Paka” var på semester ihop Blåvitts Calle Johansson nyligen. De båda har pikat varandra inför mötet mellan IFK Göteborg och Sirius.
 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Patrik Karlsson Lagemyr trivdes bra ihop med Tobias Sana när de spelade tillsamman­s.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Patrik Karlsson Lagemyr trivdes bra ihop med Tobias Sana när de spelade tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden