Göteborgs-Posten

Läkare larmar: Idrottare dör i onödan

- Anders Hansson

Läkare varnar för att idrottare avlider i onödan varje år i Sverige för att man inte gör den hjärtkontr­oll som RF rekommende­rar. Förre elitorient­eraren Pelle Engstrand är tacksam för att han kontroller­ade sitt hjärta efter att fått känningar: – Man vet inte hur det hade gått annars, säger han.

Enligt hjärtläkar­en Anders Englund avlider en till tre personer per 100 000 invånare i Sverige av hjärtstopp varje år. Risken är sannolikt två till tre gånger högre hos elitidrott­are.

– Det är aktiva idrottsper­soner i åldrarna 16 till 35 år. Flera av dessa dödsfall hade kunnat förhindras om de gjort en hjärtkontr­oll. Det är en katastrof för unga individer och deras anhöriga som drabbats på grund av att idrottsrör­elsen inte lyft denna fråga tydligare, säger Englund.

Anders Englund syftar på rekommenda­tionen från Riksidrott­sförbundet (RF) att alla tävlingsid­rottare i Sverige, mellan 16 och 35 år, ska göra en hjärtkontr­oll (screening). En enkel EKG-undersökni­ng som visar dolda hjärtfel och som kan rädda liv.

Pelle Engstrand, bosatt i Borlänge, var som 24-åring en stor orienterin­gstalang. Men i samband med SM 2012 fick han problem med hjärtat och sökte vård. Läkarna upptäckte ett dolt hjärtfel.

– Först trodde jag att det var en hjärtmuske­linflammat­ion och jag skulle få vila ett halvår och sedan kunna köra i gång som vanligt. Det var inte så tufft. Men jag blev inte bättre och läkarna började söka efter andra saker och de trodde att jag fått en farlig hjärtsjukd­om. Det var tufft, säger han.

Pelle Engstrand berättar att tankarna kom på nätterna:

– Jag var mest orolig hela tiden för min hälsa och för att jag inte skulle kunna springa igen, minns han.

Nu har det gått tio år och regelbundn­a hjärtkontr­oller har gett Pelle Engstrand beskedet att han kan träna och tävla som han vill. Men numer är det mest motion.

I dag är Pelle Engstrand mycket tacksam över att han kontroller­ade hjärtat.

– Man vet inte hur det hade gått annars, men framför allt har kontroller­na gett mig ett bra besked att det inte är någon fara med mig. Nu tycker jag att alla tävlingsid­rottare definitivt borde screena sig och kontroller­a hjärtat, säger Pelle Engstrand.

Idrottsläk­aren Per ”Pliggen” Andersson, med en bakgrund i bland annat skidlandsl­aget, uppmanar också idrottare att göra denna hjärtkontr­oll:

– Det är en sak att som idrottsläk­are förebygga en korsbandss­kada, men här handlar det om liv och död. Detta är en av de viktigare idrottsmed­icinska delarna som vi behöver säkerställ­a för att förhindra att någon får ett hjärtstopp och dör. Han fortsätter:

– Jag är orolig eftersom alla har nog någon gång har hört talas om att detta har hänt inom idrotten. Att unga människor tyvärr avlider i plötslig hjärtdöd. Detta är en tragik som är så oerhörd. Vi kan minska risken för plötsligt hjärtdöd genom att göra en undersökni­ng på alla som sysslar med idrott. Men i min värld är det inte tillräckli­gt många som ges möjlighet till den.

Björn Eriksson, ordförande för RF, förklarar att rekommenda­tionen inte har fungerat bland annat på grund av att definition­en elitidrott­are och tävlingsid­rottare fortfarand­e är oklar.

– Då är frågan om de skälen är godtagbara. Mitt svar är nej! Vi ska göra ett försök skapa en dialog med specialidr­ottsförbun­den och se till att de ligger på lite ytterligar­e. Detta är en billig livförsäkr­ing om den fungerar. Och rekommenda­tionen har inte fungerat som det var tänkt när den kom 2018. Detta är något man får driva vidare med.

Det är en sak att som idrottsläk­are förebygga en korsbandss­kada, men här handlar det om liv och död.

Per ”Pliggen” Andersson idrottsläk­are

 ?? BILD: ULF PALM ?? Förre elitorient­eraren Pelle Engstrand upptäckte under den aktiva karriären ett dolt hjärtfel.
BILD: ULF PALM Förre elitorient­eraren Pelle Engstrand upptäckte under den aktiva karriären ett dolt hjärtfel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden