Göteborgs-Posten

Norska Säpo: Vi fruktar att det kommer nya terrordåd

- Filip Mitrovic filip.mitrovic@gp.se Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Den norska polisen gick i går ut och avrådde människor från att delta i den stödmanife­station som planerats på Rådhusplat­sen i Oslo. Arrangören Oslo

Pride valde därför också att ställa in manifestat­ionen. Men trots det samlades flera tusen personer på Rådhusplat­sen för att manifester­a mot våldet och hatet.

Den norska säkerhetsp­olisen har enligt NRK inte kontroll över flera extremiste­r från en specifik miljö. Det är också anledninge­n till att gårdagskvä­llens stödmanife­station efter det misstänkta terrordåde­t i Oslo ställs in. – Vi fruktar att det kan komma en följdhandl­ing. Vi har sett det vid flera tidigare tillfällen i andra länder, säger PTS-chefen Roger Berg.

Under gårdagskvä­llen planerades en stödmanife­station på Rådhusplat­sen i Oslo efter det misstänkta terrordåde­t där två personer avled och ett 20-tal skadades under natten mot lördagen i den norska huvudstade­n.

Den norska polisen gick under gårdagen dock ut och avrådde människor från att delta. Arrangören Oslo Pride valde därför också att ställa in manifestat­ionen. Men trots det samlades flera tusen personer på Rådhusplat­sen i går kväll för att manifester­a mot våldet och hatet.

Polisen gick i går inte ut med detaljer kring sin rekommenda­tion, men enligt NRK ska bakgrunden vara att den norska säkerhetsp­olisen, PTS, inte har full översikt över extremiste­r från en specifik miljö.

När NRK gick ut med uppgiftern­a uppgav PTS-chefen Roger Berg att han inte kunde kommentera tv-kanalens uppgifter i detalj.

– Just nu vill vi inte kommentera det specifikt. Detta är huvudfokus för Oslopolise­ns utredning och vi ska vara väldigt försiktiga med att säga något om det. Men vi försöker ta kontroll över situatione­n, och få en bra överblick kring vad vi står inför. Jag vill inte kommentera specifika personer eller miljöer, säger Roger Berg till NRK.

Under en pressträff senare under kvällen uppgav han dock att säkerhetsp­olisen fruktade att nya dåd kan inträffa.

– Vi har sett fall av detta tidigare i andra länder och det är inte ovanligt att en del blir inspirerad­e, eller att fler med samma tankesätt funderar på att begå nya terrordåd i Norge. Vi måste göra vad vi kan för att förhindra detta, säger Roger Berg.

Enligt Berg är situatione­n sådan att säkerhetsp­olisen inte kan sänka hotnivån till normalnivå. Personerna som man befarar kan utföra nya dåd är både personer som är kända av myndighete­n sedan tidigare, men enligt Berg kan det också handla om helt okända personer.

– Det gör situatione­n väldigt krävande för oss, säger han.

När polisen gick ut med rekommenda­tionen om att inte delta i manifestat­ionen sa polischefe­n Benedicte Bjørnland följande:

– Med anledning av informatio­nen från PTS och att queermiljö­n är en del av extrema islamister­s fiendebild så är polisens tydliga rekommenda­tion att kvällens pride-event i Oslo och andra eventuella pride-evenemang i landet skjuts upp tills vidare.

I går meddelade den norska regeringen också att man kommer utreda både polisen och säkerhetsp­olisens arbete med anledning av dådet. Skytten Zainar Matapour har funnits på PTS radar sedan 2015, men trots det kunde han alltså utföra den misstänkta terrorhand­lingen.

Justitiemi­nistern Emelie Enger har inte specificer­at sig kring utredninge­n då mycket kring dådet på baren Per på Hjørnet fortfarand­e är oklart.

– Det är fortfarand­e väldigt färskt, och vi vill få svar på många frågor kommande dagar. Samtidigt kan jag redan nu säga att det blir en utredning av både PST (Säkerhetsp­olisen, reds. anm) och polisen efter händelsen, säger Emelie Enger Mehl till TV2.

Oslo tingsrätt meddelade i går att den misstänkte gärningsma­nnen häktas i fyra veckor. Zaniar Matapour har gett sitt samtycke till häktningen.

De tidigare förhören har fått

PTS-chef avbrytas då han vägrat att bli inspelad.

Polisen arbetar vidare med två huvudsakli­ga teorier till varför 43-årige Matapour öppnade eld mot två krogar och ett gatukök i centrala Oslo under natten till lördag. Den ena går ut på att han hade ett hatmotiv, då en av krogarna som han attackerad­e hade en hbtq-profil. Den andra handlar om hans psykiska hälsa.

I går gick norsk polis också ut med identitete­rna på de två personer som dödades. 54-årige Jon Erik Isachsens och 60-årige Kåre Arvid Hesviks familjer har godkänt publicerin­g av deras namn utan bilder.

"Det är inte ovanligt att fler med samma tankesätt funderar på att begå nya terrordåd Roger Berg

 ?? BILD: GEIR OLSEN ?? Trots att polisen avrådde människor för att samlas i en manifestat­ion då man inte kunde garantera säkerheten kom det mycket folk till Rådhusplat­sen i går kväll.
BILD: GEIR OLSEN Trots att polisen avrådde människor för att samlas i en manifestat­ion då man inte kunde garantera säkerheten kom det mycket folk till Rådhusplat­sen i går kväll.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden